Game Info sponsor:

Wenst iedereen een prettige wedstrijd!

Ga naar ICON geneesmiddelenonderzoek en kijk hoe jij kan helpen!Bezoek de ICON-website

VS

donderdag 11-02-2021

Donar vs Apollo Amsterdam
20:00, MartiniPlaza

Donar advert section
Voorwoord

SNEEUWPRET VOOR IEDEREEN OF…

Afgelopen vrijdag en zaterdag waren de meeste Nederlanders in rep en roer, want het zou gaan sneeuwen. Er werd even niet over de coronapandemie gesproken, heerlijk toch?  Iedereen was zich aan het voorbereiden. Supermarkten werden leeggeroofd, sneeuwschuivers in gereedheid gebracht en het strooizout werd aangevuld. Voetbalwedstrijden werden afgelast en basketbalwedstrijden werden naar een eerder tijdstip verplaatst. Echter de nuchtere noorderlingen gingen het gevecht aan met de sneeuw en de tegenstander in Weert. Buschauffeur Jan van Autobusbedrijf Doornbos loodste de bus, met daarin de spelers en staf, veilig heen en weer van Groningen naar Weert. En de Donar mannen op de basketbalvloer zorgden ervoor, dat de overwinning mee terug ging in de bus naar Groningen.

Vanavond spelen we tegen Apollo Amsterdam. De coach van Apollo, Laki Lakner, is per direct opgestapt na drie verliespartijen. Het nieuws kwam voor de spelers onverwacht. Apollo Amsterdam schakelde razendsnel en vond in Edwin van der Hart een ervaren trainer/coach. Edwin was assistent-coach bij de Den Helder Suns, maar heeft ruim 25 jaar basketbal ervaring liggen in Amsterdam op het gebied van werken, spelen en coachen. Mooi dat de Den Helder Suns Edwin wilden afstaan. Teruggekeerd in Amsterdam is voor Edwin de cirkel nu rond. De basketbal is ook rond, maar hopelijk valt die bal voor de Amsterdammers vanavond niet te vaak in het netje. Dan kunnen wij na afloop van de wedstrijd er een Amsterdammertje op drinken, proost!

Fijne Wedstrijd,

Cora Zumkehr
Live statistieken:
Zodra de wedstrijd is begonnen vind je via onderstaande opties de live-statistieken en livestreams voor de wedstrijd.
Donar advert section
Uitgelicht

Apollo Amsterdam

Onlangs keek ik de kampioensdvd van 2004 terug. Een bijzondere, zeg maar gerust unieke, compilatie van een bewogen maar prachtig Donarseizoen. De toen nog MPC Capitals hetende Groninger basketbalploeg won tot ieders verbazing de landstitel. Coach Ton Boot deed zijn bijnaam als De Kampioenenmaker eer aan en zal voor altijd als held te boek staan in Groningen. ‘’Ton Boot is een Groninger’’ werd luid gescandeerd door de basketbalgekke Groningers. Een van de favorieten destijds om kampioen te worden was het team van Amsterdam. Topbasketbal in Amsterdam, dat was een mooie tijd. Het is anno nu amper meer voor te stellen dat er in Amsterdam jarenlang steevast werd gestreden om de prijzen. Maar toch was het zo. Destijds stond Donar qua prestaties in de schaduw van Amsterdam, heden ten dage zijn die rollen omgedraaid, want mijn mijmering naar het Amsterdams topbasketbalverleden geeft u meteen het antwoord op de vraag hoe de vlag er anno 2021 bijhangt in de hoofdstad van Nederland. Qua geografie mag Amsterdam dan wel de hoofdstad van Nederland zijn, qua zaalsport (en dan vooral die met die oranje bal) is Groningen toch echt de hoofdstad van Nederland geworden. Er gaat ook niets boven toch?

Naamsbekendheid

Topbasketbal in Amsterdam is nog ver weg, daarvoor ligt er simpelweg (nog) geen goede basis, daar moet ik eerlijk in zijn. Onlangs nog stapte de coach van het huidige Amsterdam, Laki Lakner op, door een gebrek aan professionaliteit in de organisatie. In een stad met meer dan een miljoen inwoners is het haast ondenkbaar maar toch bittere realiteit: basketbal krijgt amper exposure en is een ondergeschoven kindje. Het zijn vooral de gewezen Godenzonen in de Johan Cruijff Arena die de aandacht naar zich toe trekken in en rondom Amsterdam. Maar Apollo, nee die moeten het op een goede dag (buiten de coronatijd om) doen met maximaal 200 bezoekers. Vraag een willekeurige Amsterdamse sportliefhebber naar Apollo en ik vrees dat hij of zij u meewarig aan zal kijken met een blik van: ‘waar heb je het over?’. Gelukkig zijn er een paar basketballiefhebbers die de mooiste sport van de wereld groter willen maken in de hoofdstad. Want eerlijk is eerlijk: een vaderlandse hoofdstad hoort ook een topteam te herbergen, nietwaar?

Bryant Abath

Een van die liefhebbers is Bryant Abath. De altijd vrolijke basketbalgoeroe geeft zijn ziel en zaligheid aan het basketbal in Amsterdam, maar kan het uiteraard niet allemaal in zijn eentje bewerkstelligen. Tip: volg zijn sociale mediakanalen en begin het gesprek met hem. Hij is erg openhartig en ruimdenkend en wil niets liever dan het basketbal weer terug naar de goede oude tijd brengen. Over goede oude tijd gesproken: Abath schreef mooie boeken over de roemruchte glorietijd in het Amsterdamse basketbalwezen. Absoluut het lezen waard, ook wanneer je niets met Amsterdam hebt of had.

Goddelijke overeenkomsten

Dan even de blik op het hier en nu: Want dat is de realiteit. Donar neemt het op tegen Apollo. Qua namen een interessante clash, want waar Donar de Dondergod is, is Apollo de God van de zon, muziek, geneeskunde, poëzie en schone kunsten. Dat is een hele berg aan vaardigheden van deze Griekse god die nu Zijn naam heeft laten verbinden aan een basketbalclub. Vooral de schone kunsten waar deze God van is, doet een beetje druk op de gespierde schouders van de spelers leggen. Wezenlijk verschil tussen de beide Goden: Donar is een Germaanse god en Apollo dus een Griekse. Vanavond zijn ze ook nog eens David en Goliath om in Bijbelse sferen te blijven. Donar is de grootmacht die de favorietenrol heeft en Apollo de underdog die in de schaduw van Donar staat.

Apollo-coryfeeën

In het team van Apollo (we moeten nu toch echt maar eens naar het hier en nu) spelen een paar bekende namen. Zo associeert de doorgewinterde DBL-kenner de naam Berend Weijs met een center in Amsterdam die vernietigend dunken kan, graag een schot blokt maar ook een drietje door de ring kan mikken. Hij is opnieuw teruggekeerd in de Apollohal, nadat hij eerder door werk (hij is vierde generatie opvolger in een familiebedrijf dat deuren produceert) al was gestopt. Toch heeft hij tijd in zijn drukke schema gemaakt om de Apolloploeg in deze onrustige tijd te ondersteunen en de broodnodige ervaring en knowhow over te brengen op de jonge spelers. Daarnaast zijn de aanvallende impulsen van Weijs van dusdanig belang dat ze eigenlijk niet zonder hem kunnen. Hij draagt dit team en is de eerste naam die ze op het wedstrijdformulier als startende speler opschrijven. Dat geldt in iets mindere mate ook voor Dexter Hope die weet hoe het is om een shirt van Donar te dragen. De snelle Dexter speelde in het seizoen 2015-16 in Groningen en werd landskampioen. Daarna hebben we niet zoveel meer van hem vernomen nadat hij terugkeerde bij zijn eerste club Aris, ervaring opdeed in het tweede team van Rasta Vechta en nu dan geruisloos terugkeerde bij de club die hij vanaf 2018 diende: Apollo. En zeg je Apollo, dan zeg je Patrick Faijdherbe. En juist hij is vanavond niet meer in de zaal te bekennen, omdat hij deze zomer een punt achter zijn trainerscarrière bij Apollo zette. Hij wilde meer tijd met zijn gezin doorbrengen, want naast zijn vaste baan was hij altijd met Apollo bezig en dus weinig thuis. En de rek was er ook wel uit na vijf jaren aan de zijlijn in de Apollohal. Vergeten zullen we de enthousiaste, fanatieke manier van coachen niet, alsmede de humor waarmee Faijdherbe vaak voor een vrolijke noot in de hal zorgde. Hijzelf zal op zijn beurt de scheidsrechters niet vergeten (of liever wel), niet in de laatste plaats om de vele discussies en woordenwisselingen die hij met de leidsmannen- en vrouwen in het oranje had. Even keerde Faijdherbe terug om de groep te begeleiden na het vertrek van Laki Lakner, maar dat was dan ook voor maximaal een weekje. Nu kan hij rustig thuis, in het bijzijn van zijn gezin, genieten van de livestream van zijn Apollo.

Nieuwe coach

Edwin van der Hart zwaait nu de scepter als coach Heren 1 van Apollo. Hij is geen onbekende in het Amsterdamse basketbal en zal zich de tijden van topbasketbal in de hoofdstad nog goed voor de geest kunnen halen. Of hij een terugkeer naar de top nog mee zal maken is natuurlijk onbekend, hij gaat in ieder geval een poging doen het hoogst haalbare uit het huidige Apollo te halen. Wedstrijden winnen, jonge talenten beter maken en aantrekkelijk, herkenbaar basketbal spelen. De 66-jarige Van der Hart was laatstelijk coach van Promotiedivisionist Zeemacht/Noordkop en assistent-coach van Den Helder Suns dat hem de kans bood naar Apollo te gaan. Onder zijn leiding won Apollo nog geen wedstrijd maar er zit wel degelijk potentie in het spel van de jonge Amsterdamse ploeg (dat zonder Amerikanen speelt). In het verleden trainde Van der Hart Delta Lloyd Amsterdam waarmee hij in het seizoen 1981-82 (het seizoen waarin Donar voor het eerst kampioen werd) in de Eredivisie uitkwam en zelfs tot Coach van het Jaar werd uitgeroepen.

Opvallende namen

Andere namen in het team van Apollo die opvallen zijn Skip Samson (weinig speeltijd, wel een Donar-verleden, 2015-16), de fysiek sterke Hicham Kherrazi (de broer van), grote man Floris Versteeg (ook onderdeel van de Commerciële Commissie van het bestuur van Apollo) en guard Keyshawn Bottelier. Laatstgenoemde is een leuk talent die zeker de potentie heeft verder te komen in het professionele basketbal. Hij laat dit seizoen leuke dingen zien op het veld en is al wat jaartjes aan het grote werk aan het ruiken, nu moet hij definitief door gaan breken in de DBL en laten zien dat hij een blijvertje is.

De jeugd heeft de toekomst

In Amsterdam blinken ze al jaren uit in het opleiden van jonge basketballers, niet voor niets hebben al een paar namen de stap naar collegebasketbal in Amerika mogen zetten (Siem Uijtendaal, Malevy Leons, de broers Iyen en Tristan Enaruna). Waar de Amsterdammers qua jeugdopleiding echt tot de absolute top in Nederland behoren, daar lukt het ze in de DBL nog altijd niet. Interessant en een mooie lange termijnklus om dat meer met elkaar in harmonie te brengen. Vanavond zal er ook weer veel jeugd uit eigen gelederen op de bank zitten bij Apollo. Een paar namen: Onne de Moes, Benicio Leons, Ids Rebergen en de net genoemde Keyshawn Bottelier.

Donar op 11 februari

1978 : Nationale Nederlanden Donar – Falcon Jeans Den Bosch: 94 – 82

1989 : Ahrend Donar – De Boo DAS Delft: 71 – 69

1995 : Lanéche Weert – RZG Donar: 81 – 60

1996 : Celeritas/Donar – America Today Den Bosch: 85 – 101

1997 : RZG Donar – Idétrading Rotterdam: 81 – 63

2006 : Landstede Zwolle – MPC Capitals: 85 – 79

2010 : WCAA Giants – GasTerra Flames: 71 – 79

2012 : GasTerra Flames – Magixx playing for KidsRights: 100 – 84

2017 : Aris Leeuwarden – Donar: 74 – 84

2020 : Landstede Hammers – Donar: 76 – 71

Sidney Meulema
Donar advert section
Teamroster

Donar Groningen

Foto Justinas Ramanauskas
1

Justinas Ramanauskas

Point Guard
23 jaar (21/09/2000)
193 cm - Litouws
Foto Sander Hollanders
7

Sander Hollanders

Shooting Guard
22 jaar (13/09/2001)
1.94 cm - Nederlands
Foto Theo John
11

Theo John

Forward/ Center
25 jaar (25/08/1998)
206 cm - Amerikaans
Foto John Meeks
12

John Meeks

Small Forward
0 jaar (16/03/2023)
197 cm - Amerikaans
Foto David Gabrovsek
13

David Gabrovsek

Power Forward
29 jaar (18/09/1994)
204 cm - Sloveens
Foto Jordy Kuiper
18

Jordy Kuiper

Power Forward
28 jaar (02/06/1995)
203 cm - Nederlands
Foto Lars Jung
23

Lars Jung

Point Guard
18 jaar (02/01/2005)
190 cm - Nederlands
Foto Kjeld Zuidema
32

Kjeld Zuidema

Forward
22 jaar (21/06/2001)
194 cm - Nederlands
Foto Dakota Quinn
44

Dakota Quinn

Center
26 jaar (02/01/1997)
206 cm - Amerikaans
Foto Sam van Oostrum
77

Sam van Oostrum

Point Guard
24 jaar (14/12/1998)
197 cm - Nederlands
Foto Karolis Babusis
99

Karolis Babusis

Shooting Guard
23 jaar (09/03/2000)
190 cm - Litouws
Foto Stefan Hendriks

Stefan Hendriks

32 jaar (18/12/1990)
cm - Nederlands
Foto Andrej Štimac

Andrej Štimac

Hoofdcoach
44 jaar (31/03/1979)
cm - Kroatië
Foto Hans Besselink

Hans Besselink

Teammanager
69 jaar (27/12/1953)
cm - Nederlands

Donar advert section

Apollo Amsterdam

 • # Naam Geboren Land Lengte Positie Vorige club
 • 0 Ids Rebergen 11 - 09 - 2000 1.90 Point Guard Attacus
 • 1 Onne de Moes 19 - 12 - 1999 1.90 Guard Apollo Amsterdam
 • 3 Lucas Faijdherbe 14 - 07 - 1998 1.93 Guard Apollo Amsterdam
 • 4 Keyshawn Bottelier 07 - 09 - 1999 1.88 Point Guard Apollo Amsterdam
 • 5 Skip Samson 31 - 12 - 1995 1.97 Forward Cuxhaven Baskets
 • 6 Jacopo Bertotti 08 - 01 - 2001 1.83 Guard Apollo Amsterdam
 • 7 Dexter Hope 30 - 01 - 1993 1.80 Guard Apollo Amsterdam
 • 8 Sergio de Randamie 05 - 07 - 1984 2.01 Power Forward / Center ZZ Leiden
 • 9 Noam Hasson 20 - 07 - 1998 1.91 Guard Apollo Amsterdam
 • 10 Benicio Leons 07 - 10 - 2002 1.96 Forward Apollo Amsterdam
 • 11 Hicham Kherazzi 30 - 06 - 1988 1.91 Forward Apollo Amsterdam
 • 12 Berend Weijs 15 - 12 - 1988 2.07 Center Apollo Amsterdam
 • 13 Floris Versteeg 22 - 10 - 1994 2.06 Power Forward Apollo Amsterdam
 • 17 Renato Orsini 12 - 08 - 1991 1.89 Forward Landslake Lions
 • Edwin van der Hart Hoofdcoach
 • Arie Gorissen Assistent Coach
Donar advert section
Wedstrijdschema
THUIS
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
7
4
7
2
zaterdag 22-08-2020
12:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
7
5
7
1
zondag 23-08-2020
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Belfius Mons Hainaut
6
1
4
8
dinsdag 08-09-2020
19:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo BC Dnipro
8
8
5
3
dinsdag 22-09-2020
15:30 uur Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Keravnos
6
0
5
7
donderdag 24-09-2020
19:00 uur Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Eisbären Bremerhaven
8
0
6
5
dinsdag 29-09-2020
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Almere Sailors
1
2
4
6
4
zaterdag 03-10-2020
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
9
4
5
2
woensdag 07-10-2020
20:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
8
8
9
zondag 11-10-2020
16:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
9
6
6
4
dinsdag 29-12-2020
16:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
8
4
8
8
dinsdag 05-01-2021
19:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
8
2
5
5
zondag 10-01-2021
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
9
8
6
7
zaterdag 16-01-2021
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
8
1
8
9
woensdag 20-01-2021
20:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
9
9
9
8
dinsdag 26-01-2021
18:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo BC Parma
8
1
9
3
donderdag 28-01-2021
18:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
7
7
0
woensdag 03-02-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
7
6
5
5
donderdag 11-02-2021
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
5
8
8
9
zaterdag 13-02-2021
20:00 uur Het Kalverdijkje
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
8
4
7
8
zaterdag 27-02-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo The Hague Royals
5
3
6
7
donderdag 04-03-2021
20:00 uur Sportcampus Zuiderpark
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
6
7
8
5
zaterdag 06-03-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Almere Sailors
4
8
1
2
0
donderdag 11-03-2021
19:30 uur Topsportcentrum Almere
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
6
8
8
1
zondag 14-03-2021
13:30 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
9
6
9
1
zaterdag 20-03-2021
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
6
6
7
9
woensdag 24-03-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
7
7
6
woensdag 31-03-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
1
7
8
zaterdag 03-04-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
7
2
9
1
maandag 05-04-2021
14:00 uur Landstede sportcentrum
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
7
2
9
6
zaterdag 10-04-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
6
4
1
0
5
zaterdag 17-04-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
0
9
9
donderdag 22-04-2021
20:00 uur Topsportcentrum Rotterdam
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
9
7
9
1
woensdag 28-04-2021
20:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
7
5
8
3
zaterdag 08-05-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
1
0
5
7
9
dinsdag 11-05-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
9
7
7
6
zondag 16-05-2021
16:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
9
7
1
dinsdag 18-05-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
2
7
4
donderdag 20-05-2021
20:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
Donar advert section
In the Spotlight

Willem Brandwijk: “We missen het spelen voor een vol MartiniPlaza”

Sinds augustus 2020 loopt er een 2.06 meter lange, blonde, Nederlandse forward rond binnen de selectie van Donar. Zijn naam is Willem Brandwijk. Gedurende het seizoen 2019-2020 was hij ook al een paar keer in MartiniPlaza  te bewonderen. Alleen toen in de kleuren van Feyenoord Rotterdam. Onder de hoede van Toon van Helfteren mocht hij zijn kunsten hier vertonen en hij viel toen op, door een niet te stoppen inzet. Dat kenmerkt Willem ook. “Ik heb altijd veel inzet en dat helpt mij om mijn doelen te bereiken”. Menig Donar-fan zal toen de wens gehad hebben om Willem ooit in de kleuren van Donar te zien spelen. En dat doet hij nu. Alleen jammer dat we dat alleen nog maar vanaf de tv kunnen bekijken.

Willem is geboren op 31 juli 1995 in Voorburg. Op 6-jarige leeftijd is hij al begonnen met het spelen van het leuke spelletje basketbal bij BV Voorburg om later over te stappen naar Lokomotief Rijswijk. Het voordeel van die club was, dat de jeugd eredivisie speelde. Intussen had Willem al wel een droom op basketbalgebied. Hij hoopte dat ooit in Amerika te kunnen doen. Vooral om het gat tussen de jeugd en de DBL op te vullen. Dat sprak hij ook al op zeer jeugdige leeftijd uit tegenover zijn ouders. Die steunden hem van harte in die wens onder één voorwaarde: eerst een diploma halen voor zijn school. Dat motiveerde Willem echt en zonder problemen behaalde hij op 15-jarige leeftijd het diploma VMBO-T. Aan de voorwaarde, die zijn ouders gesteld hadden om naar de overkant van de oceaan te mogen, had Willem voldaan.

Op 16-jarige leeftijd vertrok hij met een koffer vol idealen en dromen naar high school Holderness in New Hampshire. Het mooie van het Amerikaanse systeem is, dat het onderwijs nog heel breed is. Dat in tegenstelling tot in Nederland, waar je dan al uitgebreid bezig bent met een beroeps gerelateerde opleiding. In 2014, na het doorlopen van de high school, ging Willem naar college in Siena om daar naast het spelen van collegebasketbal marketing te studeren. Na drie jaar maakte hij de overstap naar IUP (Indiana University of Pennsylvania.) Uiteraard om daar te basketballen, maar ook om zijn laatste jaar van zijn studie daar af te ronden en waar hij dan ook in 2019 zijn bachelor behaalde. Kijkend naar de toekomst is Willem ook van plan om nog een keer een goede master te gaan doen, maar daarmee is hij nog niet echt bezig. Dat komt wel een keer op zijn weg.

Er is nog een derde reden, dat hij blij is dat hij nog een switch heeft gemaakt naar IUP. Hij ontmoette daar een leuk meisje, met wie hij nog steeds een hechte relatie heeft. Inmiddels is ze al twee keer bij hem in Groningen geweest…

Op 24-jarige leeftijd kwam aan het Amerikaanse avontuur (voorlopig) een einde. Hij koos er voor om naar Rotterdam te gaan, omdat hij graag met Toon van Helfteren wilde werken.

Op de vraag waarom hij vorig jaar tekende voor Donar antwoordde hij resoluut. “Ik wil alles uit mijn  carrière halen en ik wil zo veel mogelijk leren. Bij Donar speel en train je altijd op hoog niveau, omdat er zoveel goede spelers om je heen staan. Op de training sta ik veelal tegenover Damjan. Dan moet je van goede huize komen om resultaat te boeken. Ik leer ontzettend veel. Daarnaast had ik bij Feyenoord ook twee keer een bezoek aan Groningen gebracht en de ambiance hier is fantastisch en dat geeft je heel veel energie. Jammer dat ik dat nu nog niet heb meegemaakt, spelend voor Donar met de supporters op de tribune”.

Tijdens de wedstrijden in de bubbel in Den Bosch viel het voor de neutrale toeschouwer op, dat Willem niet speelde in de wedstrijd tegen Heroes. Dat was echter, omdat hij herstellende was van een enkelblessure. In een noodgeval had hij het veld in gekund, maar de coach wilde geen risico nemen. In de tweede wedstrijd heeft hij wel wat minuten gemaakt. Dat wordt nu verder opgebouwd, omdat er nog steeds (4 februari) sprake is van reactie in zijn enkel.

“Het was wel teleurstellend dat we niet verder zijn gekomen. We hadden ons helemaal gefocust op de wedstrijd tegen Den Bosch in de wetenschap, dat vrijwel zeker een overwinning voldoende zou zijn geweest. Dat je dan verliest met 1 punt verschil na verlenging maakt het wel erg zuur. Door het feit dat we Den Bosch wat vertrouwen gaven, kwamen we uiteindelijk in de problemen. Vorige week is dat even overtuigend recht gezet”.

Willem heeft ook een aantal keren gespeeld in het Nederlands team. Op dit moment maakt hij geen deel uit van de selectie. Ik ga liever voor de focus op Donar, dan me in te zetten voor een aanvulling in het Nederlands team. “Maar ik heb het niet voorgoed uit mijn hoofd gezet. Er zal wellicht nog weer een moment komen, dat ik wel weer beschikbaar ben”.

Willem heeft niet één uitgesproken hoogtepunt in zijn carrière. Het kampioenschap met zijn team in de conference in Amerika was een hoogtepunt, maar ook het debuut voor het Nederlands team en het spelen voor Donar zijn hoogtepunten.

Kijkend naar de komende maanden heeft Willem één uitgesproken wens: Het spelen in een vol MartiniPlaza. “Dat missen we!”

Bert ten Oever
Donar advert section
Competitiestand

STAND DUTCH BASKETBALL LEAGUE

Donar advert section

Supportersvereniging

Bestuur SV Donar belt met leden
De afgelopen dagen zijn de bestuursleden van Supportersvereniging Donar begonnen met een belronde langs de leden. Om in deze bijzondere tijden weer eens contact te leggen en daarnaast een aantal mededelingen te doen vanuit de vereniging. Het bestuur van de SV Donar hoopt half februari het grootste deel van de leden gesproken te hebben.
Mocht je als lid nog geen telefoontje hebben gehad en wel behoefte aan contact, kun je via e-mail contact opnemen met voorzitter@svdonar.nl
Vermeld in de e-mail dan vooral ook even het (mobiele) telefoonnummer waarop je bereikbaar bent.

Programmaboekjes 2021 - 2022

Nieuws

2022-06-11 Zorg & Zekerheid Leiden vs. Donar

2022-06-09 Donar vs. Zorg & Zekerheid Leiden

2022-06-07 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-06-05 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-06-03 Kangoeroes Basket Mechelen vs. Mechelen

2022-06-01 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

2022-05-30 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-05-28 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-05-24 Donar vs. Hubo Limburg United

2022-05-20 Hubo Limburg United vs. Donar

2022-05-14 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-12 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-05-10 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-07 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-05-05 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-05-03 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-04-29 Donar vs. Filou Oostende

2022-04-23 Belfius Mons-Hainaut vs. Donar

2022-04-19 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-04-15 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

Leuven Bears vs. Donar

Donar vs. Leuven Bears

Kangoeroes Basket Mechelen vs. Donar

2022-03-27 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-03-20 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-03-13 Donar vs. Belfius Mons-Hainaut

2022-03-06 Filou Oostende vs. Donar

Donar vs. Den Helder Suns

2022-02-16 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-13 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-02-10 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-01 Donar vs. Landstede Hammers

2022-01-29 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-01-26 Feyenoord Basketbal vs. Donar

2022-01-22 ZZ Leiden vs. Donar

2022-01-20 Basketbal Academie Limburg vs. Donar

2021-01-16 Landstede Hammers vs. Donar

2022-01-12 Apollo Amsterdam vs. Apollo

2022-01-09 Donar vs The Hague Royals

2021-12-22 Donar vs. Yoast United

2021-12-19 Donar vs. ZZ Leiden

2021-12-14 Donar vs Feyenoord Basketbal

2021-12-11 CobraNova vs. Donar

2021-12-08 Donar vs. Basketbal Academie Limburg

2021-12-05 Yoast United vs. Donar

2021-11-17 Donar vs. Kapfenberg Bulls

2021-11-10 Medi Bayreuth vs. Donar

2021-11-3 London Lions vs. Donar

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-27 Kapfenberg Bulls vs. Donar

2021-10-23 Donar vs. Heroes Den Bosch

2021-10-19 Donar vs. Medi Bayreuth

Den Helder Suns vs. Donar

2021-10-13 Donar vs. London Lions

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-06 The Hague Royals vs Donar

2021-10-01 Donar vs. SL Benfica

2021-09-29 Donar vs. Winnaar KK Kumanovo/Swans Gmunden

2021-09-26 Donar vs. Apollo Amsterdam

2021-09-24 Aris Leeuwarden vs. Donar

2021-09-19 Landstede Hammers vs. Donar

2021-09-12 Donar vs. Leicester Riders

2021-09-05 Donar vs Antwerp Giants

2021-08-28 Bakken Bears vs Donar

2021-08-21 Donar vs Groene Uilen

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS