Game Info sponsor:

Wenst iedereen een prettige wedstrijd!

Ga naar ICON geneesmiddelenonderzoek en kijk hoe jij kan helpen!Bezoek de ICON-website

VS

zaterdag 09-12-2023

Donar vs Den Helder Suns
19:30, MartiniPlaza

Donar advert section
Voorwoord

Bijna en toch net niet

Ai, ai, ai dat deed toch weer even pijn dat verlies van Leiden dinsdag. Het was weer de avond van bijna en net niet en jammer maar het had wel moeten kunnen. Er werd wel keihard geknokt en dan is het jammer dat het niet lukt. De dag na pakjesavond nu eerst tegen Leeuwarden. Sinterklaas is weer vertrokken, er worden geen kadootjes meer uitgedeeld en alles moet met keihard werken verdiend worden.

Eerst Leiden, dan tussendoor even op-en-neer naar Maastricht (4 uur heen en 4 uur terug), dan 6 december Leeuwarden en 9 december Den Helder. Best pittig, in 2 weken 4 wedstrijden waarvan gelukkig wel 3 thuis. Dan pas weer 23 december uit en dan rollen we zo het kerstreces in. Voor spelers en fans een periode met grote gaten, maar het is zoals het is. Met die verdraaide Friezen weet je het natuurlijk nooit, het kan vriezen en het kan dooien. Maar laten we hopen op een mooie pot en die overwinning moet gewoon in Groningen blijven, kunnen we dat even afspreken mannen? En dat geldt natuurlijk ook tegen Den Helder, just do it.

Veel plezier,

In het kader van gesprekken met bijzondere fans dit keer een interview met Albert Zuidema, a.k.a ‘de opa van’.

Annemieke van der Klei
Live statistieken:
Zodra de wedstrijd is begonnen vind je via onderstaande opties de live-statistieken en livestreams voor de wedstrijd.
Donar advert section
Uitgelicht

Donar – LWD Basket (6-12) en Donar Den Helder Suns (9-12) 

Ruim een week na de laatste thuiswedstrijd is het heerlijk avondje Donar in Martiniplaza weer gekomen. En wel twee keer binnen een paar dagen tijd. Zaterdag is het de beurt aan de Den Helder Suns om af te reizen naar Groningen. Maar eerst, daags nadat Sinterklaas en zijn pieten weer zijn teruggekeerd naar Spanje, komt LWD Basket vanuit Leeuwarden naar Martiniplaza voor een noordelijk onderonsje. Het is zaak voor Andrej Stimac en zijn mannen om geen cadeautjes weg te geven, want bij hekkensluiter LWD Basket hebben ze na zeven magere weken de laatste twee wedstrijden eindelijk het zoet van de overwinning weten te proeven. 

Half november was Yoast United het eerste team dat eraan moest geloven in het Kalverdijkje, in een rechtstreek duel om de rode lantaarn. Hoewel in dat duel de scherpte aanvankelijk ontbrak, en LWD Basket na het eerste kwart tegen een 13-32 achterstand aankeek, namen sterkhouders Kaleb Warner (17 punten), Isaiah Burnett (16 punten) en James Moors (16 punten) de Friezen bij de hand. Waar zij na het eerste kwart tegen een achterstand van 19 punten aankeken, stond LWD Basket 45 seconden voor tijd 19 punten voor op Yoast United. Het toont in ieder geval de veerkracht in de Leeuwarder selectie. Met 32 punten gescoord door ‘bankzitters’ zit het ook in de breedte wel goed.  

Dat ze hebben geleerd van de slechte start tegen Yoast United, bleek afgelopen dinsdag wel in de achtste finale van de TOTO-cup promotiedivisionist River Trotters uit Hardinxveld-Giessendam. Hoewel de eerste score nog naar de River Trotters ging, volgde daarna een run van 24-0, waardoor de wedstrijd in feite al was beslist. LWD Basket kon met de handrem erop de partij uitspelen, om deze week fris en fruitig op het parket van Martiniplaza op jacht te gaan naar revanche.  

Begin november stonden Donar en LWD Basket in Leeuwarden ook al tegenover elkaar voor de noordelijke derby, die na overtime met 81-83 een prooi was voor de Groningers. Ondanks dat LWD Basket het toen moest stellen zonder de boomlange center Ryan Peters (#33), forward Kaleb Warner (#25) en José Dimitri Maconda (#1), was het een zeer gelijkopgaande wedstrijd. Gezien de scoringsdrift van Warner tegen Yoast United anderhalve week geleden, zijn ze in Groningen gewaarschuwd. De absolute uitblinker aan Friese zijde in de vorige onderlinge ontmoeting was guard Isaiah Burnett (#11), die 26 punten op het bord wist te schieten. 

Met guard José Dimitri Maconda heeft LWD Basket een speler in de gelederen die afgelopen zomer nog actief was bij de FIBA World Cup. Namens Angola, het land waar zijn ouders vandaan komen, mocht Maconda vijf keer zijn opwachting maken op het WK in de Filipijnen, Indonesië en Japan. Deze zomer keerde de speler, die bij zijn eerdere dienstverband in Leeuwarden nog was genomineerd als BNXT League Rising Star of the Year, weer terug in Friesland.  

En waar de ene laagvlieger amper is vertrokken uit Groningen, maakt de volgende een paar dagen later alweer zijn opwachting in Martiniplaza. Zaterdag zal Den Helder Suns zijn gram willen halen op bezoek bij Donar. In geen enkele wedstrijd dit seizoen wisten de Suns zo weinig punten te scoren als bij de eerste ontmoeting met Donar. De teller bleef aan Den Helderse zijde toen steken op 51 punten. 

De equipe uit de kop van Noord-Holland kende evenals LWD Basket geen al te beste seizoensstart. Pas in het laatste weekeinde van oktober wisten de Suns hun eerste overwinning te boeken, toen LWD Basket met één puntje verschil werd verslagen. Van alle teams in de Nederlandse competitie heeft Den Helder met -121 het slechtste puntensaldo. Waar LWD Basket in de beker nog aan de moraal heeft kunnen werken, wacht de Suns komende dinsdag een ontmoeting met koploper Den Bosch voor een plekje in de kwartfinale.  

Wie een blik werpt op de statistieken van het huidige seizoen in de BNXT League, ziet dat Donar als favoriet de zaal zal betreden. Enkel op het gebied van steals en vrije worpen delft Donar het onderspit:  

Punten per wedstrijd: Donar 73,4 – Suns 67,3
Rebounds: D 33 – S 26,4
Blocks: D 3,8 – S 1,3
Assists: D 16,2 – S 14,6
Steals: D 5,6 – S 8,2
Tweepunters: D 54,8% – S 51,7%
Driepunters: D 32,2% – S 32,1%
Vrije worpen: D 65,0% – S 78,1% 

De gevaarlijkste klant aan de zijde van de Suns is point guard Sean Flood (#8). De Ierse international, die dit seizoen is overgekomen van de Landstede Hammers, is dit seizoen goed op schot in de BNXT League. Met 18,7 punten per wedstrijd scoort hij gemiddeld de meeste punten in de Nederlandse competitie. Ook met twee steals per wedstrijd behoort hij tot de besten van de league.  

Center Dyon Halman (#36) en combo guard Boyd van der Vuurst de Vries (#3) zijn twee spelers bij Den Helder op wie beter geen fouten gemaakt kunnen worden. Met zijn tweeën staan ze in de top drie van de Nederlandse competitie als het aankomt op het percentage vrije worpen dat raak geschoten wordt. Bij Van der Vuurst de Vries, die in 2018 nog Rookie of the Year was in de DBL, is 89,5 procent van zijn vrije worpen raak, terwijl Halman, die in het verleden uit de jeugd van de Suns is opgeleid, maar liefst 91,7 procent van de vrije worpen in het net gaat. Zaak dus om ze niet te veel kansen te geven. 

De twee wedstrijden tegen LWD Basket en Den Helder Suns, allebei lager geklasseerde teams dan Donar, zijn voor Andrej Stimac en zijn manschappen de uitgelezen kans om aansluiting te vinden bij de subtop in de landelijke competitie. Ze zullen erop gebrand zijn om na de twee nederlagen tegen ZZ Leiden zich weer te herpakken om weer in de winning mood terecht te komen. En met jullie aanmoediging, steun en hulp, moet het lukken om in Groningen aan de maand december twee extra feestdagen toe te voegen! Zien we jullie dinsdag- en zaterdagavond om 19.30 uur ook in Martiniplaza?  

ALLEMAAL ACHTER DONAR! 

Matisse de Boer 
Donar advert section
Donar advert section
Donar advert section
Donar advert section
In the Spotlight

‘De opa van’ 

De deur zwaait open en met een hartelijk ‘welkom in huize Donar’ word ik begroet met een brede lach door Albert Zuidema. Inderdaad, de opa van en de gelijkenis met Kjeld is treffend. In het halletje foto’s van de kleinkinderen en prominent in een hoek het ingelijste oranje shirt van Kjeld. Een kadootje voor zijn oma, na de gewonnen 3×3 wedstrijd van Oranje in Frankrijk met de jeugd (2019).   

Eenmaal binnen komen de verhalen los en heel veel herinneringen komen weer boven drijven.   

Albert is nu 82 en speelde in de jaren 60 basketbal in Groningen bij GBC, de Groninger Basketbal Club. Hij vist direct een papier tevoorschijn met daarop een stuk geschiedenis, wat Kjeld voor hem heeft uitgeprint. Spelen op vrijdagavond in de Korenbeurs, dat was de enige avond die beschikbaar was en de hele competitie werd daar afgewerkt tot laat in de avond. Eerst de jeugd en ’s avonds de lange mannen. Albert: “In die tijd ging ik ook altijd al naar wedstrijden van Donar kijken.” 

GBC was een openbare club, de goeie spelers gingen studeren bij Vindicat en kwamen bij Donar terecht. Overal waren in die tijd basketbalclubs bij middelbare scholen en studentenverenigingen: Groene Uilen, Sphaira (wat later opging Siegfried) van het Praedinius, Thor van de Dalton HBS. Maar ook de politie had een eigen club, GPSV, de vliegschool in Eelde had een basketbalclub en in Hooghalen zat de SMLO, de militaire opleiding voor lichamelijke opvoeding. 

Naast het werk volgde Albert in de avonduren opleidingen in boekhouden, economie en statistiek en dit betekende dat er geen tijd meer overbleef voor basketbal. 

“Ik heb Albert van den Ark nog zien spelen en Martin de Vries en nu kijk ik naar mijn eigen kleinzoon. Het bericht dat Albert is overleden raakte mij wel, er komen weer zoveel herinneringen boven en het is een soort nostalgie. Kjeld is nu ongeveer zo oud als ik toen ik stopte. Het is net of je naar een film van vroeger over jezelf zit te kijken, zo beleef je het ook. We weten nog heel goed dat hij voorzichtig zijn eerste stapjes maakte en nu zien we zijn enorme sprongkracht in Martiniplaza. Hij is nu 1 meter 94, als hij hier binnenkomt dan is de hele deuropening gevuld.” 

En dan van opa naar de kleinzonen. Kjeld is nu begonnen aan het vierde jaar bij Donar, zijn jongere broer Sven speelt bij Celeritas. Vader Hans heeft gespeeld bij HSVB in Haren en doet nu nog wel scheidsrechterswerk. Achter het ouderlijk huis lag destijds een basketbalveldje, waar de jongens altijd speelden. Kjeld ging een keer mee met Sven, die destijds basketbalde in Wildervank bij Aquilla en ja, dat vond hij ook wel wat. Toen hij nog op de middelbare school zat werd hij geselecteerd voor het RTC (Regionaal Talenten Centrum), waar hij getraind werd door Marco van den Berg en Pete Miller. Albert: “Kjeld moest dan ’s morgens van huis eerst met de bus naar Gieten, dan naar Groningen en dan nog naar het Zernike. Om zes uur de deur uit en om 8 uur avonds weer terug. Dat was studeren, trainen, reizen, eten en slapen.” En dan enigszins verbaasd maar ook trots: “Als ik daar nu aan denk was het eigenlijk ook wel een enorme doorzetter. En dat is hij nog steeds.”  

Al vanaf dat hij van de middelbare school kwam wilde hij profbasketballer worden, daar was hij heel duidelijk in. Albert had zo zijn twijfels: “Is dat nou wel een beroep, is het niet verstandiger om te gaan studeren? Maar het is een kans, als daar je ambitie ligt moet je dat doen. Studeren kan later ook altijd nog, Kjeld kan goed leren en was goed in wiskunde.”  

De hele familie komt kijken als het mogelijk is, opa en oma zijn niet alleen bij alle wedstrijden van Kjeld aanwezig, maar ook als zijn jongere broer Sven speelt bij Celeritas. Oma Arendje: “Dat is daar heel anders en veel kleiner, maar ook heel gezellig en we kennen elkaar daar allemaal. Gelukkig kunnen we dat altijd mooi combineren.”  

De coronatijd was niet makkelijk, maar afgelopen jaar was ook een moeilijke tijd, vertelt Albert. Hij had niet alleen zorgen om de club, maar ook om zijn kleinzoon. Zou hij zijn sportcarriėre nu mislopen? Zou hij door Leeuwarden of Zwolle opgepikt worden, dan konden ze nog komen kijken. Of misschien ver weg? Ook over het aanvoerder zijn had hij zo zijn bedenkingen. “Is hij niet te jong, kan de druk te groot worden? Er komt heel wat op je af.” Gelukkig kon Jacob Klompien hem daarin geruststellen. “Kjeld wordt daarin zeker ondersteund. En de coach zei dat dit de meest logische en praktische aanwijzing was: ‘Kjeld was de enige met Donar-DNA’.” 

Hoe denkt Albert over de toekomst van Kjeld? “Talent moet zich aandienen. Tussen 21 en 24 jaar moet dat zich zover ontwikkelen en een dusdanig niveau hebben, dat je een bijdrage kunt leveren aan de nationale competitie. Ik denk dat deze periode ook wel vormend is. Hij heeft al veel meegemaakt en voor zijn persoonlijke ontwikkeling is het ook heel goed. Veel verschillende coaches, veel verschillende spelers, mee naar het buitenland, elk jaar in een andere omgeving. Hij staat volop in de aandacht, Instagram, Facebook, DvhN, RTVNoord, DonarTV, hoe ga je daar mee om? En hij heeft natuurlijk maar één grote droom: de Olympische Spelen in 2028.”  

Als de wedstrijd begint zijn Albert en Arendje er altijd een half uur eerder. Ook als zijn vrouw zegt dat het nog veel te vroeg is: “Voor mij begint de wedstrijd dan. Ik wil zien dat ze opkomen, hoe ze met elkaar omgaan. Natuurlijk zijn we altijd blij als Kjeld scoort, maar als hij maar van de nul af is dan is bij ons de spanning er ook af. Tja, topsport is emotie. En op maandagmorgen haal ik altijd als eerste de krant uit de bus, om te kijken (als ze gespeeld hebben) naar de cijfers voor Kjeld en de teamprestaties. Als ik dan zie Kjeld een 5, even kijken wat hebben de anderen? Ook een 5, dan is het goed.” 

En ja natuurlijk schrikken ze enorm als er iets misgaat of als Kjeld tegen de grond knalt. Maar als dan na wat bezorgde appjes er de volgende dag bericht komt dat de neus er nog aan zit, is dat weer een hele opluchting. 

Er komen nog veel meer mooie verhalen, te veel om hier op te schrijven. Over de andere twee kleinzonen Stan en Mart, die Albert uitnodigden voor een wedstrijd van FC Liverpool. Zij hadden voor hem een filmpje gemaakt over de FC en aan het eind stond ‘ga je mee?’ In het stadion kreeg hij kippenvel toen 50.000 mensen ‘You’ll never walk alone’ begonnen te zingen. En het prachtige pech-onderweg-verhaal richting Leeuwarden, waar de Wegenwacht het hele stuk naar het Kalverdijkje voor de zekerheid achter ze aan bleef rijden toen ze vertelden dat ze op weg waren naar Donar….. “Vroeger namen wij ze aan de hand overal mee naar toe en nu nemen ze opa mee voor een uitje!” Albert lacht en geniet zichtbaar van de herinneringen. 

“En hij is nog lang niet uitverteld!” vult Arendje aan. 

Dat geloof ik direct. Als laatste vraag ik Albert of ze nou eigenlijk meer Donar-fan of Kjeld-fan zijn. 

“Kjeld-fan” zegt hij direct lachend. “We passen al onze afspraken aan, we zeggen we kunnen niet want Kjeld speelt. Maar als hij ooit stopt of ver weg gaat spelen, blijven we natuurlijk altijd naar Donar gaan, maar dan misschien wel wat minder.” 

We hadden nog heel lang door kunnen kletsen en herinneringen ophalen. Als ik naar buiten ga bekijken we op de gang nog even wat foto’s van alle kleinkinderen, ook van kleine Kjeld. “We zijn heel blij met ze, ze hebben veel aandacht voor opa en oma”, zegt Arendje tevreden tot slot.  

Dat moge duidelijk zijn, want tussen alle verhalen en herinneringen door blijkt hun grote betrokkenheid en enorme trots. Een opa en oma om heel blij mee te zijn! 

 Bij de foto: drie generaties, met vader Hans, opa Albert, Kjeld en neef Mart  

Annemieke van der Klei 
Programmaboekjes 2021 - 2022

Nieuws

2022-06-11 Zorg & Zekerheid Leiden vs. Donar

2022-06-09 Donar vs. Zorg & Zekerheid Leiden

2022-06-07 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-06-05 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-06-03 Kangoeroes Basket Mechelen vs. Mechelen

2022-06-01 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

2022-05-30 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-05-28 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-05-24 Donar vs. Hubo Limburg United

2022-05-20 Hubo Limburg United vs. Donar

2022-05-14 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-12 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-05-10 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-07 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-05-05 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-05-03 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-04-29 Donar vs. Filou Oostende

2022-04-23 Belfius Mons-Hainaut vs. Donar

2022-04-19 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-04-15 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

Leuven Bears vs. Donar

Donar vs. Leuven Bears

Kangoeroes Basket Mechelen vs. Donar

2022-03-27 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-03-20 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-03-13 Donar vs. Belfius Mons-Hainaut

2022-03-06 Filou Oostende vs. Donar

Donar vs. Den Helder Suns

2022-02-16 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-13 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-02-10 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-01 Donar vs. Landstede Hammers

2022-01-29 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-01-26 Feyenoord Basketbal vs. Donar

2022-01-22 ZZ Leiden vs. Donar

2022-01-20 Basketbal Academie Limburg vs. Donar

2021-01-16 Landstede Hammers vs. Donar

2022-01-12 Apollo Amsterdam vs. Apollo

2022-01-09 Donar vs The Hague Royals

2021-12-22 Donar vs. Yoast United

2021-12-19 Donar vs. ZZ Leiden

2021-12-14 Donar vs Feyenoord Basketbal

2021-12-11 CobraNova vs. Donar

2021-12-08 Donar vs. Basketbal Academie Limburg

2021-12-05 Yoast United vs. Donar

2021-11-17 Donar vs. Kapfenberg Bulls

2021-11-10 Medi Bayreuth vs. Donar

2021-11-3 London Lions vs. Donar

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-27 Kapfenberg Bulls vs. Donar

2021-10-23 Donar vs. Heroes Den Bosch

2021-10-19 Donar vs. Medi Bayreuth

Den Helder Suns vs. Donar

2021-10-13 Donar vs. London Lions

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-06 The Hague Royals vs Donar

2021-10-01 Donar vs. SL Benfica

2021-09-29 Donar vs. Winnaar KK Kumanovo/Swans Gmunden

2021-09-26 Donar vs. Apollo Amsterdam

2021-09-24 Aris Leeuwarden vs. Donar

2021-09-19 Landstede Hammers vs. Donar

2021-09-12 Donar vs. Leicester Riders

2021-09-05 Donar vs Antwerp Giants

2021-08-28 Bakken Bears vs Donar

2021-08-21 Donar vs Groene Uilen

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS