Game Info sponsor:

Wenst iedereen een prettige wedstrijd!

Ga naar ICON geneesmiddelenonderzoek en kijk hoe jij kan helpen!Bezoek de ICON-website

VS

zaterdag 19-02-2022

Donar vs Den Helder Suns
19:00, MartiniPlaza

Donar advert section
Voorwoord

Nog ééntje dan......

Drie keer achter elkaar Aris en dan nog een keer tegen Den Helder, waarmee dit deel van de  BNXT Domestic League wordt afgesloten.
Drie keer achter elkaar winnen klinkt mooi, maar echt makkelijk was het toch niet. Tim Hoeve had er weer zin in en was met 18 punten (bijna)topscorer van Aris en liet weer even zien wat Donar heeft laten lopen:).
Het wonder waar Aris op gehoopt had bleef helaas voor hen uit, maar de ploeg heeft dapper gestreden tot het eind.

Nu dan zaterdag tegen Den Helder Suns, een ploeg die voor het laatst in oktober tegen Donar in het strijdperk trad in MartiniPlaza. Een maatschappelijk betrokken club, die zich met meer bezighoudt dan alleen wedstrijdsport.

“Onder de noemer Community Heroes  worden lokale ‘helden’ gezocht. Jongeren in de leeftijd van 14 tot 27 kunnen zich inschrijven. Dit kan alleen of in groepsverband. Er is ruimte voor 5 teams van ieder 15 jongeren. De jongeren worden begeleid door een topsporter en door een jongerenwerker. De jongeren krijgen begeleiding bij het opzetten van een plan voor het door hun uitgekozen maatschappelijke doel. Insteek is om een project voor de eigen wijk/stad op te zetten. Tijdens dit project wordt hun vaardigheden bijgebracht rondom planning, samenwerking en organisatie. Uiteraard staat plezier hierbij hoog in het vaandel.”

Mooi toch? Sport verbroedert, sport inspireert, sport verbindt.
’Het zorgt voor meer begrip en respect voor elkaar, en daarmee voor een beter evenwicht in de samenleving, wat we juist nu goed kunnen gebruiken. Deelnemen aan sport betekent vaak ook deelnemen aan de maatschappij.’
Dit heb ik niet bedacht, maar staat op de pagina van NOC-NSF.

Mooi interview dit keer met Donte Thomas en vergeet ook niet de uitgebreide voorbeschouwing te lezen bij Uitgelicht.

En nu gewoon weer lekker spelen en niet vergeten te winnen.
Martini Powerrrr!

Veel plezier,

Annemieke van der Klei
Live statistieken:
Zodra de wedstrijd is begonnen vind je via onderstaande opties de live-statistieken en livestreams voor de wedstrijd.
Kijk live via DonarTV!
Donar advert section
Uitgelicht

Den Helder 

Thuishaven van onze nationale marine en de Suns, dat is Den Helder onder andere. Van beide zou je kunnen zeggen dat ze ooit groter zijn geweest. De marine laat ik voor het gemak maar voor wat het is. De Suns natuurlijk niet, want dat is de club waarmee we in de laatste wedstrijd van de eerste ronde van de eerste BNXT-league van doen hebben. Hierna gaat Donar verder in de Elite Gold en Den Helder in de Elite Silver. Donar vanwege een plaats bij de eerste vijf in de Nederlandse competitie en Den Helder vanwege een plaats daarbuiten. De wedstrijd van nu tegen de Suns zal daarin niets veranderen. 

 Een plaats buiten de top vijf. Ooit was dat anders in de kop van Noord-Holland: onder andere zes landskampioenschappen zijn er ooit gevierd! De toekomst zal leren of deze tijden ooit zullen herleven. Voorlopig zijn de Suns niet verder gekomen dan een achtste plaats in de (af)lopende eerste competitieronde. Daarin werd op 16 oktober thuis met 78 – 88 van Donar verloren. Topscorer bij Den Helder was Stan van den Elzen met 17 punten. Bij Donar was dit Henry Caruso met maar liefst 25 punten. Opvallend in die wedstrijd was het verschil in punten vanaf de bank: 18 voor Den Helder en (slechts) 12 voor Donar! Zal er vast mee te maken hebben dat we die wedstrijd niet beschikten over Lotanna Nwogbo, Jimmy Gavin, Donte Thomas en Austin Luke. Thomas Koenis deed overigens wel mee en liet 4 punten achter zijn naam noteren. 

 Voor plaatsing in de Elite Gold of Elite Silver mag de wedstrijd Donar – Suns dan niet meer van belang zijn, verliezen doet geen enkele sportploeg graag. Bovendien tellen de punten wel mee na de verdeling en zijn ze ook nog van belang voor plaatsing in de play-offs. Of, in het geval van Den Helder, voor deelname aan de play-offs. En wie wil er nou niet graag deze ronde afsluiten met een winstpartij? Al was het maar om met een goed gevoel aan de volgende ronde te beginnen. 

 De Suns zullen dat in ieder geval zonder spelverdeler Nick Thran moeten doen. Op 27 december vorig jaar viel hij in de wedstrijd tegen The Hammers uit Zwolle uit met een knieblessure. Een vervelende blessure, want hij lijkt dit seizoen niet meer in actie te (kunnen) komen. Het streven is dat hij bij de start van het volgende seizoen weer zal kunnen spelen. Overigens wonnen de Suns die wedstrijd wel met 77 – 74 van The Hammers!  

 Met wie gaan we dan wel te maken krijgen? In de eerste plaats is dat de topscorer van de Suns: Ben Kovac. Gemiddeld goed voor16.6 punten. Daarmee staat hij op de zesde plaats van de lijst met spelers en hun gemiddelde punten. Het hele seizoen heeft hij er al 316 gemaakt. En dat is dan weer goed voor een tweede plaats op de lijst met topscores van de hele BNXT. En als dat nog niet genoeg indruk maakt: ook op de lijst met hoogste percentages tweepunters staat hij op de tweede plaats! Tweepunters afwerken tegen 64.4 procent is best wel goed, toch? Alleen Nate Grimes van Kangoeroes Basket Mechelen gaat hem nog voor met 70 procent. Overigens scoort deze Grimes gemiddeld 18 punten per wedstrijd. Weten we dat ook alvast, want die komen we straks in de cross-borderfase nog tegen. 

 Terug naar de kop van Noord-Holland. Wie hebben we daar nog meer? In de eerste plaats is daar, op basis van gespeelde minuten per wedstrijd, Stan van den Elzen. Ik noemde hem al. Van den Elzen is een 1.96 lange guard/forward en is bezig aan zijn tweede seizoen in Den Helder. Daarvoor kwam hij uit voor Heroes Den Bosch. Zijn prestaties in het vorige seizoen leverden hem de titel Most Improved Player op. Vooralsnog goed voor 15.5 punten per wedstrijd. En met een schotpercentage van 40.3 uit driepuntspogingen ook niet iemand die je in het ritme wilt laten komen. 

 En dan mijn persoonlijke favoriet: Nino Gorissen. Via Landslake Lions Landsmeer en BAL Weert kwam hij in 2019 in Den Helder terecht. Wat Gorissen met zijn lengte tekort komt, compenseert hij ruimschoots met zijn inzet. Opgeven doet deze point guard met zijn 1.75 meter niet! Gemiddeld goed voor bijna 10 punten en 4 assists per wedstijd. Daarnaast beschikt Gorissen over een aardige drive naar de basket. Of we daar wat van zullen zien tegen onze lange mannen? Ik denk het niet. 

 Met bijna 30 minuten per wedstrijd is er ook veel speeltijd voor de 2.05 meter lange power forward Sam Huurman. Nog geen 21 jaren oud en al een verleden van drie jaar Filou Oostende en een jaar Limburg United. En nu is deze voormalig jeugdinternational bezig met zijn eerste seizoen bij de Suns. En dat kan met 12.3 punten en 5.4 rebound gemiddeld, om het maar eens op z’n Gronings te zeggen, een stuk minder. 

 Laatste man met een bovengemiddelde inbreng is center Yarick Brussen. Met zijn 2.08 meter zal hij aan de bak moeten! Met 8.7 rebounds gemiddeld is hij verreweg de beste Sun op dat vlak. Brussen komt na een verleden bij New Heroes en BAL Weert sinds 2018 voor de Suns uit. Een vaste waarde zou je kunnen zeggen. 

 De ploeg wordt sinds 2017 gecoacht door Peter van Noord. Naast ervaring als coach heeft hij als speler ervaring opgedaan bij Amstelveen, Haarlem, Den Helder en Meppel. Met die ervaring en de spelers waarover hij kan beschikken zijn de Suns dus in staat gebleken te winnen van The Hammers. Een kunststukje dat ze overigens eind januari bijna herhaalden. 

 Op basis van plaatsing vooraf misschien niet een heel spannende wedstrijd. Maar, zoals gezegd, hierna begint de cross-borderfase. De wedstrijd is dus een goede gelegenheid voor ons, de fans, om Donar nog eens te laten ervaren hoe een gevulde en meelevende MartiniPlaza voelt. En of je erbij bent of niet, het is natuurlijk altijd leuk om eens een andere tegenstander te zien dan Aris. Al hebben we daar dan wel een triootje winstpartijen aan overgehouden. 

Prettige wedstrijd. 

Derk Jan Janse
Donar advert section
Teamroster

Donar Groningen

Foto Justinas Ramanauskas
1

Justinas Ramanauskas

Point Guard
23 jaar (21/09/2000)
193 cm - Litouws
Foto Sander Hollanders
7

Sander Hollanders

Shooting Guard
22 jaar (13/09/2001)
1.94 cm - Nederlands
Foto Theo John
11

Theo John

Forward/ Center
25 jaar (25/08/1998)
206 cm - Amerikaans
Foto John Meeks
12

John Meeks

Small Forward
0 jaar (16/03/2023)
197 cm - Amerikaans
Foto David Gabrovsek
13

David Gabrovsek

Power Forward
29 jaar (18/09/1994)
204 cm - Sloveens
Foto Jordy Kuiper
18

Jordy Kuiper

Power Forward
28 jaar (02/06/1995)
203 cm - Nederlands
Foto Lars Jung
23

Lars Jung

Point Guard
18 jaar (02/01/2005)
190 cm - Nederlands
Foto Kjeld Zuidema
32

Kjeld Zuidema

Forward
22 jaar (21/06/2001)
194 cm - Nederlands
Foto Dakota Quinn
44

Dakota Quinn

Center
26 jaar (02/01/1997)
206 cm - Amerikaans
Foto Sam van Oostrum
77

Sam van Oostrum

Point Guard
24 jaar (14/12/1998)
197 cm - Nederlands
Foto Karolis Babusis
99

Karolis Babusis

Shooting Guard
23 jaar (09/03/2000)
190 cm - Litouws
Foto Stefan Hendriks

Stefan Hendriks

32 jaar (18/12/1990)
cm - Nederlands
Foto Andrej Štimac

Andrej Štimac

Hoofdcoach
44 jaar (31/03/1979)
cm - Kroatië
Foto Hans Besselink

Hans Besselink

Teammanager
69 jaar (27/12/1953)
cm - Nederlands

Donar advert section

Den Helder Suns

 • # Naam Geboren Land Lengte Positie Vorige club
 • 3 Thomas van Dijk 01 - 02 - 2000 Nederlands 1.84 Point Guard
 • 4 Nino Gorissen 31 - 12 - 1997 Nederlands 1.75 Point Guard
 • 6 Julian Takats 18 - 05 - 2001 Nederlands 1.97 Forward
 • 7 Sam van Oostrum 14 - 12 - 1998 Nederlands 1.98 Point Guard
 • 8 Miguel Martinez 28 - 06 - 2003 Nederlands 1.84 Point Guard
 • 9 Stan van den Elzen 27 - 05 - 2000 Nederlands 1.95 Guard / Forward
 • 10 Yarick Brussen 02 - 02 - 2000 Nederlands 2.08 Center
 • 11 Troy Koehler 30 - 07 - 2001 Nederlands 1.95 Guard / Forward
 • 12 Sam Huurman 10 - 05 - 2001 Nederlands 2.05 Power Forward
 • 13 Ben Kovac 22 - 02 - 2000 Luxemburg / Slowakije 1.96 Small Forward
 • 14 Jitze ter Haar 14 - 03 - 2001 Nederlands 2.05 Power Forward
 • 15 Sven Lemke 27 - 05 - 1999 Nederlands 2.05 Center / Power Forward
 • 16 David Idada 17 - 02 - 2002 Nederlands 2.09 Center
 • 17 Mickey Kolhorn 10 - 05 - 2000 Nederlands 2.02 Small Forward
 • 33 Nick Thran 03 - 05 - 2000 Nederlands 1.83 Guard
 • Neill Lugtenburg 26 - 06 - 2000
 • Peter van Noord Hoofdcoach
 • Anne van Dijk Assistent coach
Donar advert section
Wedstrijdschema
THUIS
Logo Donar VS Logo Groene Uilen
1
1
3
4
3
zaterdag 21-08-2021
18:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Bakken Bears
8
5
9
2
zondag 29-08-2021
14:00 uur Vejlby-Risskov Hallen, Aarhus, Denemarken
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Telenet Giants Antwerp
9
5
8
6
zondag 05-09-2021
16:00 uur MartiniPlaza (Open Dag)
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Leicester Riders
7
0
5
9
vrijdag 10-09-2021
19:30 uur Wildervanckhal, Veendam
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Leicester Riders
9
0
7
2
zondag 12-09-2021
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
7
9
7
7
zondag 19-09-2021
14:00 uur Landstede sportcentrum
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
8
1
8
0
vrijdag 24-09-2021
20:00 uur Het Kalverdijkje
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
9
6
6
0
zondag 26-09-2021
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Swans Gmunden
8
0
5
3
woensdag 29-09-2021
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo SL Benfica
7
3
8
1
vrijdag 01-10-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo The Hague Royals
5
2
9
1
woensdag 06-10-2021
20:00 uur Sportcampus Zuiderpark
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
6
7
6
9
zaterdag 09-10-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo London Lions
6
0
7
9
woensdag 13-10-2021
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
7
8
8
8
zaterdag 16-10-2021
19:30 uur Sporthal Sportlaan
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Medi Bayreuth
6
4
7
1
dinsdag 19-10-2021
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
6
2
6
8
zaterdag 23-10-2021
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Kapfenberg Bulls
8
5
8
9
woensdag 27-10-2021
19:00 uur Kapfenberg
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
6
3
7
5
zondag 31-10-2021
14:00 uur Landstede sportcentrum
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo London Lions
8
5
6
7
woensdag 03-11-2021
21:00 uur Copper Box Arena
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Kapfenberg Bulls
8
5
5
9
woensdag 17-11-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Yoast United
8
1
8
7
zondag 05-12-2021
15:00 uur Sportcentrum de Schaapskooi
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Basketbal Academie Limburg
8
3
4
0
woensdag 08-12-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo CobraNova
5
7
1
0
3
zaterdag 11-12-2021
14:00 uur Forum Kwadraat, Voorburg
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
8
4
7
5
dinsdag 14-12-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
6
3
9
2
zondag 19-12-2021
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Yoast United
8
4
8
5
woensdag 22-12-2021
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo The Hague Royals
8
5
5
8
zondag 09-01-2022
14:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Apollo Amsterdam
0
2
0
woensdag 12-01-2022
20:00 uur Apollohal, Amsterdam
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
7
3
8
5
zondag 16-01-2022
14:00 uur Landstede sportcentrum
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Zorg en Zekerheid Leiden
6
9
7
1
zaterdag 22-01-2022
20:00 uur Vijf Meihal, Leiden
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Feyenoord Basketbal
7
9
9
3
woensdag 26-01-2022
19:45 uur Topsportcentrum Rotterdam
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
1
0
0
8
7
zaterdag 29-01-2022
19:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Landstede Hammers
7
1
7
9
dinsdag 01-02-2022
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
9
1
5
8
donderdag 10-02-2022
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
7
0
8
0
zondag 13-02-2022
16:00 uur Het Kalverdijkje
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
8
0
6
9
woensdag 16-02-2022
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Den Helder Suns
9
3
5
2
zaterdag 19-02-2022
19:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Filou Oostende
9
8
7
4
zondag 06-03-2022
15:00 uur Versluys|dôme
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Belfius Mons Hainaut
8
1
7
5
woensdag 16-03-2022
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
6
7
1
zondag 20-03-2022
15:00 uur BEKERFINALE in MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Telenet Giants Antwerp
9
3
9
5
zondag 27-03-2022
15:00 uur Lotto Arena, Antwerpen
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Kangoeroes Basket Mechelen
8
6
6
1
woensdag 30-03-2022
20:30 uur Sporthal Winketkaai, Mechelen
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Stella Artois Leuven Bears
6
8
7
2
zaterdag 02-04-2022
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Stella Artois Leuven Bears
8
8
8
3
zaterdag 09-04-2022
20:30 uur SportOase Philipssite, Leuven
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Kangoeroes Basket Mechelen
7
1
6
6
vrijdag 15-04-2022
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Telenet Giants Antwerp
8
1
7
5
dinsdag 19-04-2022
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Belfius Mons Hainaut
7
4
8
3
zaterdag 23-04-2022
20:30 uur Mons Arena, Mons
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Filou Oostende
7
0
8
7
vrijdag 29-04-2022
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
6
9
7
2
dinsdag 03-05-2022
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
6
2
9
9
donderdag 05-05-2022
20:00 uur Het Kalverdijkje
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Aris Leeuwarden
9
9
8
2
zaterdag 07-05-2022
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
7
7
6
5
dinsdag 10-05-2022
20:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
6
7
7
3
donderdag 12-05-2022
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
8
1
7
2
zaterdag 14-05-2022
20:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Hubo Limburg United
7
0
7
8
vrijdag 20-05-2022
20:00 uur Sporthal Alverberg, Hasselt
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Hubo Limburg United
1
1
0
8
8
dinsdag 24-05-2022
19:30 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Telenet Giants Antwerp
9
7
6
3
zaterdag 28-05-2022
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Telenet Giants Antwerp
1
0
2
8
8
maandag 30-05-2022
20:00 uur Lotto Arena, Antwerpen
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Kangoeroes Basket Mechelen
8
4
8
6
woensdag 01-06-2022
20:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Kangoeroes Basket Mechelen
8
5
8
9
vrijdag 03-06-2022
20:00 uur Sporthal Winketkaai, Mechelen
LEES VERSLAG
THUIS
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
6
8
6
8
zondag 05-06-2022
15:00 uur MartiniPlaza
LEES VERSLAG
UIT
Logo Donar VS Logo Heroes Den Bosch
1
0
0
1
0
1
dinsdag 07-06-2022
20:00 uur De Maaspoort, Den Bosch
LEES VERSLAG
Donar advert section
In the Spotlight

Donte Thomas: ‘I believe we can do really big things’

Sinds november is Donte Thomas teruggekeerd in Groningen om opnieuw zijn kunsten te vertonen in MartiniPlaza. In het seizoen 2019-2020, dat voortijdig werd afgebroken, was hij ook al actief in Groningen. Door blessures van Thomas Koenis en Austin Luke werd er opnieuw een plekje voor hem ingeruimd in de brede selectie van Donar.

De nog maar 25-jarige Thomas is al snel weer een dragende speler geworden in de selectie. In het begin van zijn return moest hij genoegen nemen met een plekje op de bank en mocht hij wat minuten maken om te wennen en om weer in het ritme te komen. Inmiddels is hij weer een startende speler geworden, die het team bij de hand neemt. Met veel verbale communicatie coacht hij het team en zet iedereen op de juiste plek. Voor coach Otten is het fijn om een dergelijke speler in het team te hebben. Ook zijn nimmer aflatende inzet is een voorbeeld voor zijn medespelers.

In het gesprek met Donte blijkt hij ook nog steeds dezelfde bevlogen en   vriendelijke jongen te zijn, die hij twee seizoenen geleden ook al was. Dat hij in 2020 vertrok bij Donar had vooral te maken met zijn drang om wat van de wereld te zien en om zichzelf verder te exploreren. En als je naar Italië kan om daar een bijdrage te leveren aan het spelletje basketbal, is de keuze ook snel gemaakt. Dat seizoen speelde hij voor Pallacanestro Cantù. Dat ging niet zo geweldig goed met die club dat jaar en in de zomer van 2021 tekende hij een contract bij Alba Fehérvár in Hongarije. Op het moment van tekenen had hij een blessure aan zijn knie, maar ze wilden toch graag dat hij naar Hongarije zou komen. Uiteindelijk speelde hij geen minuut voor deze Hongaarse club en na een paar weken keerde hij dan toch terug naar huis in Amerika. Zijn oma, bij wie het gezin Thomas ook woonde, was inmiddels overleden. “It’s now just my mom and I”, zijn zijn woorden nu.

Donte is erg blij om weer in Groningen terug te zijn. Na zijn mislukte avontuur in Hongarije was hij blij toen Donar in oktober contact met hem zocht om een terugkeer bij de club te bespreken. Die invitatie nam hij graag aan. In het begin was het wel even onwennig. Eigenlijk een compleet nieuwe club voor hem, tenminste kijkend naar de spelers. “Alleen Leon, Thomas en Shaye waren er toen ook al. Een andere coach en assistent. Maar voor de rest voelde het weer heel snel vertrouwd”.

In Italië heeft Donte wel wedstrijden gespeeld, maar steeds zonder publiek. Hier in Nederland werden toen wedstrijden met publiek gespeeld. Daarop verheugde Donte zich ook heel erg. Echter, op het moment dat hij in Nederland arriveerde werden hier ook weer de deuren voor publiek bij de wedstrijden gesloten. Dat was wel een teleurstelling voor hem, maar nu er weer wel publiek mag zijn, is hij dubbel enthousiast om zijn kunsten hier te mogen vertonen. Nu vanaf vandaag ook iedereen weer welkom is, wordt het alleen maar leuker. Hij verheugt zich dan ook heel erg op de wedstrijden straks tegen de Belgische teams en daarna de play-offs.

In zijn vorige “In the Spotlight” vertelde hij dat zijn vriendin met Kerst wellicht naar hem in Nederland zou komen. Dat is ook gelukt. De relatie met zijn toenmalige vriendin is echter niet meer wat het was. “Het is lastig om dat in stand te houden als je zo ver van elkaar woont”. Hij is dan ook als single nu in Groningen woonachtig. “Ik ben niet op zoek naar een nieuwe relatie, want dat kost toch veel tijd en ik wil me nu volledig richten op basketbal en Donar”. Donte woont nu in een appartement wat dichter bij het centrum.

In het eerste jaar had hij Erik Braal als coach en nu Matthew Otten. “Beiden zijn geweldige coaches. Beiden willen dat we hard werken. Toch zijn er wel verschillen. Otten heeft zelf de ervaring als speler op hoog niveau en kan dat ook goed overbrengen. Braal is strategisch heel erg sterk. Beiden brengen mij wel verder in mijn ontwikkeling”.

“Mijn rol in het team is vooral gericht om verbaal mijn medespelers te coachen en beter te maken. Het maakt mij niet uit of ik veel of weinig scoor. Als mijn bijdrage zo is dat anderen beter gaan spelen, is het ook voor mij goed. Wat ook belangrijk is, is mijn bijdrage in het leveren van energie. Met deze spelers en met de energie die we erin stoppen, moeten we ‘hard to beat’ zijn”.

Het mooie van Donte is het voor een deel wegcijferen van zichzelf om alles ten goede van het team te laten komen. Dat komt ook duidelijk naar voren als het gaat over de doelen voor dit jaar. Hij hoopt met name dat zijn vocale bijdrage het team zo goed maakt, dat het winnen van wedstrijden en –  uiteindelijk – prijzen vanzelf komt. ”Maar daarvoor moeten we wel heel hard werken en heel veel energie in de wedstrijden stoppen. I believe we can do realy big things”.

 

Bert ten Oever
Donar advert section
Donar advert section
Donar advert section
Donar advert section
Donar advert section
Programmaboekjes 2021 - 2022

Nieuws

2022-06-11 Zorg & Zekerheid Leiden vs. Donar

2022-06-09 Donar vs. Zorg & Zekerheid Leiden

2022-06-07 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-06-05 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-06-03 Kangoeroes Basket Mechelen vs. Mechelen

2022-06-01 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

2022-05-30 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-05-28 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-05-24 Donar vs. Hubo Limburg United

2022-05-20 Hubo Limburg United vs. Donar

2022-05-14 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-12 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-05-10 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-05-07 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-05-05 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-05-03 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-04-29 Donar vs. Filou Oostende

2022-04-23 Belfius Mons-Hainaut vs. Donar

2022-04-19 Donar vs. Telenet Giants Antwerp

2022-04-15 Donar vs. Kangoeroes Basket Mechelen

Leuven Bears vs. Donar

Donar vs. Leuven Bears

Kangoeroes Basket Mechelen vs. Donar

2022-03-27 Telenet Giants Antwerp vs. Donar

2022-03-20 Donar vs. Heroes Den Bosch

2022-03-13 Donar vs. Belfius Mons-Hainaut

2022-03-06 Filou Oostende vs. Donar

Donar vs. Den Helder Suns

2022-02-16 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-13 Aris Leeuwarden vs. Donar

2022-02-10 Donar vs. Aris Leeuwarden

2022-02-01 Donar vs. Landstede Hammers

2022-01-29 Heroes Den Bosch vs. Donar

2022-01-26 Feyenoord Basketbal vs. Donar

2022-01-22 ZZ Leiden vs. Donar

2022-01-20 Basketbal Academie Limburg vs. Donar

2021-01-16 Landstede Hammers vs. Donar

2022-01-12 Apollo Amsterdam vs. Apollo

2022-01-09 Donar vs The Hague Royals

2021-12-22 Donar vs. Yoast United

2021-12-19 Donar vs. ZZ Leiden

2021-12-14 Donar vs Feyenoord Basketbal

2021-12-11 CobraNova vs. Donar

2021-12-08 Donar vs. Basketbal Academie Limburg

2021-12-05 Yoast United vs. Donar

2021-11-17 Donar vs. Kapfenberg Bulls

2021-11-10 Medi Bayreuth vs. Donar

2021-11-3 London Lions vs. Donar

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-27 Kapfenberg Bulls vs. Donar

2021-10-23 Donar vs. Heroes Den Bosch

2021-10-19 Donar vs. Medi Bayreuth

Den Helder Suns vs. Donar

2021-10-13 Donar vs. London Lions

2021-10-07 Donar vs. Landstede Hammers

2021-10-06 The Hague Royals vs Donar

2021-10-01 Donar vs. SL Benfica

2021-09-29 Donar vs. Winnaar KK Kumanovo/Swans Gmunden

2021-09-26 Donar vs. Apollo Amsterdam

2021-09-24 Aris Leeuwarden vs. Donar

2021-09-19 Landstede Hammers vs. Donar

2021-09-12 Donar vs. Leicester Riders

2021-09-05 Donar vs Antwerp Giants

2021-08-28 Bakken Bears vs Donar

2021-08-21 Donar vs Groene Uilen

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS