Voor het eerst in de geschiedenis van Donar wordt een thuiswedstrijd vervroegd vanwege de invoering van de inmiddels welbekende avondklok. Dus tunet u vanavond om 18.30 uur in op de livestream voor een midweeks avondje Donar. Met het affiche Donar-Heroes Den Bosch kunt u zich verheugen op een kraker van een wedstrijd tussen twee grootmachten in het vaderlandse basketbal.
Donar en Heroes Den Bosch spelen vanavond hun vierde competitiewedstrijd en zesde wedstrijd na de herstart van het Nederlandse basketbal. Met Den Bosch treft Donar een tegenstander die ze nog vers in het geheugen ligt, al zal het gevoel bij die game niet al te lekker zijn, want ongeveer een week geleden ging Donar in de ‘bubble’ in De Maaspoort maar net ten onder in het Europe Cup duel met Heroes. Het bleek helaas een dure verliespartij, want na ook het onderspit te hebben gedolven tegen het sterke BC Parma, was het Europese avontuur van Donar na slechts twee gespeelde games alweer ten einde. En dus komt de focus volop te liggen op competitie, beker en aansluitend play-offs. Plaatsing bij de eerste zes is het, op het oog, eenvoudige doel om zo in Elite A te belanden na afloop van de huidige eerste competitie speelronde. Bij aanvang van deze wedstrijd is de virtuele stand zodanig dat een topclub als Heroes Den Bosch in Elite B zou belanden, maar wat zegt dat na slechts drie speelrondes? Wel, ontzettend weinig. Dat Heroes Den Bosch in het ‘rechterrijtje’ staat, heeft het te danken aan wat men een valse start noemt. De eerste twee wedstrijden werden verloren (Den Helder-uit 94-86, Zwolle-uit 73-71). Daarna hadden de Brabantse basketballers geen kind aan nieuwkomer The Hague Royals (92-46) wat een mooie generale repetitie was voor het weekje Europe Cup, waarin Den Bosch zich uiteindelijk na winst op Donar en verlies tegen Parma Perm wist te scharen bij de beste zestien ploegen in dit Europese toernooi.
Europees
In Europees verband deden de Bossche basketballers datgeen wat Donar ook zo graag had bewerkstelligd: doorstoten naar de volgende ronde. De game tussen Den Bosch en Donar bleek uiteindelijk doorslaggevend, want tweemaal waren de Russen van Parma een maat te groot voor de Nederlandse deelnemers in Europa waardoor de overwinning van de Heroes tegen Donar genoeg bleek voor een volgend hoofdstuk in het vierde Europese toernooi van de FIBA.
Voordeel
Vanavond zijn de belangen nationaal gezien ook best groot. Voor beide teams is het zaak om deze game fit door te komen na een week van Europese belasting. Sportief gezien is er geen duidelijk voordeel voor een van de twee teams. Donar zou het thuisvoordeel als reden voor een favorietenrol vanavond kunnen gebruiken, maar het tegenargument maakt dat gegeven direct waardeloos want u weet het en voelt het in uw basketbalhart: er is geen publiek. En er is niets belangrijkers en doorslaggevender dan de aanwezigheid van de zesde man. In plaats van gejuich en getrommel vanaf de tribunes klinken nu enkel de ijzige echo’s, het piepen van de basketbalschoenen en het gekletter van de oranje bal op het parket. Echt sfeervoller wordt het er niet op. Gelukkig kunt u thuis dan nog genieten van deskundig commentaar bij de livestreams van Donar’s Hink-Jan Apotheker of, voor de RTV Noord adepten: Karel-Jan Buurke.
Weerzien met oude club
Voor de spelers op het veld blijft deze game gewoon een werkdag waarbij ze het beste in zichzelf naar boven moeten halen. Vaak brengt het spelen tegen je oude club iets extra’s in een sportmens naar boven. Wat dat betreft kunnen we vanavond een boel energie en vuur verwachten, want er zijn een aantal heren die tegen hun voormalig werkgever aantreden. Nu zijn dat alleen spelers die vanavond het tricot van Donar dragen en zo hebben we toch een heel klein voordeel(tje) te pakken. Henry Caruso speelde het meest recent voor de tegenstander, namelijk vorig seizoen. In De Maaspoort liet Caruso een sterke indruk achter met 11,2 punten en 5 rebounds gemiddeld en een driepuntspercentage van liefst 49 procent. Donar’s nummer 24 Justin Watts acteerde in het seizoen 2016-17 in Den Bosch (14.5 punten gem.). Een seizoen eerder was guard Leon Williams actief namens, toen nog, SPM Shoeters in Den Bosch.
Aspiraties
Qua palmares genieten Donar en Den Bosch toch wel het meeste aanzien in Nederland. Den Bosch werd het vaakst kampioen (16x), speelde Europees een grote rol als Nederlands vertegenwoordiger (finale Europa Cup II in 1979) maar de laatste jaren komen de Groningers steeds dichterbij die toch indrukwekkende Bossche erelijst. Beide teams zijn het praktisch gezien aan hun stand verplicht ieder seizoen mee te strijden om de nationale prijzen (Donar en DB hebben de hoogste begrotingen in de Nederlandse competitie) en dan belanden we ook bij een feit waar ze in Den Bosch ongetwijfeld ontevreden over zullen zijn: het halen van de titel is voor basketbal in Den Bosch simpelweg te lang geleden. Inmiddels moeten we zes jaar terug voor de laatste Bossche landstitel (binnengehaald door oud-Donarspeler Arvin Slagter). Ieder jaar wordt er weer een nieuw team samengesteld om dan eindelijk weer eens die landstitel naar de Brabantse hoofdstad te halen en jaar in jaar uit slaagt men maar niet in die opdracht. Ook dit jaar is er wederom een behoorlijk waardevol team samengesteld dat tot het einde mee zal moeten doen voor de titel en beker.
Team Den Bosch (Guards)
Een zeer sterke zet blijkt het aantrekken van de Sloveen Miha Lapornik, een dynamische shooting guard die de ballen vanuit alle hoeken en standen raak kan schieten. Zijn driepuntspercentage in de DBL staat nu op zestig procent. Lapornik speelde vorig seizoen in Litouwen, heeft veel ervaring op hoog Europees niveau en is international van Slovenië. De twee floorleaders van Heroes zijn de Amerikaan JaCori Payne en de in Amerika opgeleide (North Iowa, Dallas Baptist) Nederlandse Boy van Vliet. De watervlugge Payne was vorig seizoen goed bij Starwings Basel (21.5 punten). In Armenië werd hij eens Player of the Year (2018/19). Onlangs werd jeugdinternational Dimitri Maconda gecontracteerd. Voor hem zullen de speelkansen nog niet ontzettend groot zijn maar hij is dan ook een belofte voor de toekomst.
Team Den Bosch (Forwards)
Voor het invullen van de forwardposities hebben de Heroes tegenstand gehad van het blessurespook die zijn sporen naliet op de lichamen van Amerikaan Scott Thomas (die tegen een rentree aanhikt) en de jonge Nederlander Morgan Stilma (tevens Orange Lion). In een eerder stadium werd het contract met Jalen Nesbitt verscheurd waardoor er vacatures open kwamen te staan. De try-outs van Gilvydas Biruta en Aleksandar Aranitovic werden, mede door de coronadrooglegging, niet verlengd maar uiteindelijk werden er voor de herstart van de competitie twee redders in nood vastgelegd. Dankzij contacten met oud speler/coach Sam Jones kwam Alan Herndon via het Griekse PAOK Saloniki binnen. De 26-jarige powerforward kende Jones van G-league team Canton Charge (onderdeel van de Cleveland Cavs) en die deed een goed woordje bij Den Bosch over de veelzijdige Herndon. De andere ‘redder’ is de in Hong Kong geboren, Australische/Kroaat Dominic Gilbert die het Kroatische Zadar verruilde voor de Heroes. Technisch manager Roel v/d Graaf van Den Bosch is in zijn nopjes met beide aanwinsten en verwacht dat beide heren hun stempel kunnen drukken op het spel van de Bossche ploeg. Zij kunnen daarbij gebruik maken van de ervaring van clubicoon Stefan Wessels die al sinds 2009 in de Maaspoort zijn kunsten vertoont. De captain is nog altijd van enorme waarde in het team van coach Jean-Marc Jaumin. De 36-jarige Wessels kan inside aardig buffelen, is een speler die zich in de defense vastbijt in zijn opponent en beschikt over misschien wel de meest opzienbarende schottechniek in de DBL. Tot slot is er op de forwardpositie ruimte voor een behoorlijke aanwinst in de persoon van DeMario Mayfield. Een Amerikaan die het merendeel van zijn loopbaan in de Irakese competitie doorbracht en zich zelfs Irakees staatsburger en international mag noemen. Een klasbak die Europees al liet zien uit het juiste hout gesneden lijkt te zijn. Zijn carrière bracht hem naast Irak in Kosovo en nu is het naar eigen zeggen tijd zijn skills te showen aan het West-Europese publiek.
Team Den Bosch (Centers)
Inside kan coach Jaumin putten uit een onvermoeibare bron in de persoon van Nederlands international Thomas v/d Mars. Hij sloopte Donar in het Europe Cupduel door 30 punten en 9 rebounds te noteren en is een voormalig MVP in de Estse competitie (BC Kalev). Ging daarna naar België (Okapi Aalstar) om vervolgens in 2019 te tekenen bij Den Bosch. Als stok achter de deur is het hebben van Henk Norel op de bank een ongekende luxe. Een speler binnenhalen met zo’n groot statuur als Norel is erg fijn al is Norel ook een zeer blessuregevoelige speler; zo haalde mijn collega-schrijver Adriaan v/d Brink onlangs nog de vergelijking op met Arjen Robben. Tja, dat zegt veel, zo niet alles over de fysieke status van de 33 jarige center die ooit in 2009 gedraft werd door de Minnesota Timberwolves, maar zijn hele loopbaan in Spanje speelde bij veel gerenommeerde teams (o.a. Joventut, Zaragoza). Hij was eigenlijk al gestopt door aanhoudende knieproblemen maar besloot zijn schoenen toch van de wilgen te halen om Den Bosch de helpende hand te bieden. Een mooie handreiking die Den Bosch toch sterker maakt, want een fitte Norel scheelt een slok op een borrel en alle eerlijkheid gebied te zeggen: Norel heeft al meer minuten gemaakt dan Robben tot nu toe in het groen-wit heeft gedaan.
Coach Den Bosch
De man die deze groep in goede banen moet zien te (bege)leiden is de Belg Jean-Marc Jaumin. Een ambitieuze, bevlogen coach die veel van zijn spelers eist en dat probeert te doen met vechtbasketbal vanuit de defense en verzorgd aanvalsspel. Een emotionele coach bovendien die successen behaalde in Zwitserland en België en zelf ook geen onverdienstelijk speler was. In zijn teams geen duidelijke sterspelers met issues maar gewoon een sterk collectief dat op elkaar ingespeeld is, up-tempo basketbal op de vloer legt en voor het elkaar door het vuur gaat. Een titel win je niet in je eentje. Basketbal is een teamsport, laat dat net een van de factoren van de behaalde successen van Donar zijn.
Donar op 3 februari:
1968 : GSSV Donar – Boreas: 93 – 41
1973 : Bona Stars Leiden – GSSV Donar: 93 – 63
1979 : Radio Musette RZ – Nationale Nederlanden Donar: 90 – 101
1987 : Kaypro Weert – Ahrend Donar: 74 – 75
1990 : Miniware Weert – VGNN Donar: 79 – 84
1992 : VGNN Donar – Commodore Den Helder; 73 – 83
1996 : Celeritas/Donar – Big Boss Akrides: 71 – 68
1998 : RZG Donar – Libertel Dolphins: 96 – 74
2001 : MPC Donar – Canoe Jeans EBBC: 79 – 84
2002 : MPC Donar – Landstede Zwolle: 84 – 76
2004 : MPC Capitals – BC Omniworld: 93 – 64
2007 : Zorg en Zekerheid Leiden – Hanzevast Capitals: 66 – 71
2011 : GasTerra Flames – Zorg en Zekerheid Leiden: 81 – 70
2018 : Donar – Den Helder Suns: 78 – 56
De laatste keer dat Donar op 3 februari verloor is inmiddels twintig jaar geleden, toevalligerwijs was de tegenstander in Groningen ook toen Den Bosch. Nutteloze statistiek of een teken aan de wand? Zegt u het maar, over 4 kwarten weten we het antwoord. Veel kijkplezier!
Sidney Meulema