Game Info sponsor:

Wenst iedereen een prettige wedstrijd!

Ga naar ICON geneesmiddelenonderzoek en kijk hoe jij kan helpen!Bezoek de ICON-website

VS

zaterdag 10-04-2021

Donar vs Zorg en Zekerheid Leiden
19:30, MartiniPlaza

Donar advert section
image
Voorwoord

Energie

Terwijl hagel- en sneeuwbuien elkaar afwisselden op de 2e paasdag en het dus niet echt aanlokkelijk was om naar buiten te gaan, was het binnen goed vertoeven. Na de paasbrunch nestelden we ons op de bank met een pot thee en paaseitjes. Goed voorbereid om naar de uitwedstrijd tegen de Hammers te kijken. Het team had zich ook goed voorbereid, want met de overwinning in de tas, stapten de spelers weer in de bus.

 

Vanavond spelen we de laatste thuiswedstrijd in de Elite A tegen ZZ Leiden in MartiniPlaza. Een team dat veel energie en inzet kan laten zien op de vloer. Coach Geert Hammink kan tevreden zijn over de resultaten van zijn team, aangezien ze momenteel strak op de eerste plaats staan. Alhoewel een coach altijd blijft werken aan verbeterpuntjes.

Zo ook onze coach Ivan, die nu een opgaande lijn ziet in het teamspel. Dat de terugkeer van Thomas Koenis met zijn energie en spelinzicht invloed op het team heeft, is voor mij wel duidelijk. Dat Thomas ook belangrijk is voor de ontwikkeling van jeugdspeler Nesta Agasi kunt u verderop lezen in IN THE SPOTLIGT. Let u vooral ook even op de oproep die Nesta doet.  Nesta is een speler die graag veel energie wil brengen, maar of hij dat vanavond mag laten zien…

Na de twee verloren wedstrijden van Donar in de Vijf Meihal dit seizoen, is het nu aan de mannen van Donar om ervoor te zorgen dat de Leidenaren in MartiniPlaza niet met de overwinning aan de haal gaan!

Fijne wedstrijd,

Cora Zumkehr
Live statistieken:
Zodra de wedstrijd is begonnen vind je via onderstaande opties de live-statistieken en livestreams voor de wedstrijd.
Kijk live via Sportnoord
Kijk live via RTV Noord
Donar advert section
image
Uitgelicht

ZZ Leiden

11 mei 2019, op een dag na is het vandaag 23 maanden geleden dat Zorg en Zekerheid Leiden voor het laatst Groningen ‘aandeed’. In die 700 dagen, want precies zoveel dagen is dat dus al geleden, is ontzettend veel gebeurd en zijn beide teams bovendien grondig herzien. Van de laatste ontmoeting op 11 mei nu bijna twee jaar terug, is aan Groninger zijde alleen Thomas Koenis nog van de partij. Aan Leidse kant zien we Worthy de Jong en Marijn Ververs terug van de ploeg die toen in Groningen aantrad. 10 april 2021 is de datum van vandaag en het is vandaag ook precies 50 jaar geleden dat Donar op deze dag tegen Bona Stars Leiden speelde. In Leiden weliswaar en terug naar het Hoge Noorden gestuurd met een dikke 82-52 nederlaag op zak. Daar moeten we maar niet al te lang bij stilstaan. Wel opvallend is dat Donar daarna in die halve eeuw nooit meer op 10 april Leiden als tegenstander trof.. Tot vandaag!

Vanavond de laatste thuiswedstrijd in Elite A, hierna volgen nog twee uitwedstrijden. Daarna zal er worden gespeeld om de DBL Cup waarin de twaalf DBL-teams onderling uit gaan vechten wie het felbegeerde FIBA Europe Cup ticket pakt. Zowel Donar als Leiden is in de eerste ronde vrijgeloot en zijn dus al geplaatst voor de kwartfinale. Op 28 april is de kwartfinale, 30 april de halve finale en de Grande Finale wordt op zondag 2 mei gespeeld. Uiteindelijk zullen de play-offs gaan bepalen wie zich tot landskampioen troont en dat toetje van het seizoen begint op zaterdag 8 mei. En daarna is het gedaan met de Dutch Basketball League. Volgend jaar gaan we beginnen aan een nieuw concept, de BeNeLiga, waar vele jaren vergaderen, onderhandelen met bloed, zweet en tranen aan vooraf zijn gegaan. Die kogel is inmiddels door de kerk heen zodat we volgend seizoen, hopelijk met veel publiek, kunnen genieten van kwalitatief hoogwaardige games! Maar eerst het seizoen 2020-21 maar eens tot een goed einde brengen. Donar bezet op dit moment de derde plaats in Elite A terwijl Leiden de trotse koploper is. Donar heeft een aantal wisselvallige weken achter de rug en zal dit zelfverzekerde Leidse varkentje graag willen wassen.

Wie zijn de blikvangers bij de tegenstander?

Emmanuel Nzekwesi

De blikvanger van Leiden heette jarenlang Worthy de Jong maar dit seizoen zijn alle schijnwerpers gericht op een Haagse basketballer met Nigeriaanse roots die op zijn vijftiende zijn basketbalgeluk in de States ging beproeven. In 2020 keerde hij na acht jaar terug in Nederland om zich te verbinden aan Zorg en Zekerheid Leiden. En dat is voor veel Leidse basketbaladepten de beste zet die ze in jaren hebben genomen want al vanaf zijn eerste weken in het blauw-groene tenue maakt Emmanuel Nzekwesi een onwijs sterke indruk. De powerforward ademt entertainment en weet met zijn enorm atletisch vermogen en oneindige dosis skills de harten van de basketballiefhebber te strelen. De revelatie van de Dutch Basketball League die zowel Rookie of the Year als MVP zou kunnen worden. In Amerika speelde hij voor het universiteitsteam van Oral Roberts in Oklahoma waar hij, net als zovelen, zijn geluk zocht op weg naar dat ene doel: de NBA. Hij verliet het ouderlijk huis in Den Haag om met zijn moeder, zus en broertje bij zijn oom in Texas te gaan wonen. Daar deed hij het goed, al is ieder begin wennen, zeker voor een jonge jongen aan de andere kant van de wereld. Na drie jaar kon hij naar verschillende collegeteams en koos voor Weber State in Utah. Daar ging het mis: een verlopen studentenvisum en een team dat de administratie maar niet geregeld kreeg. Frustrerend maar sindsdien is zijn geloof in God hem gaan helpen. Hij verkaste naar Oral Roberts in Oklahoma, zij regelden wel een nieuw visum, en speelde er goede jaren. De laatste stap zou de NBA zijn en daarvoor wilde Nzekwesi deelnemen aan de Summer League om zich in de kijker te spelen. Helaas gooide Corona roet in het eten want Summer League ging niet door waarna de terugkeer naar Nederland volgde.

Zijn coach Geert Hammink speelde zelf ooit in de NBA en is lyrisch over zijn pupil: ‘verdedigend staat hij altijd goed opgesteld, hij creëert uit het niets kansen voor zichzelf en is een leider voor zijn collega’s op het veld. En hij is pas 23’. Zijn NBA-ambities zijn nog altijd springlevend, Nzekwesi hoopt, na dit sterke seizoen met als doel de landstitel, dat hij komend zomer uitgenodigd wordt voor de NBA Summer League. Hoewel hij dolgraag wil, staart hij zich er niet blind op. ‘Ik ben God enorm dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen en Hij zal mij helpen om de juiste keuzes te blijven maken’.

Nzekwesi (#15) is dit seizoen goed voor gemiddeld 23.6 punten en 8.7 rebounds per game. Hij scoorde 33 punten in zijn laatste wedstrijd en dat was al de derde keer dat hij 30+ punten noteerde. Van zijn 15 gespeelde competitiewedstrijden scoorde hij in 12 daarvan meer dan twintig punten. Sinds 27 november 2020 mag Nzekwesi zich ook Nederlands international noemen.

Worthy de Jong

Het boegbeeld van de club. Met zijn tomeloze inzet, spectaculaire acties, krachtige defense, leiderschapskwaliteiten en uitstekende statistieken is Worthy de Jong het uithangbord van de club. Maatschappelijk is hij betrokken, sportief gezien is hij al jaren de steunpilaar van ZZ Leiden. De 33-jarige de Jong (#6) tekende in mei 2020 voor drie seizoenen bij waarbij het dus zeer aannemelijk is dat hij zijn imposante carrière in Leiden af zal sluiten. Hij begon als jong broekie bij Rotterdam, had een buitenlands avontuur in Frankrijk (SOMB Boulogne), speelde vooralsnog 101 interlands voor de Orange Lions en dit seizoen is zijn tiende in Leidse dienst. Hij speelde al meer dan 450 officiële wedstrijden voor de Leidse eredivisionist en werd in 2016 uitgeroepen tot MVP. Worthy de Jong, indrukwekkend.

Marijn Ververs

Marijn Ververs (#5) draait al heel wat jaren mee in de rotatie van ZZ Leiden en heeft zich definitief gemanifesteerd als sterke DBL-speler. Hij is door de jaren heen zoveel zelfverzekerder geworden in zijn spel en straalt dat echt uit. Fysiek is hij enorm gegroeid, zijn statistieken laten ook zien dat hij meer aanwezig is dan ooit. Nu nog wachten op een definitieve uitnodiging voor de Orange Lions. Guard Ververs is nog altijd maar 22 maar is bezig aan zijn vijfde seizoen in het eerste team van Leiden. Qua spektakel zit je beter bij andere spelers, Ververs brengt vooral rust in het aanvalsspel en gaat voorop in de strijd in de defense. Kanshebber voor de titel Most Improved Player.

Geert Hammink

De oefenmeester van dit Zorg en Zekerheid Leiden is een bekende naam: Geert Hammink. Hammink is natuurlijk bekend als vader van oud-Donarspeler Shane Hammink en is een van de weinige Nederlanders die ooit uitkwam in de NBA. Hij speelde bij Orlando en Golden State en kwam in totaal 8 keer in actie in een NBA-wedstrijd, hierin maakte hij 14 punten totaal. Na zijn NBA avontuur volgden periodes bij topclubs in grote Europese competities (Griekenland, Duitsland). Na zijn loopbaan werd hij spelersmakelaar en ontpopte hij zich als analist bij Ziggo Sport. Zijn eerste klus als hoofdcoach was namens Dutch Windmills uit Dordrecht. Met dat team presteerde hij als nieuwbakken club zeer behoorlijk, echter zorgde een faillissement voor een vroegtijdige herintreding van eredivisiebasketbal in Dordrecht. Hammink bleek echter een succes als hoofdcoach en tekende in mei 2020 een contract bij Zorg en Zekerheid Leiden. Daarmee presteert hij tot nu toe goed, getuige de eerste plek in de competitie.

Laatste vijf ontmoetingen met Zorg en Zekerheid Leiden in MartiniPlaza

06-10-2018, Donar-Zorg en Zekerheid Leiden                  74-69 (Supercup Finale), Joseph ‘Jobi’ Wall, 15 punten

13-02-2019, Donar-Zorg en Zekerheid Leiden                  66-71 (1/2 finale NBB-Beker, Game 1), Thomas Koenis, 14 punten

16-04-2019, Donar-Zorg en Zekerheid Leiden                  76-81 (Competitie), Rienk Mast, 19 punten

25-04-2019, Donar-Zorg en Zekerheid Leiden                  71-73 (Competitie), Thomas Koenis, 13 punten

11-05-2019, Donar-Zorg en Zekerheid Leiden                  84-71 (1/2 finale play-offs, Game 2), Lance Jeter, 23 punten

Donar op 10 april

1971 : Bona Stars Leiden – GSSV Donar:                                                         82 – 52

1976 : Nationale Nederlanden Donar – Sperry Remington:                        96 – 86

1982 : Nationale Nederlanden Donar – Nashua Den Bosch:                       79 – 78

1993 : Canoe Jeans Den Bosch – VGNN Donar:                                             112 – 90

2001 : Ricoh Astronauts – MPC Donar:                                                           65 – 51

2003 : MPC Donar – Cape Holland:                                                                  90 – 94

2008 : EiffelTowers Den Bosch – Hanzevast Capitals:                                  88 – 76

2010 : GasTerra Flames – Rotterdam Challengers:                                       96 – 63

Sidney Meulema
Donar advert section
image
Teamroster

Donar Groningen

Foto Justinas Ramanauskas
1

Justinas Ramanauskas

Point Guard
23 jaar (21/09/2000)
193 cm - Litouws
Foto Sander Hollanders
7

Sander Hollanders

Shooting Guard
22 jaar (13/09/2001)
1.94 cm - Nederlands
Foto Theo John
11

Theo John

Forward/ Center
25 jaar (25/08/1998)
206 cm - Amerikaans
Foto John Meeks
12

John Meeks

Small Forward
0 jaar (16/03/2023)
197 cm - Amerikaans
Foto David Gabrovsek
13

David Gabrovsek

Power Forward
29 jaar (18/09/1994)
204 cm - Sloveens
Foto Jordy Kuiper
18

Jordy Kuiper

Power Forward
28 jaar (02/06/1995)
203 cm - Nederlands
Foto Lars Jung
23

Lars Jung

Point Guard
18 jaar (02/01/2005)
190 cm - Nederlands
Foto Kjeld Zuidema
32

Kjeld Zuidema

Forward
22 jaar (21/06/2001)
194 cm - Nederlands
Foto Dakota Quinn
44

Dakota Quinn

Center
26 jaar (02/01/1997)
206 cm - Amerikaans
Foto Sam van Oostrum
77

Sam van Oostrum

Point Guard
24 jaar (14/12/1998)
197 cm - Nederlands
Foto Karolis Babusis
99

Karolis Babusis

Shooting Guard
23 jaar (09/03/2000)
190 cm - Litouws
Foto Stefan Hendriks

Stefan Hendriks

32 jaar (18/12/1990)
cm - Nederlands
Foto Andrej Štimac

Andrej Štimac

Hoofdcoach
44 jaar (31/03/1979)
cm - Kroatië
Foto Hans Besselink

Hans Besselink

Teammanager
69 jaar (27/12/1953)
cm - Nederlands

Donar advert section

Zorg en Zekerheid Leiden

 • # Naam Geboren Land Lengte Positie Vorige club
 • 1 Giddy Potts 08 - 08 - 1995 USA 1.88 Guard Orasi Ravenna, Italië
 • 3 Nick King 05 - 08 - 1995 USA 2.03 Forward rigillos de Antioqui, Colombia
 • 4 Jamayro de Windt 17 - 04 - 2001 NED 1.82 Guard Basketbal Aacademie Limburg
 • 5 Marijn Ververs 17 - 09 - 1998 NED 1.94 Guard ZZ Leiden
 • 6 Worthy de Jong 14 - 03 - 1988 NED 1.94 Guard ZZ Leiden
 • 7 Micheal Finke 26 - 04 - 1996 USA 2.08 Center BC Kalev-Cramo, Estland
 • 8 Romano Sibilo 14 - 05 - 2004 NED 1.91 Guard ZZ Leiden U16
 • 9 Troy Emeka Koehler 30 - 07 - 2001 NED 1.94 Guard ZZ Leiden
 • 10 Mees van 't Hoff 27 - 04 - 2001 NED 2.08 Center EABN (Florida, VS)
 • 11 Kevin Jonathan 24 - 07 - 2002 NED 2.01 Foward / Center ZZ Leiden U18
 • 12 Riley LaChance 31 - 03 - 1996 USA 1.88 Guard Okapi Aalst
 • 13 Luuk van Bree 24 - 02 - 1996 NED 2.03 Forward Bradley University
 • 14 Max Pikaar 29 - 10 - 2004 NED 2.04 Forward ZZ Leiden U16
 • 15 Emmanuel Nzekwesi 05 - 09 - 1997 NED 2.03 Forward Oral Roberts University
 • Geert Hammink Hoofdcoach
 • Stefan Philipsen Assistent Coach
Donar advert section
image
Wedstrijdschema
THUIS
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
7
4
7
2
zaterdag 22-08-2020
12:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
7
5
7
1
zondag 23-08-2020
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Belfius Mons Hainaut
6
1
4
8
dinsdag 08-09-2020
19:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo BC Dnipro
8
8
5
3
dinsdag 22-09-2020
15:30 uur Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Keravnos
6
0
5
7
donderdag 24-09-2020
19:00 uur Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Eisbären Bremerhaven
8
0
6
5
dinsdag 29-09-2020
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Almere Sailors
1
2
4
6
4
zaterdag 03-10-2020
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
9
4
5
2
woensdag 07-10-2020
20:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
8
8
9
zondag 11-10-2020
16:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
9
6
6
4
dinsdag 29-12-2020
16:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
8
4
8
8
dinsdag 05-01-2021
19:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
8
2
5
5
zondag 10-01-2021
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
9
8
6
7
zaterdag 16-01-2021
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
8
1
8
9
woensdag 20-01-2021
20:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
9
9
9
8
dinsdag 26-01-2021
18:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo BC Parma
8
1
9
3
donderdag 28-01-2021
18:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
7
7
0
woensdag 03-02-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
7
6
5
5
donderdag 11-02-2021
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
5
8
8
9
zaterdag 13-02-2021
20:00 uur Het Kalverdijkje
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
8
4
7
8
zaterdag 27-02-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo The Hague Royals
5
3
6
7
donderdag 04-03-2021
20:00 uur Sportcampus Zuiderpark
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
6
7
8
5
zaterdag 06-03-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Almere Sailors
4
8
1
2
0
donderdag 11-03-2021
19:30 uur Topsportcentrum Almere
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
6
8
8
1
zondag 14-03-2021
13:30 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
9
6
9
1
zaterdag 20-03-2021
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
6
6
7
9
woensdag 24-03-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
7
7
6
woensdag 31-03-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
1
7
8
zaterdag 03-04-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
7
2
9
1
maandag 05-04-2021
14:00 uur Landstede sportcentrum
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
7
2
9
6
zaterdag 10-04-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
6
4
1
0
5
zaterdag 17-04-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
0
9
9
donderdag 22-04-2021
20:00 uur Topsportcentrum Rotterdam
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
9
7
9
1
woensdag 28-04-2021
20:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
7
5
8
3
zaterdag 08-05-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
1
0
5
7
9
dinsdag 11-05-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
9
7
7
6
zondag 16-05-2021
16:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
9
7
1
dinsdag 18-05-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
2
7
4
donderdag 20-05-2021
20:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
Donar advert section
In the Spotlight

Nesta Agasi: “Ik moest me eerst een jaar bewijzen, voordat ik weer op basketbal mocht”.

Sinds de zomer van 2019 is Nesta Agasi de gelederen van Donar komen versterken. Nesta is een energieke power forward die vooralsnog vooral tijdens de trainingen zich kan laten gelden. Net als de andere jonge spelers in de selectie van Ivan Rudež.

Nesta, geboren en getogen in Utrecht-zuid, kwam in de zomer van 2019 naar Groningen om zich verder te kunnen ontwikkelen in het team onder 21 van Pete Miller. Daarvoor had hij al de nodige ervaringen opgedaan in de basketballerij. Op 9-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut bij BC Utrecht. Toen hij 11 jaar was, trok taekwondo toch meer. Maar na twee jaar deze sport te hebben beoefend begon het basketbal toch weer te kriebelen. Zijn moeder stak daar echter in eerste instantie een stokje voor. Nesta moest eerst maar eens een jaar gaan nadenken wat hij nu eigenlijk echt wilde en dat moest hij dan ook maar bewijzen. Na een jaar ‘goed nadenken’, waarbij hij veel op pleintjes had gebald,  mocht hij toch weer op basketbal. Hij ging toen spelen voor BC New Stars in Nieuwegein. Na zijn middelbare school ging Nesta studeren aan het Sportcollege van het ROC in Utrecht. Na één jaar hadden ze in Zwolle bij Landstede toch wat van zijn capaciteiten op basketbalgebied opgemerkt en stapte hij over naar die club. In Zwolle maakte hij zijn studie ook af bij Sport en Bewegen Landstede. Intussen trainde hij daar ook twee keer per week mee met de herenselectie. Zoals gezegd, kwam hij in 2019 naar Donar en dat combineerde hij met de studie Human Resource Management aan de Hanzehogeschool. Na één jaar schotelde Donar hem een contract voor als professioneel speler bij de herenselectie. Dat heeft hij enthousiast aanvaard en nu zit hij volop in ontwikkeling om een zo goed mogelijk presterende speler te worden.

Nesta’s spel kenmerkt zich met name door veel energie in zijn spel te leggen en hij gaat voor elke bal. Hij gaat vol voor de rebounds en hij probeert ook op andere manieren de bal te veroveren. Vanaf de bank zal je hem ook steeds fanatiek zien meeleven met hetgeen er op het veld gebeurt. En als hij de kans krijgt om zijn capaciteiten te tonen in het veld dan doet hij dat ook met heel veel energie.

Nesta woont op kamers in de stad. Samen met twee huisgenoten bewoont hij een driekamerappartement. Als hij niet met basketbal of zijn studie bezig is, zoeken ze elkaar ook wel op om bijvoorbeeld samen te gamen (Mario Cart).

Ook voor zijn studie zit Nesta vol energie. Hij maakt serieus werk van zijn maatschappelijke toekomst. In deze tijd van beperkingen probeert hij zowel in zijn studie als in het basketbal het beste eruit te halen. Wanneer hij met veel inzet zijn studieresultaten ziet verbeteren, stimuleert dit ook zijn inzet op het veld. En dat werkt vice versa. “Ik merk duidelijk progressie in mijn ontwikkeling. Vooral ook op basketbalgebied ga ik met sprongen vooruit”. Als twintigjarige student is hij ook druk bezig om, samen met een paar studiegenoten, een onderneming op te zetten. Hij kan er nog niet veel over zeggen, maar het gaat in de richting van een bedrijfje dat zich bezighoudt met persoonlijke verzorgingsproducten.

Op de vraag wie eigenlijk zijn grote voorbeelden zijn moet hij even nadenken. Hij komt dan uit bij Giannis Antetokounmpo van de Milwaukee Bucks. Maar eigenlijk veel dichter bij huis noemt hij de selectie waarin hij nu zelf participeert. Specifiek noemt hij Juwann James met zijn dynamiek en Thomas Koenis met het zetten van blocks. Hij probeert daar ook zo veel als maar mogelijk is van over te nemen, zodat hijzelf een nog completere speler wordt. Op de trainingen speelt hij ook graag tegen Juwann. “Ik leer daar zo veel van. En ook van Damjan met zijn techniek en zijn tactische inzicht. Die is zo vreselijk goed”.

Voor de komende jaren ziet Nesta zich verder ontwikkelen op het gebied van basketbal, waarbij hij graag een grotere rol wil gaan spelen binnen het team. “En misschien in de toekomst nog een keertje in het buitenland gaan proeven hoe het daar is. En ik wil heel graag mijn bachelor halen. En natuurlijk hoop ik dat onze onderneming ook van de grond komt”.

In de huidige corona-maatschappij is het wel lastig om alles goed te doen, maar eigenlijk valt dat ook nog wel mee. Wat hij vooral mist zijn de directe contacten met zijn medestudenten. “Dan moeten we een opdracht doen, maar door elkaar niet direct te kunnen treffen is dat soms wel wat lastig. En ik mis natuurlijk de ‘knuf’ met de familie”.

Als ik Nesta vraag wat hij nog zou willen aanvullen op het gesprek zegt hij: “Voor volgend jaar moet ik stagelopen. Ik zoek daarvoor een fantastische plek. Als er nu ergens een bedrijf is, dat een goede, hardwerkende HR-student de kans wil geven om zich verder te ontwikkelen op het gebied van human resource, laat die zich dan graag melden. Ik zou het enorm waarderen als ik zo’n kans zou krijgen”.

Bert ten Oever
Donar advert section
Competitiestand

STAND DUTCH BASKETBALL LEAGUE

Donar advert section

Supportersvereniging

DBL Cup en play-offs 2020-2021

Donar speelt woensdag 21 april de laatste wedstrijd in de Elite A. Na afloop van de Elite A/B is er een pauze van ruim twee weken voordat de play-offs beginnen. Er wordt in die fase een bekertoernooi gehouden, de DBL Cup. Op zaterdag 24 april spelen de nummers 5 tot en met 12 om vier plekken in de kwartfinales. De paringen voor deze ronde zijn inmiddels bekend: BAL Weert-Almere Sailors, The Hague Royals-Aris Leeuwarden, Yoast United (Bemmel)-Apollo Amsterdam, Den Helder Suns-Feyenoord Rotterdam.

Vanaf de kwartfinales is er een ‘open loting’. ZZ Leiden, Landstede Hammers (Zwolle), Donar Groningen en Heroes Den Bosch stromen in, maar hebben geen beschermde status en kunnen dus ook meteen al elkaar treffen. De loting voor de kwartfinales is zondag 25 april; de speeldatum is in principe woensdag 28 april. Vrijdag 30 april staan de halve finales gepland en twee dagen later, op zondag 2 mei, is de finale. In elke ronde wordt één wedstrijd gespeeld bij het ‘thuis’ gelote team. De finale is zondag 2 mei 2021 live op NPO1 te zien.

De play-offs kennen in deze laatste editie van de Dutch Basketball League ook een afwijkend formaat. De nummers 1 tot en met 4 van de ranglijst na de Elite A/B beginnen in de kwartfinales op zaterdag 8 mei met een uitwedstrijd tegen respectievelijk de nummers 8 tot en met 5. Op dinsdag 11 mei is de return met een thuiswedstrijd voor de nummers 1 tot en met 4.

De vier winnaars van de paringen 1/8, 2/7, 3/6 en 4/5 plaatsen zich voor de halve finales. De nummer 1/8 neemt het op tegen de nummer 4/5. De nummer 2/7 speelt tegen de nummer 3/6. Het zijn series in een best-of-three formaat met speeldata zaterdag 15, dinsdag 18 en – indien nodig – donderdag 20 mei. Het hoogst geëindigde team in de Elite A/B speelt de eerste en eventuele derde wedstrijd thuis. De finale is een best-of-five reeks met thuisvoordeel voor de hoogst geplaatste ploeg na de Elite A/B. Speeldata zijn in ieder geval: zaterdag 22, dinsdag 25 en donderdag 27 mei. En eventueel zaterdag 29 en zondag 30 mei 2021.

Donar advert section
Programmaboekjes 2021 - 2022

Nieuws

2022-06-11 Zorg & Zekerheid Leiden vs. Donar

2022-06-09 Donar vs. Zorg & Zekerheid Leiden

2022-06-07 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-06-05 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-06-03 Kangoeroes Basket Mechelen vs. Mechelen

2022-06-01 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

2022-05-30 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-05-28 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-05-24 Donar vs. Hubo Limburg United

2022-05-20 Hubo Limburg United vs. Donar

2022-05-14 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-12 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-05-10 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-07 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-05-05 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-05-03 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-04-29 Donar vs. Filou Oostende

2022-04-23 Belfius Mons-Hainaut vs. Donar

2022-04-19 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-04-15 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

Leuven Bears vs. Donar

Donar vs. Leuven Bears

Kangoeroes Basket Mechelen vs. Donar

2022-03-27 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-03-20 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-03-13 Donar vs. Belfius Mons-Hainaut

2022-03-06 Filou Oostende vs. Donar

Donar vs. Den Helder Suns

2022-02-16 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-13 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-02-10 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-01 Donar vs. Landstede Hammers

2022-01-29 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-01-26 Feyenoord Basketbal vs. Donar

2022-01-22 ZZ Leiden vs. Donar

2022-01-20 Basketbal Academie Limburg vs. Donar

2021-01-16 Landstede Hammers vs. Donar

2022-01-12 Apollo Amsterdam vs. Apollo

2022-01-09 Donar vs The Hague Royals

2021-12-22 Donar vs. Yoast United

2021-12-19 Donar vs. ZZ Leiden

2021-12-14 Donar vs Feyenoord Basketbal

2021-12-11 CobraNova vs. Donar

2021-12-08 Donar vs. Basketbal Academie Limburg

2021-12-05 Yoast United vs. Donar

2021-11-17 Donar vs. Kapfenberg Bulls

2021-11-10 Medi Bayreuth vs. Donar

2021-11-3 London Lions vs. Donar

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-27 Kapfenberg Bulls vs. Donar

2021-10-23 Donar vs. Heroes Den Bosch

2021-10-19 Donar vs. Medi Bayreuth

Den Helder Suns vs. Donar

2021-10-13 Donar vs. London Lions

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-06 The Hague Royals vs Donar

2021-10-01 Donar vs. SL Benfica

2021-09-29 Donar vs. Winnaar KK Kumanovo/Swans Gmunden

2021-09-26 Donar vs. Apollo Amsterdam

2021-09-24 Aris Leeuwarden vs. Donar

2021-09-19 Landstede Hammers vs. Donar

2021-09-12 Donar vs. Leicester Riders

2021-09-05 Donar vs Antwerp Giants

2021-08-28 Bakken Bears vs Donar

2021-08-21 Donar vs Groene Uilen

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS