Game Info sponsor:

Wenst iedereen een prettige wedstrijd!

Ga naar ICON geneesmiddelenonderzoek en kijk hoe jij kan helpen!Bezoek de ICON-website

VS

woensdag 24-03-2021

Donar vs Landstede Hammers
18:30, MartiniPlaza

Donar advert section
image
Voorwoord

HANDEN…

Vanavond spelen we tegen de Hammers uit Zwolle. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Dutch Basketball League dat een landskampioen twee seizoenen achter elkaar deze titel met zich meedraagt, zonder hem het daaropvolgende seizoen opnieuw te moeten verdienen. Het is Zwolle echter gelukt, de reden daarvan is bij u bekend. U en ik zien graag  Donar aan het einde van dit seizoen weer landskampioen worden en met de beker in de handen staan. Daar is echter nog het nodige handen- en voetenwerk voor nodig.

Over handen gesproken, sommige basketbalspelers hebben de handen zo groot als kolenschoppen #ouderwetseuitdrukking. Die handen kunnen een feilloze pass geven aan een teamgenoot, of na zo’n heerlijke dunk even aan de ring blijven hangen.

Wij gebruiken onze handen ook graag, maar dan om onze spelers aan te moedigen in combinatie met het luidkeels toejuichen. Ik mis het zo en u waarschijnlijk ook!

Evenals de sociale contacten in MartiniPlaza en met de Donar vrienden rondom onze vaste zitplaatsen, waar we voor en tijdens de wedstrijden onze basketbalkennis mee delen.

Het zal een interessante wedstrijd worden, met zeer gemotiveerde spelers zowel aan de Zwolse kant, als aan de kant van Donar is er de motivatie om te willen winnen. Beide teams hebben iets recht te zetten na hun verliespartij, want afgelopen weekend verloor Zwolle van Den Bosch en Donar van Leiden.

Fijne wedstrijd,

Cora Zumkehr
Live statistieken:
Zodra de wedstrijd is begonnen vind je via onderstaande opties de live-statistieken en livestreams voor de wedstrijd.
Bekijk de livestream via RTV Noord
Kijk via SportNoord
Donar advert section
image
Uitgelicht

Landstede Hammers vs Donar

Na de eerste twee wedstrijden in Elite A buitenshuis te hebben gespeeld, mag Donar dan in de ‘eigen’ MartiniPlaza aantreden. Dat doet het tegen de regerend landskampioen die daarvoor een reis van 101 kilometer heeft afgelegd. Een ploeg die de reguliere halve competitie afsloot op de eerste plek en dan heb ik het natuurlijk over Landstede Hammers uit Zwolle. Beide teams openden de hervatte halve competitie twee maanden geleden in de basketbaltempel van Groningen. Onder toeziend oog van de camera’s van de NOS werd het toen 82-55. De klinkende zege van de Groningers betekende de officiële herstart van seizoen 2020/21, een nu al legendarisch seizoen. Niet in de laatste plaats vanwege de splitsing van tweemaal zes teams (Elite A en Elite B) maar ook omdat per volgend seizoen gespeeld gaat worden in de nieuw op te zetten BeNeLeague en er dus definitief een andere koers gevaren gaat worden na dit seizoen.

Met Donar tegen Landstede Hammers staat er vanavond een prachtig affiche op het programma. Twee grote kanshebbers voor de landstitel gaan tegen elkaar strijden en zo’n wedstrijd verdient gewoon een vol huis maar ja, ondanks de vele veranderingen is 1 essentieel punt van topsport nog altijd hetzelfde gebleven: het gemis van publiek. Dus moeten we het doen met de beelden op afstand. Zij die er wel fysiek bij zijn hebben dan het zogeheten geluk aan hun zijde al zijn die mensen feitelijk gezien gewoon aan het werk en zijn ze er niet, zoals u en ik ter ontspanning voor een avondje Donar. Afijn, we moeten volhouden, ooit mogen we weer…

Voor de ontmoeting van vanavond boekten beide clubs wisselende resultaten. Zowel Donar als de Hammers begonnen hun avontuur in Elite A met een klinkende zege! Donar draaide hun game in Den Bosch volledig om en zette, mede dankzij een ontketende Jarred Ogungbemi-Jackson (31 punten), een 68-81 score op het bord terwijl de Hammers in eigen huis afrekenden met Den Helder Suns (98-70). Daarna volgden voor beide teams uitwedstrijden tegen respectievelijk Zorg&Zekerheid Leiden (96-91) en Heroes Den Bosch (65-87) waarin beide ploegen aan de verkeerde kant van de score stonden.

Team Landstede Hammers

Het team van Landstede Hammers is een hecht collectief met spelers die voor elkaar door het vuur gaan. Het is gevarieerde samenstelling van een aantal goede Amerikanen, een Oostenrijker, een paar grote talenten en ervaren Nederlandse spelers. Deze selectie wordt gecoacht door Herman van den Belt en zeg je Herman van den Belt dan zeg je automatisch toch Landstede Zwolle. Met uitzondering van het seizoen 2009-2010 is van den Belt al vanaf 1996 (!) coach in Zwolle. Met recht een clubman in hart en nieren. Hij maakte de opkomst van Landstede als serieus topteam in de DBL mee en doet ook dit seizoen een gooi naar de titel en bekerwinst. Hij wordt al jaren geassisteerd door Mark van Schutterhoef.

Op de guardpositie hebben de coaches van de Hammers de beschikking over talenten Bart van Schaik en Jerom Oude Aarninkhof. Met name van Schaik is definitief doorgebroken en weet met lef en bravoure de Zwolse harten van de fans te stelen. Zijn specialiteit: de driepunter. Voor de pointguard positie kan men rekenen op Yasiin Joseph, een Canadees die voor het eerst in Europa speelt nadat hij de voorbije seizoenen voor Carleton Ravens uitkwam en voor dat team meerdere nationale titels won. Joseph is een creatieve guard, iets wat ook absoluut van Nigel van Oostrum gezegd kan worden. De Engels-Nederlandse spelverdeler loopt al een aantal jaartjes rond in Zwolle en is niet een speler die gauw de show steelt maar vooral het team om hem heen beter laat spelen. Van Oostrum zorgt met zijn slimme passjes, intercepties en basketbalintelligentie voor gogme in het Zwolse aanvalsspel. En dan is er nog Mike Schilder die na een jarenlange carrière in Den Bosch nu voor het vijfde jaar in Zwolle zijn kunsten vertoont. De linkshandige Schilder is uiterst belangrijk in de defense en kan een driepunter raken. Naast zijn basketballoopbaan is hij ook eigen ondernemer (MIKL Streetwear) met een kledinglijn.

Op de forwardpositie druipt de ervaring van de spelers af. Neem Kayel Locke die in zijn tweede Zwolse termijn zit (2018-19 eveneens in Zwolle actief) en ervaring uit Kosovo, Finland, Estland, Portugal en de Filippijnen meeneemt. De atletische Locke speelde collegebasketbal bij UNC Greensboro en werd in 2019 landskampioen met Landstede Zwolle. Een andere Amerikaanse forward is topscorer van het team Jhonathan Dunn, wiens vader militair was. Dunn is een nieuweling in de DBL en maakt tot dusver een sterke indruk in Zwolle. De in San Antonio geboren small forward is een harde werker die denkt en leeft als een op en top prof. Bij Southern Nazarene University was hij jarenlang de belangrijkste pijler binnen dit collegeteam en pakte daar meerdere individuele prijzen en onderscheidingen. Met gemiddeld zo’n 17 punten per game is hij de aanvallend sterkste Hammers speler. Over Ralf de Pagter is al veel gezegd en geschreven. Hij is niet de meest verfijnde speler maar wel een van de slimste spelers op het veld. Hij weet zijn tekortkomingen erg goed te maskeren door voorop in de strijd te gaan en hard te buffelen onder de basket. Na een jarenlang verblijf in De Maaspoort in Den Bosch is de 31-jarige De Pagter al vanaf 2017 een ‘Hammer’. Hij luistert graag naar Bob Marley en vind het heerlijk om tijd door te brengen met zijn dochtertje. De Pagter speelde 34 interlands voor het Nederlands team.

Op de centerpositie heeft Landstede Hammers met Noah Dahlman en Jozo Rados twee geweldenaren in de gelederen. Dahlman is de belichaming van de Zwolse basketbalidentiteit: hard werken, mouwen opstropen, vechten voor elke bal, nooit opgeven en intelligentie koppelen aan efficiency. Hij is de kleinzoon van John Kundla (5x NBA kampioen, eerste headcoach van Minnesota Lakers, 4x NBA All-Star Game coach), een grootheid in het Amerikaans basketbal. Dahlman boekt al sinds 2011 grote successen met zijn trainingen en basketbalkampen (ND42 Camps).  Hij speelt al sinds 2017 in Zwolle en de sleet zit er nog lang niet op bij de 31-jarige, bij Wofford opgegroeide Amerikaan.

Naast Dahlman kan men in Zwolle genieten van de aanwezigheid van publiekslieveling Jozo Rados. Rados kwam in februari 2020 binnen in Zwolle na een carrière die hem in eigen land langs vier verschillende clubs bracht. In geboorteland Oostenrijk werd hij landskampioen in 2018 en won hij driemaal de nationale beker. De 2.08 meter lange Rados, voorzien van schoenmaat 50, kende een lastige start in Zwolle waar hij niet geheel fit binnenkwam. Door hard en spartaans te trainen verloor hij ruim twintig kilo en is hij in de goede zin van het woord een beest geworden, maar wel een met een uiterst vriendelijke uitstraling. Het maakt hem geliefd bij het publiek dat hem helaas alleen via een livestream in actie kan zien. Dat Rados topsport zou bedrijven was niet vanzelfsprekend want al op jonge leeftijd moest de Oostenrijkse beer tweemaal geopereerd worden aan een versleten heup, iets wat hem op zijn achttiende al overkwam.

Tot slot is er nog een center die erg veel pech heeft gekend met zijn fysieke gesteldheid. Vele blessures zaten hem in de weg maar inmiddels is hij toch fit geraakt: Kevin Bleeker. Een speler die op jonge leeftijd naar het buitenland trok (Canisius College) om daar een betere basketballer te worden en in 2017 terugkeerde in eigen land om via Den Bosch nu bij Zwolle zijn brood te verdienen. 11 interlands heeft hij achter zijn naam staan.

Laatste vijf ontmoetingen Donar vs Landstede Hammers (MartiniPlaza)

Datum             Wedstrijd                                    Uitslag   Topscorer Donar                         Bijzonderheid

23-05-2019    Donar – Landstede Basketbal   53 – 62  (Teddy Gipson 14 pt),         Game 2 play-off finale

28-05-2019    Donar – Landstede Basketbal   88 – 82  (Lance Jeter 21 pt),             Game 4 play-off finale

01-06-2019    Donar – Landstede Basketbal   71 – 78  (Teddy Gipson 15 pt),         Game 6 play-off finale

13-02-2020    Donar – Landstede Hammers   93 – 69  (Donte Thomas 18 pt),        ½ finale NBB-Beker

10-01-2021    Donar – Landstede Hammers   82 – 55  (Henry Caruso, Jarred Ogungbemi-Jackson 18 pt)

Donar op 24 maart:

Voor Donar betekent het de derde keer in de geschiedenis dat het Zwolle treft op 24 maart. In 2002 wonnen de Groningers ruim van Landstede: 102-84 terwijl de ‘Blauwvingers’ in 2016 de twee punten pakten: 69-67. De laatste Groningse overwinning op 24 maart dateert alweer van 2002. Time for change!

1973 : EBBC Den Bosch – GSSV Donar: 94 – 88

1974 : Levi’s Flamingo’s – Nationale Nederlanden Donar: 91 – 79

1979 : Nationale Nederlanden Donar – Radio Musette RZ: 96 – 88

1982 : Nationale Nederlanden Donar – Parker Leiden: 76 – 79

1998 : RZG Donar – Idétrading Rotterdam: 73 – 78

2001 : MPC Donar – EiffelTowers Nijmegen: 79 – 76

2002 : MPC Donar – Landstede Zwolle: 102 – 84

2012 : BC Telenet Oostende (Bel.) – GasTerra Flames: 73 – 68

2016 : Landstede Basketbal – Donar: 69 – 67

Opnieuw een prachtig treffen tussen twee topteams in de DBL, het concept van Elite A en Elite B levert louter mooie wedstrijden met een groot belang op. Ik wens u veel kijkplezier bij Donar-Landstede Hammers!

Sidney Meulema
Donar advert section
image
Teamroster

Donar Groningen

Foto Justinas Ramanauskas
1

Justinas Ramanauskas

Point Guard
23 jaar (21/09/2000)
193 cm - Litouws
Foto Sander Hollanders
7

Sander Hollanders

Shooting Guard
22 jaar (13/09/2001)
1.94 cm - Nederlands
Foto Theo John
11

Theo John

Forward/ Center
25 jaar (25/08/1998)
206 cm - Amerikaans
Foto John Meeks
12

John Meeks

Small Forward
0 jaar (16/03/2023)
197 cm - Amerikaans
Foto David Gabrovsek
13

David Gabrovsek

Power Forward
29 jaar (18/09/1994)
204 cm - Sloveens
Foto Jordy Kuiper
18

Jordy Kuiper

Power Forward
28 jaar (02/06/1995)
203 cm - Nederlands
Foto Lars Jung
23

Lars Jung

Point Guard
18 jaar (02/01/2005)
190 cm - Nederlands
Foto Kjeld Zuidema
32

Kjeld Zuidema

Forward
22 jaar (21/06/2001)
194 cm - Nederlands
Foto Dakota Quinn
44

Dakota Quinn

Center
26 jaar (02/01/1997)
206 cm - Amerikaans
Foto Sam van Oostrum
77

Sam van Oostrum

Point Guard
24 jaar (14/12/1998)
197 cm - Nederlands
Foto Karolis Babusis
99

Karolis Babusis

Shooting Guard
23 jaar (09/03/2000)
190 cm - Litouws
Foto Stefan Hendriks

Stefan Hendriks

32 jaar (18/12/1990)
cm - Nederlands
Foto Andrej Štimac

Andrej Štimac

Hoofdcoach
44 jaar (31/03/1979)
cm - Kroatië
Foto Hans Besselink

Hans Besselink

Teammanager
69 jaar (27/12/1953)
cm - Nederlands

Donar advert section

Landstede Hammers

 • # Naam Geboren Land Lengte Positie Vorige club
 • 0 Bart van Schaik 09 - 07 - 1999 NED 1.93 Guard Landstede Hammers
 • 3 Jerom Oude Aarninkhof 18 - 05 - 2000 NED 1.90 Guard / Forward Landstede Hammers
 • 7 Nigel van Oostrum 19 - 09 - 1990 GBR 1.96 Guard Landstede Hammers
 • 9 Mike Schilder 26 - 05 - 1994 NED 1.85 Point Guard Landstede Hammers
 • 10 Yasiin Joseph 10 - 08 - 1996 CAN 1.85 Point Guard Carleton University
 • 12 Ralf de Pagter 22 - 07 - 1989 NED 2.02 Forward / Center Landstede Hammers
 • 13 Kayel Locke 18 - 08 - 1994 USA 1.96 Forward FC Porto Ferpinta
 • 14 Kevin Bleeker 10 - 05 - 1993 NED 2.08 Forward / Center Landstede Hammers
 • 15 Niek van der Plas 01 - 02 - 2003 NED 1.98 Guard / Forward Landstede Hammers
 • 16 Dennis Logtenberg 02 - 01 - 2003 NED 1.93 Guard Landstede Hammers
 • 22 Jhonathan Dunn 17 - 02 - 1998 USA 1.93 Forward Southern Nazarene University
 • 31 Jozo Radoš 05 - 08 - 1993 AUT 2.06 Center Landstede Hammers
 • 42 Noah Dahlman 04 - 04 - 1989 USA 2.03 Forward / Center Landstede Hammers
 • 77 Devon van Oostrum 24 - 01 - 1993 GBR 1.91 Guard Landstede Hammers
 • 99 Tobi Obiora 14 - 07 - 2003 NED 2.02 Forward / Center Uball
 • Herman van den Belt Hoofdcoach
 • Mark van Schutterhoef Assistent Coach
 • Tim Arns Assistent Coach
Donar advert section
image
Wedstrijdschema
THUIS
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
7
4
7
2
zaterdag 22-08-2020
12:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
7
5
7
1
zondag 23-08-2020
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Belfius Mons Hainaut
6
1
4
8
dinsdag 08-09-2020
19:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo BC Dnipro
8
8
5
3
dinsdag 22-09-2020
15:30 uur Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Keravnos
6
0
5
7
donderdag 24-09-2020
19:00 uur Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Eisbären Bremerhaven
8
0
6
5
dinsdag 29-09-2020
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Almere Sailors
1
2
4
6
4
zaterdag 03-10-2020
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
9
4
5
2
woensdag 07-10-2020
20:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
8
8
9
zondag 11-10-2020
16:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
9
6
6
4
dinsdag 29-12-2020
16:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
8
4
8
8
dinsdag 05-01-2021
19:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
8
2
5
5
zondag 10-01-2021
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
9
8
6
7
zaterdag 16-01-2021
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
8
1
8
9
woensdag 20-01-2021
20:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
9
9
9
8
dinsdag 26-01-2021
18:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo BC Parma
8
1
9
3
donderdag 28-01-2021
18:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
7
7
0
woensdag 03-02-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
7
6
5
5
donderdag 11-02-2021
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
5
8
8
9
zaterdag 13-02-2021
20:00 uur Het Kalverdijkje
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
8
4
7
8
zaterdag 27-02-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo The Hague Royals
5
3
6
7
donderdag 04-03-2021
20:00 uur Sportcampus Zuiderpark
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
6
7
8
5
zaterdag 06-03-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Almere Sailors
4
8
1
2
0
donderdag 11-03-2021
19:30 uur Topsportcentrum Almere
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
6
8
8
1
zondag 14-03-2021
13:30 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
9
6
9
1
zaterdag 20-03-2021
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
6
6
7
9
woensdag 24-03-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
7
7
6
woensdag 31-03-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
1
7
8
zaterdag 03-04-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
7
2
9
1
maandag 05-04-2021
14:00 uur Landstede sportcentrum
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
7
2
9
6
zaterdag 10-04-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
6
4
1
0
5
zaterdag 17-04-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
0
9
9
donderdag 22-04-2021
20:00 uur Topsportcentrum Rotterdam
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
9
7
9
1
woensdag 28-04-2021
20:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
7
5
8
3
zaterdag 08-05-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
1
0
5
7
9
dinsdag 11-05-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
9
7
7
6
zondag 16-05-2021
16:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
9
7
1
dinsdag 18-05-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
2
7
4
donderdag 20-05-2021
20:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
Donar advert section
In the Spotlight

Will Moreton: “We voelen de steun van een hele stad”

Donar heeft dit jaar een echte American Rookie in het team. De 23-jarige Will Moreton vervult die rol met glans. Spelend onder het nummer 22 gooit hij bijna achteloos de ene na de andere driepunter door de ring. Hij doet dat op een bijzondere wijze. Het lijkt soms dat hij in zijn bewegingen uit balans is, maar niets is minder waar. Voor hij de bal ontvangt weet hij al of hij kan schieten en als dat zo is, springt hij omhoog en met een vlijmscherp schot worden dan weer 3 punten aan het totaal toegevoegd. Maar soms lukt het ook niet. Reden om soms ook wat langer aan de kant te zitten.

Will is geboren op 5 december 1997 in Chicago. Als zoon van zijn vader en moeder en als broertje van zijn twee jaar oudere zus. Op tweejarige leeftijd verhuisde het gezin naar Minneapolis in Minnesota. Een, in de winter, erg koude staat. Voor Will is onze winter dan ook een verademing, want je kan hier nog het nodige buiten doen. Hij heeft niet zo veel met ijshockey. Daarna verhuisde Will naar Boston aan de oostkust van de Verenigde Staten.

Hij ging naar Edina Highschool om daarna zijn college-studie te doen aan Stonehill-college in Massachusetts (omgeving Boston). Daar werd basketbal ook een serieuze zaak naast zijn studie gericht op financiën. Toen Will een jaar of 5/6 was, is hij begonnen met basketbal. Maar eigenlijk pas op highschool en later college werd er echt gespeeld. Zijn zus is steeds een inspirerende figuur geweest in zijn ontwikkeling. Zij leerde hem om op een serieuze manier te studeren en daarnaast zich te ontwikkelen als een complete atleet. Naast basketbal heeft Will o.a. ook baseball en American Football gespeeld. Maar basketbal was wel het spelletje dat bij hem het best tot zijn recht kwam.

Naast zijn zus heeft Will ook veel steun van zijn ouders gehad. Hij kreeg de mogelijkheid om zijn atletisch vermogen tot ontwikkeling te laten komen en zij hebben hem ook altijd gesteund door bij de wedstrijden aan de kant te staan.

Will is van nature erg nieuwsgierig. Hij vindt het leuk zich te verdiepen in zijn omgeving. Zo is hij dit jaar ook druk bezig om te kijken wat de Nederlandse cultuur nu eigenlijk inhoudt. Daardoor ontwikkelt hij zich naast het spelen van basketbal ook in de richting van een kenner van de cultuur om zich heen.

Als je hem vraagt naar zijn grootste successen op basketbalgebied vertelt hij enthousiast over de vier jaar bij de Stonehill Skyhawks. En dan gaat het niet over The Player of the Year (die hij in zijn laatste jaar daar was), maar over het feit dat hij, samen met nog iemand, eigenlijk het ‘ownership of the team’ had. Zij hadden een grote rol in het leiden van het team en om als voorbeeld te dienen een goede atleet te worden.

Iemand die geboren is in Chicago vraag je natuurlijk naar de kennis van de bluesmuziek, die in Chicago diep geworteld is (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, etc.). “Ik ben een beetje te jong om daar echt veel over te kunnen zeggen”. Maar hij weet er wel iets van af. Verrassend is, dat Will country music als zijn min of meer favoriete muziekstijl noemt. Daarnaast houdt hij ook van de wat oudere rock, zoals Fleetwood Mac, Van Morrison en The Eagles (al hebben de eerste twee duidelijk hun roots in de blues liggen).

Zijn familie is wel heel erg belangrijk voor Will. In de korte break in december is hij dan ook snel even op en neer naar Amerika geweest voor een familiebezoek. Ook om zijn vriendin Molly te bezoeken. Naast deze mensen mist Will ook heel erg zijn hond.  Verder is vriendschap ook heel belangrijk. Daarnaast denkt Will ook alvast na over de tijd na het basketbal. Wellicht zal er dan iets met financiën om de hoek komen kijken.

In de take-over van Instagram was te zien dat Will ook aan golf doet. Uiteraard niet professioneel, maar het is leuk om te doen. “Het is een mogelijkheid om je hoofd leeg te maken en lekker buiten te zijn. Het is niet fijn om steeds maar binnen in je appartement te zitten”. Hij heeft o.a. de golfbanen in Assen en Glimmen al aangedaan.

In het halve jaar dat Will nu in Groningen verblijft, heeft hij wel al het nodige van de stad en de omgeving gezien, maar door de corona-beperkingen is het minder dan wat anders mogelijk was geweest. “It’s awesome here. This is the first time in Europe and immediately after the landing and on my way to Groningen I saw that it is simular like in the US. A lot of farms and agriculture”.

Will hoopt nog een keer in een vol Martiniplaza te kunnen spelen. Toen zijn agent hem vertelde dat hij naar Donar kon, was dit een van de belangrijkste redenen om toe te happen. Er werd hem verteld, dat in MartiniPlaza het soms een gekkenhuis was tijdens de wedstrijden. Helaas door corona is dat dit seizoen nog niet gebeurd.

De plannen voor Will in de nabije toekomst zijn nog niet helemaal duidelijk. Voor zichzelf wil hij het hoogst haalbare in de sport bereiken. Vooralsnog hoopt hij in een vol MP te kunnen spelen en als dat dit seizoen niet meer kan, dan is hij best bereid om nog een jaartje te blijven.

Hij roemt Ivan als coach, omdat die heel erg op de details coacht. Will heeft dit jaar al veel kleine technische dingen erbij geleerd.

Will heeft nog een mededeling voor de fans van Donar. “We weten dat jullie er zijn. En de afwezigheid voelen we ook. Maar we doen onze stinkende best om een goed resultaat te helen, want we voelen de steun van een hele stad!”

Bert ten Oever
Donar advert section
Competitiestand

STAND DUTCH BASKETBALL LEAGUE

Donar advert section

Supportersvereniging

Column: zinloze expeditie

Daar zitten we dan. Met een paar honderd idioten te gluren naar een schermpje. Hoe kleiner hoe scherper. Onze eigen Donar-helden lopen in die hal waar we de voorgaande veertien seizoenen zo hartelijk en ook zo luid werden ontvangen.
We zijn misschien wel de favoriete tegenstander van Leiden, niet alleen vanwege de omzet maar ook omdat Donar er maar hoogst zelden een allesbeslissend potje weet te winnen. In acht van de tien recente play-offs kruisten Donar en Leiden elkaars wegen.

Vaak gaf het thuisvoordeel het voordeel in zo’n serie. De nederlaag na drie keer over-time was in 2011 een unieke gebeurtenis, die nooit meer geëvenaard zal worden. De best-of-seven-serie is ‘uitgestorven’. Net zo uitgestorven als de hallen in dit spookseizoen 2020-2021.
De laatste uitbundige kampioensfoto van Donar dateert van mei 2018. Coach Erik Braal zit in de middencirkel van de Vijf Mei Hal met drie vingers in de lucht. Omringd door de kampioenen, zijn collega-stafleden en de Donar-mannen die het in dat wonderseizoen voor hem deden. De Groningers kregen de Vijf Mei Hal stil, maar echt spannend was de serie dan weer niet. Een ‘clean-sweep’.

Terug naar zaterdagavond. De enige luide supporters uit Groningen zitten op de bank van Donar: Nesta, Sheyi en Thomas heten ze. Ze springen op bij mooie scores van teamgenoten en zwaaien met handdoeken in de lucht.
Zoals wij daar ooit, slechts een paar meter daarvandaan onze longen uit ons lijf schreeuwden. Spongen en dansten. Met onze sjaaltjes draaiden en probeerden de vrije-worpschutters van Leiden af te leiden en commentaar gaven op de arbitrage. En altijd weer een poging deden het Leidse lawaai te overtreffen. Het lukte zelden.

Daar zitten we dan. Met een paar honderd idioten te gluren naar een schermpje. Het geluid volgt ongeveer met één seconde vertraging. Van alle gemakken voorzien. Voor 7 euro en 50 cent, zonder reistijd, consumpties voor supermarktprijzen. Geen mensenmassa door worstelen om bij de wc’s te komen. En niet die urenlange terugreis na weer een nederlaag in Leiden.
Wat verlangen we naar een kaartje van 23 euro, de wc-deur in de bus die op slot blijft, tien minuten wachten op een drankje en ’s nachts na terugkomst toch nog even een biertje halen in de stad. Wat verlangen we naar het balen over weer een zinloze expeditie naar Leiden…

Bas Kammenga - Voorzitter SV Donar
Programmaboekjes 2021 - 2022

Nieuws

2022-06-11 Zorg & Zekerheid Leiden vs. Donar

2022-06-09 Donar vs. Zorg & Zekerheid Leiden

2022-06-07 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-06-05 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-06-03 Kangoeroes Basket Mechelen vs. Mechelen

2022-06-01 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

2022-05-30 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-05-28 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-05-24 Donar vs. Hubo Limburg United

2022-05-20 Hubo Limburg United vs. Donar

2022-05-14 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-12 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-05-10 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-07 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-05-05 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-05-03 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-04-29 Donar vs. Filou Oostende

2022-04-23 Belfius Mons-Hainaut vs. Donar

2022-04-19 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-04-15 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

Leuven Bears vs. Donar

Donar vs. Leuven Bears

Kangoeroes Basket Mechelen vs. Donar

2022-03-27 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-03-20 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-03-13 Donar vs. Belfius Mons-Hainaut

2022-03-06 Filou Oostende vs. Donar

Donar vs. Den Helder Suns

2022-02-16 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-13 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-02-10 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-01 Donar vs. Landstede Hammers

2022-01-29 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-01-26 Feyenoord Basketbal vs. Donar

2022-01-22 ZZ Leiden vs. Donar

2022-01-20 Basketbal Academie Limburg vs. Donar

2021-01-16 Landstede Hammers vs. Donar

2022-01-12 Apollo Amsterdam vs. Apollo

2022-01-09 Donar vs The Hague Royals

2021-12-22 Donar vs. Yoast United

2021-12-19 Donar vs. ZZ Leiden

2021-12-14 Donar vs Feyenoord Basketbal

2021-12-11 CobraNova vs. Donar

2021-12-08 Donar vs. Basketbal Academie Limburg

2021-12-05 Yoast United vs. Donar

2021-11-17 Donar vs. Kapfenberg Bulls

2021-11-10 Medi Bayreuth vs. Donar

2021-11-3 London Lions vs. Donar

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-27 Kapfenberg Bulls vs. Donar

2021-10-23 Donar vs. Heroes Den Bosch

2021-10-19 Donar vs. Medi Bayreuth

Den Helder Suns vs. Donar

2021-10-13 Donar vs. London Lions

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-06 The Hague Royals vs Donar

2021-10-01 Donar vs. SL Benfica

2021-09-29 Donar vs. Winnaar KK Kumanovo/Swans Gmunden

2021-09-26 Donar vs. Apollo Amsterdam

2021-09-24 Aris Leeuwarden vs. Donar

2021-09-19 Landstede Hammers vs. Donar

2021-09-12 Donar vs. Leicester Riders

2021-09-05 Donar vs Antwerp Giants

2021-08-28 Bakken Bears vs Donar

2021-08-21 Donar vs Groene Uilen

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS