Game Info sponsor:

Wenst iedereen een prettige wedstrijd!

Ga naar ICON geneesmiddelenonderzoek en kijk hoe jij kan helpen!Bezoek de ICON-website

VS

woensdag 31-03-2021

Donar vs Feyenoord Basketbal
19:30, MartiniPlaza

Donar advert section
image
Voorwoord

RESULTATEN…

Vanavond spelen we tegen Feyenoord Rotterdam. Het aantal kilometers die de bus van Rotterdam moet afleggen, naar het hoge noorden, is rond de 246 kilometer. Als het meezit, dan leggen ze die afstand binnen drie uren af. Wat er zich tijdens de rit in de bus afspeelt is voor buitenstaanders een vraagteken. Hoe wordt de reistijd doorgebracht? Worden er kaartspelletjes gespeelt, gekletst over van alles en nog wat of lekker naar muziek geluisterd met de koptelefoon op? Of wordt er misschien nog even nagenoten over de krachtmeting, van afgelopen zaterdag tegen Zwolle die resulteerde in een overwinning voor de Rotterdammers.

Van de afgelopen vijf ontmoetingen in MartiniPlaza tussen Donar en Feyenoord werd alleen de laatste wedstrijd verloren en ging Rotterdam met de overwinning in de bus huiswaarts. Dat het team goed presteert onder leiding van coach Toon van Helfteren is mede te danken aan de hoeveelheid basketbalervaring van Toon als speler en coach. Hij kan die ervaring goed overbrengen op het team. Verderop in de app kunt u in UITGELICHT hierover nog meer lezen.

Sinds we gestart zijn in de Elite A zijn er tegen Donar al verrassende resultaten geboekt. Resultaten waar we als Donar-fans niet altijd blij van worden en uiteraard onze mening over het verloop van de wedstrijd hebben. Vooral zittend op de bank, waar we de wedstrijd goed kunnen overzien, zien we op welke punten er nog flink bijgeschaafd moet worden. Volgens de spelers wordt er hard gewerkt aan deze punten. Tenslotte worden pas in de play-offs de prijzen verdeeld.

 

Fijne wedstrijd,

Cora Zumkehr
Live statistieken:
Zodra de wedstrijd is begonnen vind je via onderstaande opties de live-statistieken en livestreams voor de wedstrijd.
Kijk live via PodiumTV
Kijk live via RTV Noord
Donar advert section
image
Uitgelicht

Zeeuw&Zeeuw Feyenoord Basketball

Vanavond de derde thuiswedstrijd op een rij voor Donar, dat in de hoek zit waar net even wat meer klappen worden uitgedeeld dan de Groningers lief is. De laatste drie games werden verloren en dat doet toch zeer bij basketbal minnend Groningen. De tegenstander vanavond is Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball uit Rotterdam. Die ploeg liet Donar begin deze maand (6 maart) behoorlijk beduusd achter na een 67-85 eindstand. De Rotterdammers laten dit seizoen wel vaker zien behoorlijk opgewassen te zijn tegen de ‘gevestigde orde’ in de DBL. Zo lieten de basketballende Feyenoorders onlangs weinig heel van Heroes Den Bosch (106-87) en wist het vorige week voor de tweede keer in het seizoen te winnen van regerend landskampioen Landstede Hammers! Donar zal de negatieve gevoelens van de recente games graag ombuigen naar iets positiefs, want de laatste drie games werden allemaal verloren. De laatste keer dat Donar ook minimaal drie competitiewedstrijden achtereen verloor was tussen 23 maart en 6 april 2019 (toen vier verliespartijen op een rij). Om de knop definitief weer de goede kant op te draaien zal er een appeltje geschild moeten worden met de gretige Rotterdammers.

Seizoen Feyenoord Basketball

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, zoals de Rotterdammers voluit heten, mag toch best een angstgegner voor veel ploegen genoemd worden. Grote clubs werden dit seizoen al overtuigend aan de kant gezet en ondanks de vrij smalle rotatie doen de Rotterdammers goed mee in Elite A. De Havenstedelingen weten veelvuldig verrassende uitslagen neer te zetten en zijn als ‘underdog’ een goede kanshebber om dit seizoen erg ver te komen.

Wat zeker waardering oogst wanneer we het over Feyenoord Basketball hebben is de betrekkelijke rust rondom de club. Waar de voetbaltak in een onrustig vaarwater is beland, daar hoor je de basketballers niet of nauwelijks. Ze draaien lekker mee in de competitie en mocht er eens iets voorvallen dan wordt dat gewoon netjes intern opgelost en gaat het aan het grote publiek voorbij. Dat komt simpelweg door de juiste mensen op de juiste plek te laten functioneren, iets wat op het conto van Armand Salomon mag worden geschreven. De oud-coach is tegenwoordig directeur commerciële en technische zaken binnen de club. Met Paul de Vos als directeur algemene zaken en communicatie naast zich leiden zij dit Feyenoord op een professionele manier en dat werpt zijn vruchten op zowel commercieel, financieel als sportief vlak af. Chapeau heren! De coach die zij voor de groep hebben gezet is een grootheid in het Nederlandse basketbal; Toon van Helfteren maakt van zijn teams geoliede machines die zichtbaar progressie boeken door de jaren onder zijn leiding.

In de huidige stand staat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball op plek zes in Elite A met 18 punten na 15 wedstrijden. 

Team Feyenoord Basketball

Het team van Feyenoord Basketball heeft het geluk door gecoacht te mogen worden door Toon van Helfteren. Van alle nog actieve coaches is van Helfteren toch wel de grootste en nog altijd maakt hij teams zichtbaar sterker en beter door zijn manier van aanpak. Van Helfteren is niet alleen een uiterst succesvol coach, hij boekte ook grote successen als speler. Zo is hij recordinternational voor het Nederlands team met 207 gespeelde interlands en is hij de bondscoach die de Orange Lions het vaakst coachte, 129 interlands. Indrukwekkende cijfers. Hij werd in 1988 benoemd tot Lid van Verdienste van de NBB en kreeg in 2019 in Delft het lintje opgespeld als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit seizoen is zijn 37e(!) seizoen als speler of coach in de Eredivisie. In totaal werd hij driemaal landskampioen in zijn carrière, won hij zesmaal de Beker, twee keer de Supercup en werd hij viermaal onderscheiden als Coach van het Jaar. De geboren Tilburg is een levende nationale basketballegende en het is prachtig hem vanavond weer in Groningen te mogen ontvangen, op bezoek bij Donar met zijn Feyenoord Basketball.

Dan de spelers;

De Rotterdammers hebben de laatste weken wat pech gehad door vervelende blessures op de guardpositie. Zo is de talentvolle Yamill Wip ‘season out’ met een knieblessure en is ook belangrijke schakel Ordane Kanda voorlopig uit de running met eveneens knieproblemen (keert heel misschien vanavond terug bij de selectie). Dankzij partner Forward Lease kon een goede vervanger worden aangetrokken in de persoon van Joonas Lehtoranta, een 27-jarige Fin die alle nationale jeugdselecties doorliep en afkomstig is van KTP Basket Kotka. Vorig seizoen kwam hij Jarred Ogungbemi-Jackson tegen in de Finse competitie. Door de blessureperikelen kwam er wat meer druk op de schouders van Mack Bruining te liggen. De point-guard speelt voor het tweede seizoen in Rotterdam nadat hij zijn doorbraak beleefde bij Apollo in Amsterdam. Bruining speelde tussen 2013 en 2015 in de opleiding van Rode Ster Belgrado.

Op de forwardposities heeft Feyenoord Basketball de Amerikaan Juan Davis in de gelederen die in 2018 zijn Europese toer begon in Finland en daar achtereenvolgens uitkwam voor Tampere, BC Nokia en Karhu Kauhajoki. De 2.01 meter lange Davis werd geboren in Mississippi en laat zich dit seizoen in de DBL zien als een atletische, hardwerkende speler met uitstekende stats. Hij pakte tot aan vandaag 8 double-doubles en kende zijn season-high aan punten onlangs tegen Heroes Den Bosch toen hij 31 punten noteerde. Naast Davis valt de Litouwer Arunas Mikalauskas op. Vorig seizoen was hij al in Nederland te bewonderen toen hij uitkwam namens Aris Leeuwarden. In Leeuwarden was hij vaak geblesseerd, daar heeft hij dit lopende seizoen geen last van. Hij is een attractieve speler die het geregeld op zijn heupen heeft getuige zijn gemiddelde van 18.9 punten en 7.1 rebounds per wedstrijd. Op de forwardpositie is Coen Stolk ook een speler om in de gaten te houden. De 23-jarige Dordtenaar begon zijn professionele loopbaan in Zwolle maar speelt al vanaf 2015 in Rotterdam en zal ook volgend seizoen in de Maasstad te zien zijn. Zijn contract loopt tot 2022. Stolk is defensief erg sterk maar kan ook een aardige driepunter mikken. En dan is er nog Raidell de Pree die gemiddeld 19 minuten speeltijd krijgt. De geboren Rotterdammer is een ruwe diamant waaraan het nodige geslepen kan worden maar Toon van Helfteren ziet in hem potentie. De Pree speelde in nationale jeugdselecties en is ook inzetbaar als point-guard.

Op de centerpositie drijft Zeeuw & Zeeuw Feyenoord op de krachten van lange man Jeroen van der List. 2.13 meter meet de 31-jarige Hieronymus Berardus Anthonius van der List (zoals hij voluit heet). In Nederland stond hij al bij zes verschillende clubs onder contract. Hij begon zijn carrière in Den Bosch, werd uitgeleend aan Aris Leeuwarden, keerde terug in Den Bosch waar hij landskampioen werd (2012). Via Den Bosch belandde hij in Den Helder waar hij uitgeroepen werd tot Most Improved Player. Die titel prolongeerde hij een jaar later waarna hij een contract tekende in Leiden. Hier speelde hij tot 2016 waarna hij kortstondig bij het Franse Tremblay Athlétique Club (vierde divisie) verbleef en zelfs zijn vleugels uitspreidde in Japan bij Shinshu Brave Warriors. Beide buitenlandse avonturen waren kortstondig, want al in 2017 keerde hij terug in Nederland om bij BAL in Weert aan de slag te gaan. Dat avontuur duurde vijf wedstrijden waarna een terugkeer op het oude nest in Leeuwarden bij Aris volgde. Sinds 2018 speelt hij in Rotterdam en lijkt er qua loopbaan wat vastigheid in v/d List’s carrière te zitten. Qua statistieken doet van der List het zeer behoorlijk in dit seizoen. 18.6 punten en 7.7 rebounds komen er gemiddeld uit zijn handen. Op 4 maart maakte hij liefst 32 punten in de gewonnen wedstrijd tegen Landstede Hammers. In zijn laatste drie games maakte hij minimaal twintig punten. Van der List is naast professioneel basketballer ook medeorganisator van de Stargo basketbalkampen die jongeren tussen 8 en 20 jaar kennis laat maken met de basketbalsport. De boomlange center vindt het mooi om kinderen te inspireren om te gaan basketballen.

Donar op 31 maart

1973 : Racing Agon – GSSV Donar: 69 – 84

1982 : Nationale Nederlanden Donar – Parker Leiden: 104 – 87

1990 : DAS Delft – VGNN Donar: 84 – 78

1993 : De Schiestreek Rotterdam – VGNN Donar: 96 – 101

1997 : RZG Donar – Finish Profiles Astronauts: 87 – 82

2001 : Vanilla Weert – MPC Donar: 96 – 84

2018 : Den Helder Suns – Donar: 73 – 95

 

Laatste vijf ontmoetingen met Feyenoord Basketball in MartiniPlaza

28-10-2018, Donar – Feyenoord Basketbal            90 – 59  (Competitie), Jordan Callahan 16 pt

16-02-2019, Donar – Feyenoord Basketbal            111 – 72 (Competitie),  Teddy Gipson 21 pt

10-11-2019, Donar – Feyenoord Basketbal             74 – 68 (Competitie), Donte Thomas 16 pt

22-01-2020, Donar – Feyenoord Basketbal             92 – 58 (1/4 finale Basketball Cup), Vernon Taylor, Shane Hammink 17 pt

06-03-2021, Donar – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord: 67 – 85, (Competitie), Jarred Ogungbemi-Jackson, DaVonté Lacy 12 pt

Sidney Meulema
Donar advert section
image
Teamroster

Donar Groningen

Foto Justinas Ramanauskas
1

Justinas Ramanauskas

Point Guard
23 jaar (21/09/2000)
193 cm - Litouws
Foto Sander Hollanders
7

Sander Hollanders

Shooting Guard
22 jaar (13/09/2001)
1.94 cm - Nederlands
Foto Theo John
11

Theo John

Forward/ Center
25 jaar (25/08/1998)
206 cm - Amerikaans
Foto John Meeks
12

John Meeks

Small Forward
0 jaar (16/03/2023)
197 cm - Amerikaans
Foto David Gabrovsek
13

David Gabrovsek

Power Forward
29 jaar (18/09/1994)
204 cm - Sloveens
Foto Jordy Kuiper
18

Jordy Kuiper

Power Forward
28 jaar (02/06/1995)
203 cm - Nederlands
Foto Lars Jung
23

Lars Jung

Point Guard
18 jaar (02/01/2005)
190 cm - Nederlands
Foto Kjeld Zuidema
32

Kjeld Zuidema

Forward
22 jaar (21/06/2001)
194 cm - Nederlands
Foto Dakota Quinn
44

Dakota Quinn

Center
26 jaar (02/01/1997)
206 cm - Amerikaans
Foto Sam van Oostrum
77

Sam van Oostrum

Point Guard
24 jaar (14/12/1998)
197 cm - Nederlands
Foto Karolis Babusis
99

Karolis Babusis

Shooting Guard
23 jaar (09/03/2000)
190 cm - Litouws
Foto Stefan Hendriks

Stefan Hendriks

32 jaar (18/12/1990)
cm - Nederlands
Foto Andrej Štimac

Andrej Štimac

Hoofdcoach
44 jaar (31/03/1979)
cm - Kroatië
Foto Hans Besselink

Hans Besselink

Teammanager
69 jaar (27/12/1953)
cm - Nederlands

Donar advert section

Feyenoord Basketbal

 • # Naam Geboren Land Lengte Positie Vorige club
 • 0 Arunas Mikalauskas 04 - 09 - 1997 Litouwen 2.04 Forward Aris Leeuwarden
 • 2 Pavle Latinovic 01 - 07 - 2000 Nederland 1.85 Guard Feyenoord Basketball
 • 3 Sedale Veira 01 - 11 - 2001 Nederland 1.95 Guard / Forward Rotterdam Basketbal
 • 4 Yamill Wip 30 - 11 - 1997 Suriname 1.91 Forward Lee College USA
 • 4 Joonas Lehtoranta 25 - 02 - 1994 Finland 1.94 Guard KTP Basket
 • 5 Mack Bruining 04 - 07 - 1997 Nederland 1.89 Guard Feyenoord Basketball
 • 6 Coen Stolk 26 - 06 - 1997 Nederland 1.95 Forward Feyenoord Basketball
 • 7 Tommie Vis 16 - 09 - 2000 Nederland 1.96 Forward Feyenoord Basketball
 • 8 Raidell de Pree 17 - 11 - 1997 Nederland 1.96 Forward Feyenoord Basketball
 • 9 Juan Davis 15 - 08 - 1996 Verenigde Staten 2.03 Forward Karhu Kauhajoki Finland
 • 11 Jeroen van der List 09 - 12 - 1989 Nederland 2.13 Center Feyenoord Basketball
 • 13 Jeroen de Baat 30 - 09 - 1989 Nederland 2.04 Forward / Center Cobra Nova
 • 33 Ordane Kanda Kanyinda 26 - 07 - 1996 België 1.88 Guard Heroes Den Bosch
 • Toon van Helfteren Hoofdcoach
 • Mitchell Lieveld Assistent-coach
Donar advert section
image
Wedstrijdschema
THUIS
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
7
4
7
2
zaterdag 22-08-2020
12:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
7
5
7
1
zondag 23-08-2020
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Belfius Mons Hainaut
6
1
4
8
dinsdag 08-09-2020
19:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo BC Dnipro
8
8
5
3
dinsdag 22-09-2020
15:30 uur Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Keravnos
6
0
5
7
donderdag 24-09-2020
19:00 uur Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Eisbären Bremerhaven
8
0
6
5
dinsdag 29-09-2020
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Almere Sailors
1
2
4
6
4
zaterdag 03-10-2020
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
9
4
5
2
woensdag 07-10-2020
20:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
8
8
9
zondag 11-10-2020
16:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
9
6
6
4
dinsdag 29-12-2020
16:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
8
4
8
8
dinsdag 05-01-2021
19:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
8
2
5
5
zondag 10-01-2021
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
9
8
6
7
zaterdag 16-01-2021
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
8
1
8
9
woensdag 20-01-2021
20:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
9
9
9
8
dinsdag 26-01-2021
18:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo BC Parma
8
1
9
3
donderdag 28-01-2021
18:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
7
7
0
woensdag 03-02-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
7
6
5
5
donderdag 11-02-2021
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
5
8
8
9
zaterdag 13-02-2021
20:00 uur Het Kalverdijkje
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
8
4
7
8
zaterdag 27-02-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo The Hague Royals
5
3
6
7
donderdag 04-03-2021
20:00 uur Sportcampus Zuiderpark
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
6
7
8
5
zaterdag 06-03-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Almere Sailors
4
8
1
2
0
donderdag 11-03-2021
19:30 uur Topsportcentrum Almere
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
6
8
8
1
zondag 14-03-2021
13:30 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
9
6
9
1
zaterdag 20-03-2021
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
6
6
7
9
woensdag 24-03-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
7
7
6
woensdag 31-03-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
1
7
8
zaterdag 03-04-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
7
2
9
1
maandag 05-04-2021
14:00 uur Landstede sportcentrum
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
7
2
9
6
zaterdag 10-04-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
6
4
1
0
5
zaterdag 17-04-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
0
9
9
donderdag 22-04-2021
20:00 uur Topsportcentrum Rotterdam
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
9
7
9
1
woensdag 28-04-2021
20:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
7
5
8
3
zaterdag 08-05-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
1
0
5
7
9
dinsdag 11-05-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
9
7
7
6
zondag 16-05-2021
16:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
9
7
1
dinsdag 18-05-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
2
7
4
donderdag 20-05-2021
20:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
Donar advert section
In the Spotlight

DaVonté Lacy: “Ik hoop later met mijn kinderen nog lang basketbal te kunnen spelen”.

Een van de bepalende spelers dit jaar bij Donar is de shooting-guard DaVonté Lacy. Met zijn drives en schoten is het de bedoeling dat hij de tegenstander pijn doet. In sommige wedstrijden is dat ook zo, maar soms ook niet. Dan is er wel weer iemand anders die deze rol op zich neemt. Het interview met DaVonté is op de middag na het artikel in het Dagblad van het Noorden en de verlieswedstrijd tegen Zwolle. Over dat artikel hebben we het verder niet gehad dan alleen de belofte van DaVonté, dat hij er over twee of drie weken weer helemaal fit zal staan om in de play-offs de sterren van de hemel te spelen.

Het leven in Groningen is tot nu toe wel wat anders dan hij van te voren had gedacht. Hij had gehoopt om al het nodige van Groningen te hebben kunnen bekijken, maar eigenlijk is daar nog nauwelijks wat van terecht gekomen en is het eigenlijk saai. Een beetje video’s kijken en soms met collega’s een wandelingetje door de stad maken of naar de supermarkt gaan om inkopen te doen. Hij hoopt dat daar nog verandering in kan komen.

DaVonté is geboren op 11 maart 1993 in Tacoma in de staat Washington, iets ten zuiden van Seattle. Dat is helemaal in het noordwesten van de VS. Na zijn basisschool bleef hij in de buurt hangen, dicht bij zijn vrienden en familie. Hij ging naar Curtis Highschool en naar Washington State College, waar hij naast basketbal Human Development studeerde. Zijn bachelor heeft hij daar ook behaald. Of hij in de toekomst met zijn bachelor echt wat gaat doen is nog de vraag. “Ik wil mensen graag helpen en misschien dat het daar van pas komt. Wat ik ook erg interessant vind is team development. Wellicht dat ik daarmee iets kan doen”.

Zoals in het krantenartikel al was aangegeven, mist DaVonté zijn familie heel erg. Door de lockdown en het vliegverbod voor inkomende mensen uit Amerika in Nederland , is het voor bijvoorbeeld zijn moeder nog onmogelijk gebleken om hem hier te bezoeken. “Overal waar ik speelde kwam mijn moeder me wel bezoeken. Helaas is dat nu nog niet zo ver”. In het gesprek blijkt heel duidelijk het belang van zijn familie voor hemzelf. Die heb je en die houd je. Vrienden komen en gaan, net als collega basketballers, maar familie blijft altijd. Via de video-calls heeft hij wel zo veel mogelijk contact met zijn familie en verloofde. Die laatste is in december een paar weken bij hem op bezoek geweest, net voor alles werd gesloten. Dat was wel heel fijn. Vooral als hij thuiskwam, want dan was zij er voor hem om zijn verhaal te kunnen doen.

Naast basketbal heeft DaVonté ook American football en baseball gespeeld. Daarnaast speelt hij ook nog golf. Samen met Will Moreton is hij vaak op een golfbaan in de regio te zien. Hij vindt het leuk om Will het nodige te leren op het gebied van golf.  “Dat is iets wat ik zeker nog 30 jaar kan spelen. Basketbal zal dan wat in mindere mate mogelijk zijn. Ik hoop in de toekomst, als ik een gezinnetje heb, met mijn kinderen nog lang basketbal te kunnen spelen”.

Tacoma lijkt een broedplaats te zijn van sporttalenten. Verschillende NBA-spelers komen daar vandaan, waaronder Isaiah Thomas (o.a. Boston Celtics en LA Lakers). DaVonté heeft vaak met hem gespeeld. Eigenlijk is het een grote basketbalfamilie in Tacoma. De basketballers zoeken elkaar op om gewoon lekker voor de lol te spelen. Een andere, in Nederland bekende, sporter is de wielrenner Tejay van Garderen (o.a. bij de opleidingsploeg van RABO). Maar die sporter is bij DaVonté niet bekend.

DaVonté heeft in verschillende landen gespeeld. In 2015 begon hij in Oostenrijk, daarna in Duitsland met een onderbreking in Turkije en nu in Nederland. Bijzonderheid is, dat hij in Duitsland o.a. bij Karlsruhe heeft gespeeld onder de coaching van Ivan Rudež. Hij was ook maar wat blij, toen vorig jaar bleek dat Ivan ook de nieuwe coach van Donar was. “Ik had/heb een fantastische band met de coach. Hij is open en eerlijk en we zijn direct naar elkaar. Hij is in staat om mij naar een hoger level te brengen. En met mij ook de andere spelers. Ik heb heel veel respect voor hem”. De aanwezigheid van Ivan was ook een van de belangrijkste redenen om voor Donar te kiezen. Maar ook de kans om op dit niveau te kunnen acteren. Jammer dat het Europees toernooi zo snel was afgelopen.

Nederland vindt hij een heel fijn land om te spelen. De mensen zijn aardig en behulpzaam. Maar Turkije beviel hem eigenlijk het best. Het was er lekker goedkoop en ’the food was amazing’.

Naast basketbal en zijn familie is zijn verloofde heel erg belangrijk voor hem. Dat is ook een van zijn doelen voor de komende jaren. Zijn verloofde zijn vrouw maken om dan samen een gezinnetje te beginnen. Het andere doel voor de komende vijf tot tien jaar is het op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen blijven basketballen.

Als laatste wil hij de fans van Donar bedanken voor de steun tot nu toe. Jammer dat er geen publiek bij de wedstrijden kan zijn. “Ik hoop dat nog wel mee te kunnen maken dit jaar. Het was niet het beste jaar tot nu toe, maar blijf in ons geloven. Aan het eind maken we jullie allemaal trots. Straks staan we er als team samen helemaal, het liefst met het kampioenschap. We moeten er nog wel hard voor werken. Rome is ook niet in één dag gebouwd”!

Bert ten Oever
Donar advert section
Competitiestand

STAND DUTCH BASKETBALL LEAGUE

Donar advert section

Supportersvereniging

Beker en play-offs 2020-2021

Donar speelt woensdag 21 april de laatste wedstrijd in de Elite A. Na afloop van de Elite A/B is er een pauze van ruim twee weken voordat de play-offs beginnen. Er wordt in die fase een bekertoernooi gehouden, de DBL Cup. Op zaterdag 24 april spelen de nummers 5 tot en met 12 om vier plekken in de kwartfinales van woensdag 28 april. Vrijdag 30 april staan de halve finales gepland en twee dagen later, op zondag 2 mei, is de finale. In elke ronde wordt slechts één wedstrijd gespeeld.
De play-offs kennen in deze laatste editie van de Dutch Basketball League ook een afwijkend formaat. De nummers 1 tot en met 4 van de ranglijst na de Elite A/B beginnen in de kwartfinales op zaterdag 8 mei met een uitwedstrijd tegen respectievelijk de nummers 8 tot en met 5. Op dinsdag 11 mei is de return met een thuiswedstrijd voor de nummers 1 tot en met 4.
De vier winnaars van de paringen 1/8, 2/7, 3/6 en 4/5 plaatsen zich voor de halve finales. De nummer 1/8 neemt het op tegen de nummer 4/5. De nummer 2/7 speelt tegen de nummer 3/6. Het zijn series in een best-of-three formaat met speeldata zaterdag 15, dinsdag 18 en – indien nodig – donderdag 20 mei. Het hoogst geëindigde team in de Elite A/B speelt de eerste en eventuele derde wedstrijd thuis. De finale is een best-of-five reeks met thuisvoordeel voor de hoogst geplaatste ploeg. Speeldata zijn in ieder geval: zaterdag 22, dinsdag 25 en donderdag 27 mei. En eventueel zaterdag 29 en zondag 30 mei 2021.

Programmaboekjes 2021 - 2022

Nieuws

2022-06-11 Zorg & Zekerheid Leiden vs. Donar

2022-06-09 Donar vs. Zorg & Zekerheid Leiden

2022-06-07 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-06-05 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-06-03 Kangoeroes Basket Mechelen vs. Mechelen

2022-06-01 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

2022-05-30 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-05-28 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-05-24 Donar vs. Hubo Limburg United

2022-05-20 Hubo Limburg United vs. Donar

2022-05-14 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-12 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-05-10 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-07 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-05-05 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-05-03 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-04-29 Donar vs. Filou Oostende

2022-04-23 Belfius Mons-Hainaut vs. Donar

2022-04-19 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-04-15 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

Leuven Bears vs. Donar

Donar vs. Leuven Bears

Kangoeroes Basket Mechelen vs. Donar

2022-03-27 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-03-20 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-03-13 Donar vs. Belfius Mons-Hainaut

2022-03-06 Filou Oostende vs. Donar

Donar vs. Den Helder Suns

2022-02-16 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-13 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-02-10 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-01 Donar vs. Landstede Hammers

2022-01-29 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-01-26 Feyenoord Basketbal vs. Donar

2022-01-22 ZZ Leiden vs. Donar

2022-01-20 Basketbal Academie Limburg vs. Donar

2021-01-16 Landstede Hammers vs. Donar

2022-01-12 Apollo Amsterdam vs. Apollo

2022-01-09 Donar vs The Hague Royals

2021-12-22 Donar vs. Yoast United

2021-12-19 Donar vs. ZZ Leiden

2021-12-14 Donar vs Feyenoord Basketbal

2021-12-11 CobraNova vs. Donar

2021-12-08 Donar vs. Basketbal Academie Limburg

2021-12-05 Yoast United vs. Donar

2021-11-17 Donar vs. Kapfenberg Bulls

2021-11-10 Medi Bayreuth vs. Donar

2021-11-3 London Lions vs. Donar

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-27 Kapfenberg Bulls vs. Donar

2021-10-23 Donar vs. Heroes Den Bosch

2021-10-19 Donar vs. Medi Bayreuth

Den Helder Suns vs. Donar

2021-10-13 Donar vs. London Lions

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-06 The Hague Royals vs Donar

2021-10-01 Donar vs. SL Benfica

2021-09-29 Donar vs. Winnaar KK Kumanovo/Swans Gmunden

2021-09-26 Donar vs. Apollo Amsterdam

2021-09-24 Aris Leeuwarden vs. Donar

2021-09-19 Landstede Hammers vs. Donar

2021-09-12 Donar vs. Leicester Riders

2021-09-05 Donar vs Antwerp Giants

2021-08-28 Bakken Bears vs Donar

2021-08-21 Donar vs Groene Uilen

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS