Game Info sponsor:

Wenst iedereen een prettige wedstrijd!

Ga naar ICON geneesmiddelenonderzoek en kijk hoe jij kan helpen!Bezoek de ICON-website

VS

woensdag 03-02-2021

Donar vs Heroes Den Bosch
18:30, MartiniPlaza

Donar advert section
Voorwoord

SUIKERZOET…

Over en uit… Kort en krachtig… Het Europese avontuur duurde maar een week, helaas. Waar je normaal gesproken met een uit- en thuiswedstrijd, vooral met de aanmoediging van het thuispubliek, nog revanche kunt nemen op een verliespartij was daar nu geen sprake van. Het was allemaal anders. Nu rest er niks anders dan lering te trekken uit de verloren wedstrijden en ons te richten op de competitie in de DBL.

Maar eerst nog even iets anders, want wat is dat toch met die Bossche bollen. De eetbare bedoel ik dan, uiteraard 😉 Zelfs de commentator van de Ziggo sportzender begon hierover bij de FIBA Europe Cup wedstrijd tegen Den Bosch. Waarschijnlijk heeft hij er ooit van gesnoept en bewaart hij daar goede herinneringen aan. Wij hebben een iets minder goede herinnering. De overwinning die Donar had in de competitie op de Bossche Bollen, en nu bedoel ik de spelers van Heroes Den Bosch, is van ons afgesnoept. Vanwege het stilleggen van de competitie zijn alle resultaten van de gespeelde wedstrijden, in het begin van het seizoen, geschrapt.

Daarbij opgeteld de verliespartij tegen Heroes van vorige week in de FIBA Europe Cup, die ons nog vers in het geheugen ligt. We hebben dus nog een appeltje te schillen met Den Bosch. Ik verwacht dan ook geen suikerzoete wedstrijd, maar een gepeperde overwinning voor Donar!

Fijne Wedstrijd,

Cora Zumkehr
Live statistieken:
Zodra de wedstrijd is begonnen vind je via onderstaande opties de live-statistieken en livestreams voor de wedstrijd.
LIVE Pre Game Talk
Kijk via Sport Noord
Kijk via RTV Noord
Donar advert section
Uitgelicht

Donar - Heroes Den Bosch

Voor het eerst in de geschiedenis van Donar wordt een thuiswedstrijd vervroegd vanwege de invoering van de inmiddels welbekende avondklok. Dus tunet u vanavond om 18.30 uur in op de livestream voor een midweeks avondje Donar. Met het affiche Donar-Heroes Den Bosch kunt u zich verheugen op een kraker van een wedstrijd tussen twee grootmachten in het vaderlandse basketbal.

Donar en Heroes Den Bosch spelen vanavond hun vierde competitiewedstrijd en zesde wedstrijd na de herstart van het Nederlandse basketbal. Met Den Bosch treft Donar een tegenstander die ze nog vers in het geheugen ligt, al zal het gevoel bij die game niet al te lekker zijn, want ongeveer een week geleden ging Donar in de ‘bubble’ in De Maaspoort maar net ten onder in het Europe Cup duel met Heroes. Het bleek helaas een dure verliespartij, want na ook het onderspit te hebben gedolven tegen het sterke BC Parma, was het Europese avontuur van Donar na slechts twee gespeelde games alweer ten einde. En dus komt de focus volop te liggen op competitie, beker en aansluitend play-offs. Plaatsing bij de eerste zes is het, op het oog, eenvoudige doel om zo in Elite A te belanden na afloop van de huidige eerste competitie speelronde. Bij aanvang van deze wedstrijd is de virtuele stand zodanig dat een topclub als Heroes Den Bosch in Elite B zou belanden, maar wat zegt dat na slechts drie speelrondes? Wel, ontzettend weinig. Dat Heroes Den Bosch in het ‘rechterrijtje’ staat, heeft het te danken aan wat men een valse start noemt.  De eerste twee wedstrijden werden verloren (Den Helder-uit 94-86, Zwolle-uit 73-71). Daarna hadden de Brabantse basketballers geen kind aan nieuwkomer The Hague Royals (92-46) wat een mooie generale repetitie was voor het weekje Europe Cup, waarin Den Bosch zich uiteindelijk na winst op Donar en verlies tegen Parma Perm wist te scharen bij de beste zestien ploegen in dit Europese toernooi.

Europees

In Europees verband deden de Bossche basketballers datgeen wat Donar ook zo graag had bewerkstelligd: doorstoten naar de volgende ronde. De game tussen Den Bosch en Donar bleek uiteindelijk doorslaggevend, want tweemaal waren de Russen van Parma een maat te groot voor de Nederlandse deelnemers in Europa waardoor de overwinning van de Heroes tegen Donar genoeg bleek voor een volgend hoofdstuk in het vierde Europese toernooi van de FIBA.

Voordeel

Vanavond zijn de belangen nationaal gezien ook best groot. Voor beide teams is het zaak om deze game fit door te komen na een week van Europese belasting. Sportief gezien is er geen duidelijk voordeel voor een van de twee teams. Donar zou het thuisvoordeel als reden voor een favorietenrol vanavond kunnen gebruiken, maar het tegenargument maakt dat gegeven direct waardeloos want u weet het en voelt het in uw basketbalhart: er is geen publiek. En er is niets belangrijkers en doorslaggevender dan de aanwezigheid van de zesde man. In plaats van gejuich en getrommel vanaf de tribunes klinken nu enkel de ijzige echo’s, het piepen van de basketbalschoenen en het gekletter van de oranje bal op het parket. Echt sfeervoller wordt het er niet op. Gelukkig kunt u thuis dan nog genieten van deskundig commentaar bij de livestreams van Donar’s Hink-Jan Apotheker of, voor de RTV Noord adepten: Karel-Jan Buurke.

Weerzien met oude club

Voor de spelers op het veld blijft deze game gewoon een werkdag waarbij ze het beste in zichzelf naar boven moeten halen. Vaak brengt het spelen tegen je oude club iets extra’s in een sportmens naar boven. Wat dat betreft kunnen we vanavond een boel energie en vuur verwachten, want er zijn een aantal heren die tegen hun voormalig werkgever aantreden. Nu zijn dat alleen spelers die vanavond het tricot van Donar dragen en zo hebben we toch een heel klein voordeel(tje) te pakken. Henry Caruso speelde het meest recent voor de tegenstander, namelijk vorig seizoen. In De Maaspoort liet Caruso een sterke indruk achter met 11,2 punten en 5 rebounds gemiddeld en een driepuntspercentage van liefst 49 procent. Donar’s nummer 24 Justin Watts acteerde in het seizoen 2016-17 in Den Bosch (14.5 punten gem.). Een seizoen eerder was guard Leon Williams actief namens, toen nog, SPM Shoeters in Den Bosch.

Aspiraties

Qua palmares genieten Donar en Den Bosch toch wel het meeste aanzien in Nederland. Den Bosch werd het vaakst kampioen (16x), speelde Europees een grote rol als Nederlands vertegenwoordiger (finale Europa Cup II in 1979) maar de laatste jaren komen de Groningers steeds dichterbij die toch indrukwekkende Bossche erelijst. Beide teams zijn het praktisch gezien aan hun stand verplicht ieder seizoen mee te strijden om de nationale prijzen (Donar en DB hebben de hoogste begrotingen in de Nederlandse competitie) en dan belanden we ook bij een feit waar ze in Den Bosch ongetwijfeld ontevreden over zullen zijn: het halen van de titel is voor basketbal in Den Bosch simpelweg te lang geleden. Inmiddels moeten we zes jaar terug voor de laatste Bossche landstitel (binnengehaald door oud-Donarspeler Arvin Slagter). Ieder jaar wordt er weer een nieuw team samengesteld om dan eindelijk weer eens die landstitel naar de Brabantse hoofdstad te halen en jaar in jaar uit slaagt men maar niet in die opdracht. Ook dit jaar is er wederom een behoorlijk waardevol team samengesteld dat tot het einde mee zal moeten doen voor de titel en beker.

Team Den Bosch (Guards)

Een zeer sterke zet blijkt het aantrekken van de Sloveen Miha Lapornik, een dynamische shooting guard die de ballen vanuit alle hoeken en standen raak kan schieten. Zijn driepuntspercentage in de DBL staat nu op zestig procent. Lapornik speelde vorig seizoen in Litouwen, heeft veel ervaring op hoog Europees niveau en is international van Slovenië. De twee floorleaders van Heroes zijn de Amerikaan JaCori Payne en de in Amerika opgeleide (North Iowa, Dallas Baptist) Nederlandse Boy van Vliet. De watervlugge Payne was vorig seizoen goed bij Starwings Basel (21.5 punten). In Armenië werd hij eens Player of the Year (2018/19). Onlangs werd jeugdinternational Dimitri Maconda gecontracteerd. Voor hem zullen de speelkansen nog niet ontzettend groot zijn maar hij is dan ook een belofte voor de toekomst.

Team Den Bosch (Forwards)

Voor het invullen van de forwardposities hebben de Heroes tegenstand gehad van het blessurespook die zijn sporen naliet op de lichamen van Amerikaan Scott Thomas (die tegen een rentree aanhikt) en de jonge Nederlander Morgan Stilma (tevens Orange Lion). In een eerder stadium werd het contract met Jalen Nesbitt verscheurd waardoor er vacatures open kwamen te staan. De try-outs van Gilvydas Biruta en Aleksandar Aranitovic werden, mede door de coronadrooglegging, niet verlengd maar uiteindelijk werden er voor de herstart van de competitie twee redders in nood vastgelegd. Dankzij contacten met oud speler/coach Sam Jones kwam Alan Herndon via het Griekse PAOK Saloniki binnen. De 26-jarige powerforward kende Jones van G-league team Canton Charge (onderdeel van de Cleveland Cavs) en die deed een goed woordje bij Den Bosch over de veelzijdige Herndon. De andere ‘redder’ is de in Hong Kong geboren, Australische/Kroaat Dominic Gilbert die het Kroatische Zadar verruilde voor de Heroes. Technisch manager Roel v/d Graaf van Den Bosch is in zijn nopjes met beide aanwinsten en verwacht dat beide heren hun stempel kunnen drukken op het spel van de Bossche ploeg. Zij kunnen daarbij gebruik maken van de ervaring van clubicoon Stefan Wessels die al sinds 2009 in de Maaspoort zijn kunsten vertoont. De captain is nog altijd van enorme waarde in het team van coach Jean-Marc Jaumin. De 36-jarige Wessels kan inside aardig buffelen, is een speler die zich in de defense vastbijt in zijn opponent en beschikt over misschien wel de meest opzienbarende schottechniek in de DBL. Tot slot is er op de forwardpositie ruimte voor een behoorlijke aanwinst in de persoon van DeMario Mayfield. Een Amerikaan die het merendeel van zijn loopbaan in de Irakese competitie doorbracht en zich zelfs Irakees staatsburger en international mag noemen. Een klasbak die Europees al liet zien uit het juiste hout gesneden lijkt te zijn. Zijn carrière bracht hem naast Irak in Kosovo en nu is het naar eigen zeggen tijd zijn skills te showen aan het West-Europese publiek.

Team Den Bosch (Centers)

Inside kan coach Jaumin putten uit een onvermoeibare bron in de persoon van Nederlands international Thomas v/d Mars. Hij sloopte Donar in het Europe Cupduel door 30 punten en 9 rebounds te noteren en is een voormalig MVP in de Estse competitie (BC Kalev). Ging daarna naar België (Okapi Aalstar) om vervolgens in 2019 te tekenen bij Den Bosch. Als stok achter de deur is het hebben van Henk Norel op de bank een ongekende luxe. Een speler binnenhalen met zo’n groot statuur als Norel is erg fijn al is Norel ook een zeer blessuregevoelige speler; zo haalde mijn collega-schrijver Adriaan v/d Brink onlangs nog de vergelijking op met Arjen Robben. Tja, dat zegt veel, zo niet alles over de fysieke status van de 33 jarige center die ooit in 2009 gedraft werd door de Minnesota Timberwolves, maar zijn hele loopbaan in Spanje speelde bij veel gerenommeerde teams (o.a. Joventut, Zaragoza). Hij was eigenlijk al gestopt door aanhoudende knieproblemen maar besloot zijn schoenen toch van de wilgen te halen om Den Bosch de helpende hand te bieden. Een mooie handreiking die Den Bosch toch sterker maakt, want een fitte Norel scheelt een slok op een borrel en alle eerlijkheid gebied te zeggen: Norel heeft al meer minuten gemaakt dan Robben tot nu toe in het groen-wit heeft gedaan.

Coach Den Bosch

De man die deze groep in goede banen moet zien te (bege)leiden is de Belg Jean-Marc Jaumin. Een ambitieuze, bevlogen coach die veel van zijn spelers eist en dat probeert te doen met vechtbasketbal vanuit de defense en verzorgd aanvalsspel. Een emotionele coach bovendien die successen behaalde in Zwitserland en België en zelf ook geen onverdienstelijk speler was. In zijn teams geen duidelijke sterspelers met issues maar gewoon een sterk collectief dat op elkaar ingespeeld is, up-tempo basketbal op de vloer legt en voor het elkaar door het vuur gaat. Een titel win je niet in je eentje. Basketbal is een teamsport, laat dat net een van de factoren van de behaalde successen van Donar zijn.

Donar op 3 februari:

1968 : GSSV Donar – Boreas: 93 – 41

1973 : Bona Stars Leiden – GSSV Donar: 93 – 63

1979 : Radio Musette RZ – Nationale Nederlanden Donar: 90 – 101

1987 : Kaypro Weert – Ahrend Donar: 74 – 75

1990 : Miniware Weert – VGNN Donar: 79 – 84

1992 : VGNN Donar – Commodore Den Helder; 73 – 83

1996 : Celeritas/Donar – Big Boss Akrides: 71 – 68

1998 : RZG Donar – Libertel Dolphins: 96 – 74

2001 : MPC Donar – Canoe Jeans EBBC: 79 – 84

2002 : MPC Donar – Landstede Zwolle: 84 – 76

2004 : MPC Capitals – BC Omniworld: 93 – 64

2007 : Zorg en Zekerheid Leiden – Hanzevast Capitals: 66 – 71

2011 : GasTerra Flames – Zorg en Zekerheid Leiden: 81 – 70

2018 : Donar – Den Helder Suns: 78 – 56

De laatste keer dat Donar op 3 februari verloor is inmiddels twintig jaar geleden, toevalligerwijs was de tegenstander in Groningen ook toen Den Bosch. Nutteloze statistiek of een teken aan de wand? Zegt u het maar, over 4 kwarten weten we het antwoord. Veel kijkplezier! 

Sidney Meulema
Donar advert section
Teamroster

Donar Groningen

Foto Justinas Ramanauskas
1

Justinas Ramanauskas

Point Guard
23 jaar (21/09/2000)
193 cm - Litouws
Foto Sander Hollanders
7

Sander Hollanders

Shooting Guard
22 jaar (13/09/2001)
1.94 cm - Nederlands
Foto Theo John
11

Theo John

Forward/ Center
25 jaar (25/08/1998)
206 cm - Amerikaans
Foto John Meeks
12

John Meeks

Small Forward
1 jaar (16/03/2023)
197 cm - Amerikaans
Foto David Gabrovsek
13

David Gabrovsek

Power Forward
29 jaar (18/09/1994)
204 cm - Sloveens
Foto Jordy Kuiper
18

Jordy Kuiper

Power Forward
28 jaar (02/06/1995)
203 cm - Nederlands
Foto Lars Jung
23

Lars Jung

Point Guard
19 jaar (02/01/2005)
190 cm - Nederlands
Foto Kjeld Zuidema
32

Kjeld Zuidema

Forward
22 jaar (21/06/2001)
194 cm - Nederlands
Foto Dakota Quinn
44

Dakota Quinn

Center
27 jaar (02/01/1997)
206 cm - Amerikaans
Foto Sam van Oostrum
77

Sam van Oostrum

Point Guard
25 jaar (14/12/1998)
197 cm - Nederlands
Foto Karolis Babusis
99

Karolis Babusis

Shooting Guard
24 jaar (09/03/2000)
190 cm - Litouws
Foto Stefan Hendriks

Stefan Hendriks

33 jaar (18/12/1990)
cm - Nederlands
Foto Andrej Štimac

Andrej Štimac

Hoofdcoach
45 jaar (31/03/1979)
cm - Kroatië
Foto Hans Besselink

Hans Besselink

Teammanager
70 jaar (27/12/1953)
cm - Nederlands

Donar advert section

Heroes Den Bosch

 • # Naam Geboren Land Lengte Positie Vorige club
 • 1 Dimitri Maconda 28 - 11 - 2001 NED 1.88 Guard Obila CB
 • 2 Boy van Vliet 13 - 07 - 1994 NED 1.94 Guard Heroes Den Bosch
 • 3 JaCori Payne 15 - 06 - 1996 USA 1.80 Guard Starwings Basket Regio Basel
 • 4 Thom Rijshouwer 30 - 12 - 2001 NED 1.95 Guard
 • 7 Stefan Wessels 13 - 04 - 1984 NED 2.04 Forward Heroes Den Bosch
 • 8 Sam Vianen 12 - 03 - 2002 NED 1.95 Guard Apollo Amsterdam
 • 10 Scott Thomas 20 - 11 - 1989 USA 2.00 Foward Spirou Charleroi
 • 11 Demario Mayfield 23 - 05 - 1991 USA 1.96 Guard Al Nift
 • 13 Miha Lapornik 18 - 10 - 1993 SLO 1.94 Guard Pieno Zvaigzdes
 • 18 Quincy Tjon Affo 13 - 08 - 2000 NED 2.03 Forward Hill College, Texas
 • 21 Thomas van der Mars 15 - 11 - 1990 NED 2.09 Center Heroes Den Bosch
 • 28 Dominic Gilbert 28 - 09 - 1996 AUS / CRO 1.98 Forward KK Zadar
 • 32 Alan Herndon 10 - 11 - 1994 USA 2.06 Foward PAOK
 • 33 Morgan Stilma 19 - 06 - 2000 NED 2.02 Forward CB Villarrobledo
 • 74 Henk Norel 17 - 09 - 1987 NED 2.13 Center Heroes Den Bosch
 • Jean-Marc Jaumin Hoofdcoach
 • Jeroen van Vugt Assistent Coach
Donar advert section
Wedstrijdschema
THUIS
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
7
4
7
2
zaterdag 22-08-2020
12:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
7
5
7
1
zondag 23-08-2020
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Belfius Mons Hainaut
6
1
4
8
dinsdag 08-09-2020
19:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo BC Dnipro
8
8
5
3
dinsdag 22-09-2020
15:30 uur Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Keravnos
6
0
5
7
donderdag 24-09-2020
19:00 uur Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Eisbären Bremerhaven
8
0
6
5
dinsdag 29-09-2020
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Almere Sailors
1
2
4
6
4
zaterdag 03-10-2020
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
9
4
5
2
woensdag 07-10-2020
20:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
8
8
9
zondag 11-10-2020
16:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
9
6
6
4
dinsdag 29-12-2020
16:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
8
4
8
8
dinsdag 05-01-2021
19:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
8
2
5
5
zondag 10-01-2021
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
9
8
6
7
zaterdag 16-01-2021
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
8
1
8
9
woensdag 20-01-2021
20:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
9
9
9
8
dinsdag 26-01-2021
18:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo BC Parma
8
1
9
3
donderdag 28-01-2021
18:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
7
7
0
woensdag 03-02-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
7
6
5
5
donderdag 11-02-2021
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
5
8
8
9
zaterdag 13-02-2021
20:00 uur Het Kalverdijkje
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
8
4
7
8
zaterdag 27-02-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo The Hague Royals
5
3
6
7
donderdag 04-03-2021
20:00 uur Sportcampus Zuiderpark
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
6
7
8
5
zaterdag 06-03-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Almere Sailors
4
8
1
2
0
donderdag 11-03-2021
19:30 uur Topsportcentrum Almere
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
6
8
8
1
zondag 14-03-2021
13:30 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
9
6
9
1
zaterdag 20-03-2021
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
6
6
7
9
woensdag 24-03-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
7
7
6
woensdag 31-03-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
1
7
8
zaterdag 03-04-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
7
2
9
1
maandag 05-04-2021
14:00 uur Landstede sportcentrum
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
7
2
9
6
zaterdag 10-04-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
6
4
1
0
5
zaterdag 17-04-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
0
9
9
donderdag 22-04-2021
20:00 uur Topsportcentrum Rotterdam
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
9
7
9
1
woensdag 28-04-2021
20:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
7
5
8
3
zaterdag 08-05-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
1
0
5
7
9
dinsdag 11-05-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
9
7
7
6
zondag 16-05-2021
16:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
9
7
1
dinsdag 18-05-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
2
7
4
donderdag 20-05-2021
20:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
Donar advert section
In the Spotlight

Hayo Bijl: “Sport is het mooiste in de wereld!”

Een van de leden van het managementbureau van Donar is Hayo Bijl (30 jr). Samen met de anderen van het managementbureau bewoont hij een kantoorruimte achter in MartiniPlaza, waarbij uitgekeken wordt op de A7. Hier heeft de technische staf van de club ook een werkruimte. Hayo bekleedt daar de functie van ‘manager operations’.

Hayo is geboren in Veendam en heeft zijn hele jeugd daar gewoond. Na zijn middelbare school is hij in Heerenveen de CIOS-opleiding gaan volgen om daarna op 19-jarige naar Groningen te verhuizen om aan de Hanzehogeschool Sportmanagement te gaan studeren. Tijdens zijn studie is Hayo een jaar in Bournemouth (GB) geweest om daar een minor te volgen. Tijdens de minor in Engeland werd hij door een vriend gewezen op een stageplek bij Donar. Tijdens die stage voerde hij veel taken uit en toen er aan het einde van zijn opleiding een plekje vrij kwam op het managementbureau, was Hayo er als de kippen bij om te solliciteren. Uit 95 sollicitanten was hij de gelukkige die bij de club aan het werk kon. Eigenlijk wel bijzonder voor iemand die eigenlijk voetballer is en basketbal wel leuk vindt om een keer naar te kijken. Inmiddels is hij al vijfeneenhalf jaar werkzaam bij Donar.

Zijn dagelijkse werkzaamheden zijn vooral gericht op de wedstrijdorganisatie. Eigenlijk is Hayo de spin in het web van alle organisaties die betrokken zijn bij een goed verloop van de wedstrijden in MartiniPlaza. Samen met Gert-Jan Swaving (bestuur) zorgt hij voor de wedstrijdplanning en vervolgens regelt hij, dat elke (thuis)wedstrijd goed kan verlopen. Dat houdt in, dat voor de spelers, het publiek en alle betrokkenen de zaken zodanig zijn geregeld, dat een en ander vlekkeloos kan verlopen. Dat vindt Hayo ook meteen het mooiste wat er is in zijn baan. Alles regelen en dan zien dat het allemaal perfect verloopt. En als er dan gewonnen wordt, is dat de kers op de taart. “Sport is het mooiste wat er is in de wereld”. Tijdens de wedstrijden kan je vanaf de grote tribune Hayo meestal aantreffen in de ruimte achter de jurytafel, waar hij dan, keurig in het pak met stropdas voor, rustig op een tafeltje zit of druk heen en weer loopt om nog wat laatste zaken te regelen.

Op de vraag waarin Donar verschilt met de andere Nederlandse clubs, wijst hij op de grote schare fans die elke keer weer de tribunes bevolken en de grote betrokkenheid van iedereen die Donar een goed hart toedichten. Vanuit Europa krijgt Donar ook steeds het compliment dat de zaken zo goed geregeld zijn en dat de accommodatie zo goed is. De sfeer in MartiniPlaza wordt dan ook veelvuldig geroemd.

Kijkend naar de hiërarchie in de club zie je dat officieel het managementbureau door het bestuur moet worden aangestuurd, maar in de praktijk is het een kwestie van heel veel samenwerken, om er #together voor te zorgen dat alles goed geregeld is. Hayo stuurt op zijn beurt de stagiaires (meestal drie van Sportstudies en/of een MBO-opleiding) aan. Dat doet hij samen met een collega en een vrijwilliger. Onder zijn verantwoordelijkheid (en dus aansturing) valt ook het grootste deel van de vrijwilligers, met name die vrijwilligers die bij de wedstrijden worden ingezet. Vanuit zijn functie is hij ook onderdeel van een aantal commissies (communicatie, entertainment en Donar Game Info app) binnen de club.

In deze tijd van beperkingen vanwege corona zijn de werkzaamheden toch wat anders. Hayo en de anderen op het managementbureau zijn voortdurend bezig om de zaken zo te regelen dat ze klaar zijn op het moment dat er weer gespeeld mag worden. Dat was afgelopen jaar extra moeilijk, omdat de richtlijnen constant aan verandering onderhevig waren. Zo waren er prachtige protocollen geschreven voor de hele basketbalwereld, maar eigenlijk voordat ze in de praktijk gebracht konden worden, waren ze alweer achterhaald. Toch moet je als club steeds klaar zijn om weer te kunnen opstarten.

Op de vraag wat het meest bijzondere was wat Hayo in die vijfeneenhalf jaar bij Donar heeft meegemaakt is het feit, dat, nadat hij in 2015 als manager ging werken bij Donar, de club meteen drie keer achter elkaar kampioen werd. Voor hem was dat dus eigenlijk normaal, maar zo normaal is dat helemaal niet als je de geschiedenis van de club bekijkt. En wat eigenlijk net zo hoog op zijn lijstje staat is het behalen van de halve finale in de FIBA Europe Cup.

Hayo: “Voor het komend jaar hoop ik dat iedereen gezond blijft en dat we zo spoedig mogelijk weer met een volledig gevuld Martiniplaza kunnen gaan spelen. Want daar doen we het allemaal voor”.

Bert ten Oever
Donar advert section
Competitiestand

STAND DUTCH BASKETBALL LEAGUE

Donar advert section

Supportersvereniging

Ode aan rekenen in de FIBA Europe Cup

Het had na het seizoen 2018-2019 na vier jaren met het telraam in de aanslag afgelopen moeten zijn met het gereken en handenvol ‘lucky losers’ in de FIBA Europe Cup. De aanvankelijke competitieplanning was er dit seizoen ook op gericht om uit elk van de acht poules twee teams naar de laatste-16 te laten gaan. Het terugvloeien van verliezers uit de Basketball Champions League (BCL) was al per 2019-2020 geschrapt. En toen was in dit cijferdossier er toch ook de invloed van Covid-19. Het aanvankelijke speelveld voor 2020-2021 werd gedecimeerd tot 24 en kort voor de uitgestelde start van de groepsfase vielen er nog eens twee teams weg, wegens… Corona. Voor organisatoren en kwelling, voor rekenaars onder de basketbalvolgers het walhalla.

Komende zomer zullen de cijferaars het moeten doen met het (na)rekenen van de FIBA-clubranglijst om te bepalen wie wordt ingedeeld in bepaalde lotingsgroepen. En daarna zal hooguit nog eens een onderling resultaat met twee of drie ploegen de doorslag gaan geven. Complexe puzzels met honderden veelvouden van duizenden uitkomsten (zoals afgelopen vrijdagmiddag) zijn uit den boze. Een vaccin gaat daarvoor definitief uitkomst bieden. Op deze plek een korte terugblik op vijf jaar hogereschoolbasketbalwiskunde voor gevorderden. Ook topsport!

In 2015/2016 was er voor Donar op de laatste speeldag van de eerste groepsfase nog een theoretische kans op een ‘wild card’ voor de volgende ronde. Echter, het aantal gewonnen wedstrijden tot dan toe (welgeteld: één) en het forse negatieve puntensaldo (-65) leverden eerder een illusie op. Donar eindigde als zevende in een virtuele stand, waarvan de bovenste twee Zweedse ploegen alsnog door mochten, naar de volgende fase.

Een jaar later, in 2016/2017, was Donar zelf in de gelegenheid de tegenstander een beetje te helpen. Tegenstander Egis Körmend hield het verlies op de laatste speeldag beperkt tot slechts zeven punten en dat bleek dan weer precies genoeg om het Belgische Mons met één punt verschil uit het toernooi te knikkeren. Ook in de tweede groepsfase moest weer gerekend worden. Van de nummers 2 gingen er twee van de zes door. Donar eindigde echter als vijfde, op 51 punten achter het Franse Nanterre, dat op zijn beurt uiteindelijk als ‘lucky loser’ het toernooi won na de instroom van acht verliezers uit de BCL.

In het Europese successeizoen 2017/2018 was er voor Donar ook rekenwerk nodig in de eerste groepsfase. Een nederlaag van één punt bij Antwerp, betekende dat er ook met één punt gewonnen moest worden van de Belgen. Dat lukte uiteindelijk (84-82). In de tweede groepsfase was Donar al vroegtijdig verzekerd van een plek in de knock-outfase. Uiteindelijk gingen zowel het Roemeense Cluj als één van de ‘lucky losers’ Keravnos mee naar de achtste finales. Daarin trof Donar nota bene een andere ‘geluksvogel’, Mornar Bar, dat in Groep K als derde eindigde.

In 2018/2019 was het nota bene New Heroes Den Bosch dat in de voorronde als lucky loser het hoofdtoernooi bereikte. De ‘uitgeschakelde’ Brabanders hadden exact hetzelfde puntensaldo als Keravnos, maar maakten zelf 16 punten meer en dat leverde een ticket op. In de tweede groepsfase werden Donar en Leiden beiden ‘lucky losers’. Als nummers 3 in de respectievelijke groepen waren twee zeges voldoende voor een plekje in de achtste finales. Leiden deed dat mede door een gunstig onderling resultaat tegen het Finse Kataja.

Het seizoen 2019/2020 was een blauwdruk voor het beperken van al het (onnodige) rekenwerk. Een strak format en via een ingenieus voorrondesysteem waren er deze keer zelfs geen ‘lucky losers’ vanuit de voorrondes. In de groepsfase gingen uit elk van de acht groepen keurig twee teams door naar de achtste finales, waaronder Leiden en Landstede. Daarin geen uitstromers meer van de BCL. Nog vier groepen van vier en een keurige paring in de kwartfinales. Op 11 maart 2020 plaatsten vier ploegen zich voor de halve finales. En toen: …Covid-19.

Afgelopen vrijdag 29 januari ging het achterdeurtje van de FIBA Europe Cup na vijf jaar en ruim drie maanden dan toch weer op slot. Donar kwam uiteindelijk drie puntjes tekort om het Roemeense Cluj voor te blijven en gaat de boeken is als de laatste ‘unlukcy loser’ in de toernooigeschiedenis. Voortaan zullen clubs op het randje het helemaal op eigen kracht moeten doen. Wie deze maand toch nog een beetje zijn rekenskills wil gebruiken, kan zijn hart ophalen bij de EK-kwalificatiepoules van de Nederlandse Vrouwen en Mannen, die in hun ‘bubbels’ heel graag de eindronde van het EK-landentoernooi willen behalen. Daarbij zijn de onderlinge resultaten weer van groot belang.

Bas Kammenga
Programmaboekjes 2021 - 2022

Nieuws

2022-06-11 Zorg & Zekerheid Leiden vs. Donar

2022-06-09 Donar vs. Zorg & Zekerheid Leiden

2022-06-07 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-06-05 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-06-03 Kangoeroes Basket Mechelen vs. Mechelen

2022-06-01 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

2022-05-30 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-05-28 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-05-24 Donar vs. Hubo Limburg United

2022-05-20 Hubo Limburg United vs. Donar

2022-05-14 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-12 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-05-10 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-07 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-05-05 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-05-03 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-04-29 Donar vs. Filou Oostende

2022-04-23 Belfius Mons-Hainaut vs. Donar

2022-04-19 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-04-15 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

Leuven Bears vs. Donar

Donar vs. Leuven Bears

Kangoeroes Basket Mechelen vs. Donar

2022-03-27 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-03-20 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-03-13 Donar vs. Belfius Mons-Hainaut

2022-03-06 Filou Oostende vs. Donar

Donar vs. Den Helder Suns

2022-02-16 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-13 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-02-10 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-01 Donar vs. Landstede Hammers

2022-01-29 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-01-26 Feyenoord Basketbal vs. Donar

2022-01-22 ZZ Leiden vs. Donar

2022-01-20 Basketbal Academie Limburg vs. Donar

2021-01-16 Landstede Hammers vs. Donar

2022-01-12 Apollo Amsterdam vs. Apollo

2022-01-09 Donar vs The Hague Royals

2021-12-22 Donar vs. Yoast United

2021-12-19 Donar vs. ZZ Leiden

2021-12-14 Donar vs Feyenoord Basketbal

2021-12-11 CobraNova vs. Donar

2021-12-08 Donar vs. Basketbal Academie Limburg

2021-12-05 Yoast United vs. Donar

2021-11-17 Donar vs. Kapfenberg Bulls

2021-11-10 Medi Bayreuth vs. Donar

2021-11-3 London Lions vs. Donar

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-27 Kapfenberg Bulls vs. Donar

2021-10-23 Donar vs. Heroes Den Bosch

2021-10-19 Donar vs. Medi Bayreuth

Den Helder Suns vs. Donar

2021-10-13 Donar vs. London Lions

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-06 The Hague Royals vs Donar

2021-10-01 Donar vs. SL Benfica

2021-09-29 Donar vs. Winnaar KK Kumanovo/Swans Gmunden

2021-09-26 Donar vs. Apollo Amsterdam

2021-09-24 Aris Leeuwarden vs. Donar

2021-09-19 Landstede Hammers vs. Donar

2021-09-12 Donar vs. Leicester Riders

2021-09-05 Donar vs Antwerp Giants

2021-08-28 Bakken Bears vs Donar

2021-08-21 Donar vs Groene Uilen

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS