Game Info sponsor:

Wenst iedereen een prettige wedstrijd!

Ga naar ICON geneesmiddelenonderzoek en kijk hoe jij kan helpen!Bezoek de ICON-website

VS

zaterdag 23-09-2023

Donar vs Heroes Den Bosch
19:30, MartiniPlaza

Voorwoord

Over het sprookje en de kater

We zijn er weer, of beter gezegd nog en wat zijn we daar blij mee!

Wat een bizar seizoen hebben we achter de rug en wat is er veel gebeurd. Een moeizame start, spelers gingen en spelers kwamen. Een nieuwe coach, later een nieuwe assistent-coach. Maar de flow kwam maar niet en niks leek te lukken.

Maar wat niemand meer gedacht had, leek opeens toch te gebeuren. Was dit dan toch het sprookje van het Lelijke Eendje wat een mooie zwaan werd en er met de winst vandoor zou gaan, alle beste stuurlui verbouwereerd aan de kant achterlatend?

Kort samengevat: nee dus. We waren zo dicht bij de overwinning, maar het seizoen liep af met een enorme kater. En die kater zou nog wel een staartje hebben, dachten we toen bekend werd wat er allemaal speelde. Dat het een gigantische reuzestaart bleek te zijn en het sprookje een nachtmerrie zou worden, kon niemand toen nog bevroeden.

Eerst was er verbazing alom, daarna ongeloof en toen ook wanhoop. Hoe, wat, waar, waarom en nog zoveel meer vragen en onduidelijkheden. Hoe moest dat nu verder? Hoe moest het met Donar? Hoe moest het zonder Donar? Had Donar nog een toekomst? Is er leven na de dood?

Tot het laatst aan toe bleef het spannend, na elke keer weer een uitstel van beslissingen. Gelukkig is Donar uiteindelijk als een phoenix uit de as herrezen, ook al is het met gehavende veren. Gehavend maar niet gebroken en met ongeknakte trots staat er nu weer een ploeg op het parket in Martiniplaza waar we blij mee zijn en waar we mee verder kunnen.

Dat de prijs hoog is weten we allemaal. Het team wat kon gaan groeien is weg en Donar 2.0 zal zichzelf opnieuw uit moeten vinden. Heel erg jammer dat we een aantal spelers (en de assistent coach) gaan missen die nu niet meer meedoen. Clay Mounce, Viktor Gaddefors, Andrej Magdevski, Steph Branch, Vernon Taylor, Leon Williams, Willem Brandwijk: bedankt voor jullie inzet en de geweldige wedstrijden die we met jullie hebben gezien.

Heel veel hulde aan alle mensen van de Taskforce en daarbuiten, die hebben meegeholpen om Donar weer op de rails te krijgen en die er tot de laatste snik in zijn blijven geloven. Ik weet zeker dat dit heel veel slapeloze nachten, grijze haren en waanzinnig veel energie heeft gekost.

Alle oefenwedstrijden zijn nu – met minimale voorbereiding – gespeeld en we kunnen nu weer de blik voorwaarts richten. Met de wedstrijd tegen Den Bosch wordt het bal dit seizoen geopend en we hebben er allemaal waanzinnig veel zin in.

Voor alle nieuwe spelers en de nieuwe assistent-coach: welkom bij de club!

Lang leve Donar, let the games begin!

En vergeet niet:

’t is een kwestie van geduld,

rustig wachten op de dag

dat heel Plaza Donar brult

Annemieke van der Klei
Live statistieken:
Zodra de wedstrijd is begonnen vind je via onderstaande opties de live-statistieken en livestreams voor de wedstrijd.
Uitgelicht

Donar opent BNXT-seizoen tegen Heroes

Man, man!! Groningen staat vanavond wat te wachten. Het kan niet anders of we zullen zien dat bij Donar crowdfunding veel meer is dan de ongelooflijke financiële impuls aan de mooiste club van Nederland. Crowdfunding in Groningen is een waanzinnige menigte die Martiniplaza op zijn grondvesten zal doen schudden. Als bij het KNMI vanavond de seismologische alarmbellen af gaan zullen ze het episch centrum vinden bij datzelfde Martiniplaza. We hebben ze alvast gewaarschuwd zodat ze niet op het verkeerde been worden gezet. Het is Donar dat uit zijn as herrijst. De Phoenix Vikings.

Onze harde kern, Kjelt en Sander, heeft een prachtig team om zich heen verzameld. Aanstormend talent uit eigen jeugd, guard Lars Jung, gaat ons vol elan verwennen met oogstrelende acties. Justin Ramanauskas (1.93 m.), guard opgeleid in Litouwen, zal hem de fijne kneepjes van het spel bijbrengen. Litouwen heeft ook nog shooting guard Karolis Babušis (1.90 m.) meegestuurd om Donar te helpen.

De aantrekkingskracht van Donar heeft trans-Atlantische reikwijdte. Drie energieke Amerikanen zijn overgestoken. Center Dakota Quinn (2.06m.), afkomstig uit Nashville Tennessee. Daarmee zit er gegarandeerd muziek in het nieuwe Donar. Powerforward/center Theo John (2.06 m.) is volgens onze coach Andrej Štimac een uiterst veelzijdige krachtpatser. Later zullen we in het rusthuis van Donarfans waarschijnlijk terugdenken aan Theo als de man die zijn doorbraak in het basketbal in 2023 bij Donar had.

John Meeks is een doeltreffende small forward, 1.97 meter lang. Hij wil hier in Groningen een sprong in zijn carrière maken. Dat kan. Het dak is hier hoog genoeg en anders gaan we als publiek wel uit ons dak voor hem.

Er is meer Nederlandse inbreng. Geboren Groninger Jordy Kuiper ziet het spelen bij Donar als een droom die uitkomt. Deze 2.06 meter lange noorderling met Viking-genen zal ons meenemen in een lesje wedstrijdmentaliteit.

Bijna elke club in Nederland heeft wel een lid van de familie van Oostrum in haar gelederen (gehad). Onze tegenstanders krijgen dit seizoen met Sam van Oostrum te maken. Hij en Donar kunnen elkaar helpen beter te worden, zo geeft Štimac aan. Met zo’n win-win situatie liggen er overwinningen voor ons in het verschiet.

Powerforward David Gabrovŝek is een echte Balkanspeler. Dat wil zeggen dat je de heetste vuren in Europa hebt getrotseerd en dat je cv nou net is wat we graag zien in Groningen. Bereid zijn alles te geven omdat je voor een publiek speelt dat ook bereid is alles te geven. Lange aanvallen afronden met een vrijgespeelde

Gabrovŝek en eindigen in een driepuntsscore. Mooi als je zo iemand in je team hebt.

Vers van de pers is bekend geworden dat het team compleet is met twee wonderboys uit onze jeugdopleiding. Délé Adetunji en Jelte Mast.

Wat gaat Heroes hier tegenover zetten? Vorig seizoen na een feilloze domestic fase zakte de ploeg in de crossborder fase behoorlijk terug. Toch is de basis van de ploeg die vanavond te gast is in Groningen hetzelfde gebleven. Boyd van Vliet, Keime Helfrich, Thomas van der Mars, Jito Kok en Austin Price zijn zeker van zins om dit jaar weer prijzen naar Den Bosch te halen. En coach Braal ziet dat blijkbaar ook wel zitten. Een oude bekende, nieuw in Den Bosch, is Austin Luke. Hij ziet na een jaartje in Slovenië bij Helios Suns een nieuwe uitdaging in Nederland. Helaas is hij geblesseerd. Den Bosch wacht niet af en heeft direct guard Lee Moore gecontracteerd. Iemand die weet hoe het is om prijzen te winnen. Met zijn Poolse team Anwil Wroclawek heeft hij vorig seizoen de FIBA Europe cup in de wacht gesleept.

Demario Mayfield (#11, 1.96m) heeft al eerder een seizoen in Den Bosch gespeeld. Helaas tamelijk onopgemerkt vanwege de coronaperikelen. Hij heeft toen zijn heil gezocht in competities waar beter wordt betaald, maar is gezwicht voor het vooruitzicht om met publiek in Martiniplaza te spelen. Uiteraard zal Štimac er over nadenken hoe we deze energieke guard/forward af gaan stoppen.

Emanuel Akot (#14, 2.03 m), een Zuids-Soedanees geboren in Canada, wordt op de website van Heroes geroemd om zijn atletische lichaam. Braal kennende zullen zijn looks toch niet de enige reden zijn om deze power-forward in het team op te nemen. Met een verleden in het collegebasketbal kunnen we veel intensiteit verwachten. Zijn dribbel, driepuntsschoten en het creëren van kansen voor medespelers maken hem een veelzijdige aanwinst voor de Heroes. DJ Fenner (#15, 1.98m.) draait mee als guard en forward. Met 10 clubs in 5 jaar een echte DJ. Met de Let Roberts Stumbris (#23, 1.99 m.) als powerforward zijn alle buitenlanders in beeld bij ons.

Heroes heeft uit eigen jeugd de guard Thijs Beens en forward Hidde Schottert aan de selectie toegevoegd.

Een brede vitale selectie bij de Heroes. In hun voordeel spreekt dat ze als team al een flinke voorbereiding achter de rug hebben, terwijl Donar vanavond mogelijk voor het eerst compleet is. Daar staat tegenover dat het powerpubliek van Groningen de hele zomer al in de startblokken staat. Laat die stoeltjes maar ingeklapt. Wij blijven achter onze nieuwe helden staan. De aanblik van de Groningse crowd kan de spelers van Den Bosch maar zo de moed in de

basketbalschoenen doen zinken. Unzipped vanuit het Groninger museum zingt Mick Jagger voor ons: ‘Start me up’!

Het publiek massaal: ‘DONAR!’

Jeroen van Linge
Teamroster

Donar Groningen

Foto Justinas Ramanauskas
1

Justinas Ramanauskas

Point Guard
23 jaar (21/09/2000)
193 cm - Litouws
Foto Sander Hollanders
7

Sander Hollanders

Shooting Guard
22 jaar (13/09/2001)
1.94 cm - Nederlands
Foto Theo John
11

Theo John

Forward/ Center
25 jaar (25/08/1998)
206 cm - Amerikaans
Foto John Meeks
12

John Meeks

Small Forward
0 jaar (16/03/2023)
197 cm - Amerikaans
Foto David Gabrovsek
13

David Gabrovsek

Power Forward
29 jaar (18/09/1994)
204 cm - Sloveens
Foto Jordy Kuiper
18

Jordy Kuiper

Power Forward
28 jaar (02/06/1995)
203 cm - Nederlands
Foto Lars Jung
23

Lars Jung

Point Guard
18 jaar (02/01/2005)
190 cm - Nederlands
Foto Kjeld Zuidema
32

Kjeld Zuidema

Forward
22 jaar (21/06/2001)
194 cm - Nederlands
Foto Dakota Quinn
44

Dakota Quinn

Center
26 jaar (02/01/1997)
206 cm - Amerikaans
Foto Sam van Oostrum
77

Sam van Oostrum

Point Guard
24 jaar (14/12/1998)
197 cm - Nederlands
Foto Karolis Babusis
99

Karolis Babusis

Shooting Guard
23 jaar (09/03/2000)
190 cm - Litouws
Foto Stefan Hendriks

Stefan Hendriks

32 jaar (18/12/1990)
cm - Nederlands
Foto Andrej Štimac

Andrej Štimac

Hoofdcoach
44 jaar (31/03/1979)
cm - Kroatië
Foto Hans Besselink

Hans Besselink

Teammanager
69 jaar (27/12/1953)
cm - Nederlands

Heroes Den Bosch

 • # Naam Geboren Land Lengte Positie Vorige club
 • 1 Austin Luke 27 - 10 - 1994 USA 191 Point Guard
 • 2 Boy van Vliet 13 - 07 - 1994 NL 194 Guard
 • 3 Thijs Beens 19 - 11 - 2006 NL 191 Guard
 • 10 Keime Helfrich 05 - 09 - 1997 NL 201 Guard/ Forward
 • 11 Demario Mayfield 23 - 05 - 1991 USA 196 Guard/ Forward
 • 14 Emmanuel Akot 17 - 03 - 1999 CAN 203 Power Forward
 • 15 DJ Fenner 07 - 12 - 1993 USA 198 Guard/ Forward
 • 16 Hidde Schottert 19 - 08 - 2005 NL 203 Forward
 • 21 Thomas van der Mars 15 - 11 - 1990 NL 209 Center
 • 23 Roberts Stumbris 09 - 03 - 1993 LET 199 Power Forward
 • 31 Austin Price 19 - 06 - 1995 USA 193 Combo-Guard
 • 33 Jito Kok 23 - 03 - 1994 NL 206 Center
 • Erik Braal Head Coach
 • Mike de Kraker Assistent Coach
Programmaboekjes 2021 - 2022

Nieuws

2022-06-11 Zorg & Zekerheid Leiden vs. Donar

2022-06-09 Donar vs. Zorg & Zekerheid Leiden

2022-06-07 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-06-05 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-06-03 Kangoeroes Basket Mechelen vs. Mechelen

2022-06-01 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

2022-05-30 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-05-28 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-05-24 Donar vs. Hubo Limburg United

2022-05-20 Hubo Limburg United vs. Donar

2022-05-14 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-12 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-05-10 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-07 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-05-05 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-05-03 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-04-29 Donar vs. Filou Oostende

2022-04-23 Belfius Mons-Hainaut vs. Donar

2022-04-19 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-04-15 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

Leuven Bears vs. Donar

Donar vs. Leuven Bears

Kangoeroes Basket Mechelen vs. Donar

2022-03-27 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-03-20 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-03-13 Donar vs. Belfius Mons-Hainaut

2022-03-06 Filou Oostende vs. Donar

Donar vs. Den Helder Suns

2022-02-16 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-13 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-02-10 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-01 Donar vs. Landstede Hammers

2022-01-29 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-01-26 Feyenoord Basketbal vs. Donar

2022-01-22 ZZ Leiden vs. Donar

2022-01-20 Basketbal Academie Limburg vs. Donar

2021-01-16 Landstede Hammers vs. Donar

2022-01-12 Apollo Amsterdam vs. Apollo

2022-01-09 Donar vs The Hague Royals

2021-12-22 Donar vs. Yoast United

2021-12-19 Donar vs. ZZ Leiden

2021-12-14 Donar vs Feyenoord Basketbal

2021-12-11 CobraNova vs. Donar

2021-12-08 Donar vs. Basketbal Academie Limburg

2021-12-05 Yoast United vs. Donar

2021-11-17 Donar vs. Kapfenberg Bulls

2021-11-10 Medi Bayreuth vs. Donar

2021-11-3 London Lions vs. Donar

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-27 Kapfenberg Bulls vs. Donar

2021-10-23 Donar vs. Heroes Den Bosch

2021-10-19 Donar vs. Medi Bayreuth

Den Helder Suns vs. Donar

2021-10-13 Donar vs. London Lions

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-06 The Hague Royals vs Donar

2021-10-01 Donar vs. SL Benfica

2021-09-29 Donar vs. Winnaar KK Kumanovo/Swans Gmunden

2021-09-26 Donar vs. Apollo Amsterdam

2021-09-24 Aris Leeuwarden vs. Donar

2021-09-19 Landstede Hammers vs. Donar

2021-09-12 Donar vs. Leicester Riders

2021-09-05 Donar vs Antwerp Giants

2021-08-28 Bakken Bears vs Donar

2021-08-21 Donar vs Groene Uilen

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS